Lükse zam kura takıldı!

Lükse zam kura takıldı!

Hazırgiyimciler ithalattan gelen ek vergiler, hammadde zamları ve kur farkıyla yeni sezonu en az yüzde 20 zamlı açacaklarının sinyallerini verdi ama rekabet yerlilerin zammını yüzde 10’da tuttu

Lükse zam kura takıldı!
16px
24px
10.01.2012 17:20
ABONE OLgoogle

 İthalattan gelen ek vergiler, hammadde zamları ve kur baskısıyla 2012 yaz sezonunu en az yüzde 20 zamlı açacaklarının sinyalini veren hazırgiyimciler, rekabetten korkmuş besbelli.

Boyner Mağazacılık bünyesinde satılan pek çok markanın yeni yeni reyona çıkan ya da çıkmaya hazırlanan sezon ürünleriyle 2011 yaz sezonundaki ürünlerini bire bir karşılaştırınca zam oranları ithal markalarda yüzde 20'ye ulaştı ama yerlilerde yüzde 7-10’lar düzeyinde kaldı. Sezonun ağustos ayında açıldığını kabul ettiğimizde, ağustosaralık 2011 dönemi enflasyonu yüzde 7.23. Yani Türk markaları fiyatlarını son 6 ayın enflasyonu oranında artırmakla yetinmiş. Yabancılar ise kur farkına yakalanıp fiyatları yüzde 20 artırmış.

SON GÜN PAYI CİRONUN YÜZDE 1'İ

Boyner istatistiklerine göre grubun toplam cirosunda 31 Aralık gününün payı yüzde 1'e ulaşmış. Karadeniz'in anlattığına göre 2006 yılında yüzde 0.4 olan bu oran yükseliyor. Ancak 31 Aralık tarihindeki alışverişte kategoriler de değişiyor. 2006'da ev kategorisinin yüzde 10.7 paya sahip olduğu bu günde 2011 yılına gelindiğinde pay yüzde 7.9'a düşmüş. Kadın ürünleri de azalan diğer kategori. Ama genç spor giyimde yüzde 1.8’lik artış var ki bu önemli. Ayrıca erkek ve çocuk kategorilerinde artış var. Bu da kadın kategorisinin doygunluğa ulaştığını gösteriyor.

"FİYATA YANSITAN REKABETTE GERİ KALIR"

Boyner Mağazacılık Genel Müdürü Aslı Karadeniz ile geçtiğimiz hafta başında bir araya geldiğimizde sohbetin ilk konusu, yeni sezon hazırgiyim ve ayakkabıdaki olası fiyat artışlarıydı. Karadeniz, sektördeki pek çok marka sahibinin aksine bir düşünceyi savunuyordu: “Birincisi, Türkiye'de bu kadar cari açık varken ithal tekstil ürünlerine getirilen ek vergiden vazgeçilmesi söz konusu olamaz. İkincisi, maliyetler arttı diye bunu fiyatlarına yansıtan hazırgiyimci rekabette geri kalır. Çünkü artık tüketicilerin kafasında bir fiyat var, perakendeciler de ürün seçerken bunu göz önünde bulunduruyor. Herkes yeni şartlara uyum sağlayarak müşterinin kafasındaki fiyatı bulmak zorunda.”

"YATIRIMLAR SAKİN ÜRÜNE ODAKLANALIM"

Aslı Karadeniz, bu yıl açılması planlanan alışveriş merkezlerinin gecikeceğini, bunun da perakendecilere yeni mağaza açmak yerine ürüne konsantre olmak konusunda zaman kazandıracağını söylüyor. 2011'i yüzde 20 büyümeyle kapatan Boyner Mağazacılık'ın 2012 hedefi de aynı oranda büyümek. Karadeniz, bunu sadece Boyner markasıyla değil, daha ucuz ürünlerle orta harcama grubuna hitap eden Çarşı mağazalarıyla da sağlayacaklarını anlatıyor. Çarşı'larda fiyatlar Boyner'lerin yüzde 35 altında.

 Esen Y. EVRAN/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde