MHP: Bedava uçak karşılığında 1 milyar dolarlık iş aldı

MHP: Bedava uçak karşılığında 1 milyar dolarlık iş aldı

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz mecliste yaptığı basın toplantısında, Hakan Bilal Kutlualp hakkında ilginç açıklamalar yaptı..

MHP: Bedava uçak karşılığında 1 milyar dolarlık iş aldı
16px
24px
27.11.2013 14:24
ABONE OLgoogle

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz mecliste yaptığı basın toplantısında yeni bir barkot uygulamasıyla bazı gıda ürünlerine yeni zamlar olacağını iddia etti.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda ürünlerinin üzerinde 2014’ten itibaren getireceği karekod uygulamasının yapımının Hakan Bilal Kutlualp’in sahibi olduğu tek bir firmaya verildiğini ve bu şirketin her yıl bu sistemle 1 milyar dolar toplayacağını iddia etti.

BAKAN ÖZEL UÇAĞINI TAHSİS ETTİ İDDİASI

Uygulamayla bir çok gıda maddesine asgari yüzde 10 zam geleceğini de savunan Yılmaz, Bakan Mehdi Eker’e de “İhaleyi alan Diyarbakırlı firmanın sahibinin özel uçağı kendisine özel olarak kaç kez tahsis edildi?” sorusunu yöneltti.

Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi olan Yılmaz, Kastamonu Milletvekili Emin Çınar ve Mersin Milletvekili Ali Öz ile birlikte Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Bakanlığın 2014’te ilk etapta bal, bitkisel yağ, çay ürünleri, bebek maması, takviye gıda ürünleri, alkollü içecekler ve enerji içecek ürünlerinde uygulayacağı karekod sisteminde usulsüzlüklerin olduğu iddiasında bulunan Yılmaz şunları kaydetti:

YÜZDE 10 ZAM GELECEK

“Maalesef yılbaşından itibaren birçok gıda maddesine asgari yüzde 10 zam gelecek. Birilerine peşkeş çekilmek amacı taşıdığı açıkça görülen planlı bir oyunun sonunda, birçok gıda ürün zamlanacak. Artan fiyatlar nedeniyle, halkın cebinden çıkacak bu para ne yazık ki devlet bütçesine de gitmeyecek. Tek bir firmanın kasasına her yıl trilyonlar akıtılmasından başka bir işe yaramayacak.

Bakanlık, 2014 yılının ilk gününden itibaren gıda alanındaki yedi sektörün ürünlerinde Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi adı altında bir uygulama başlatılacağını açıkladı. Sözü edilen ürünlerin her birine bir etiket yapıştırılacak. Bu etiketlerin üzerinde yer alan ve ancak tüketici tarafından satın alındıktan sonra açılarak görülebilecek 16 haneli bir rakam, internet üzerinden ya da kısa mesaj yoluyla Bakanlığa sorulacak. Bakanlık da size anında elinizdeki gıdanın sağlıklı olup olmadığını bildirecek. 
 
SON KULLANMA TARİHİ SÖYLENECEK

Bakanlığın belirlediği tek bir firmadan, etiketler satın alacak ve ürünlerine yapıştıracak. Tüketiciler satın aldığı üründeki etiketi yırtıp, cebinden bir de kısa mesaj parası, telefon parası verip numarayı Bakanlığın kurdurduğu sisteme aktardığında ona aldığı ürünle ilgili bilgiler gelecek. Ama ne bilgisi gönderilecek? Her ürünün üzerinde bulunması yine aynı bakanlık tarafından zorunlu tutulan nerede, kim tarafından, ne zaman üretildiği, ürünün içinde neler olduğu ve son kullanma tarihi bilgileri verilecek. Milyonların cebinden azar azar toplanan paralar tek bir firmanın kasasına akıtılıyor. Bakan açıklasın, bu sistem için ihale açıldı mı? Açılan ihale varsa nerelerde ilan edildi? İhaleye kaç firma katıldı? Milyar doları alacak, 20 milyar dolarlık gıda sektörünün ortağı haline gelecek firmanın web sitesi bile yok. Firma sahibinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı alanına giren başka işleri, başka firmaları var.

HER BİR ADEDİ 6 KURUŞ

Firma sahibi, uçağı da olan sayılı işadamlarımızdan. Bakan açıklasın. Bu ihaleyi alan firmanın sahibinin Cessna Citation CJ2 tipi özel uçağı kendisine özel olarak kaç kez tahsis edildi, nerelere gitmek için hangi amaçla bu uçağı kullandı? Bir büyükşehrimize belediye başkan adaylığı söz konusu olursa bu imkandan yararlanmaya devam edecek mi? Ederse, bunu sadece bir hemşehri desteği olarak mı açıklayacak? Bakanlık hala bu etiketlerin kaç kuruştan satılacağını resmi olarak açıklamadı. Söylenene göre her bir adedi 6 kuruş olacakmış. Bu doğruysa fiyat neye göre belirlendi? Halen Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan bandrol sisteminde, bin adedi 2.7 kuruş maliyetle firmalara yansıtılıyor. Bunun tanesi 6 kuruş. Nasıl etiketse, zaten aldığınız ürünün üzerinde yazanları üzerine telefon parası, kısa mesaj parası ödemeniz halinde size söylemek için 2 bin 500 kat daha pahalı satılacak. Gıda sektöründe bu kadar önemli bir düzenleme için adım atıyorsunuz, ortada ne yasa, ne yönetmelik, hatta bir tebliğ bile yok.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde