Lüks oto vurgunu galerilere uzandı!

Lüks oto vurgunu galerilere uzandı!

Sosyete ve sanat dünyasından bazı isimlerin de mağdur olduğu, lüks oto soruşturması derinleşiyor.

Lüks oto vurgunu galerilere uzandı!
16px
24px
06.12.2012 06:06
ABONE OLgoogle

Polis, İstanbul’daki lüks oto satan bazı galerilerle gümrük müşavirliklerini de incelemeye aldı.

ABD’den sahte evraklarla Türkiye’ye kaçak olarak sokulan otomobillerle ilgili başlatılan soruşturma genişletiliyor. Soruşturma sonucu aralarında ünlü sanatçı Sibel Can ve Seren Serengil’inki de bulunan 43 lüks otomobil ve cipe el konulmuştu. Mali Suçlarla Mücadele Kaçakçılık Bürosu ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla Sarıyer, Etiler, Bebek, İstinye gibi lüks semtlerde bulunan galerilerdeki araçlarla ilgili inceleme başlattı.

Lüks otomobillerin sahte belgelerle bedelleri düşük gösterilerek milyonlarca lira vergi kaçakçılığı yapılması neden olan soruşturmanın, ABD Başkonsolosluğu'nun savcılığa gönderdiği 16 Mayıs-26 Ağustos-26 Ekim 2011 tarihli bir yazı ile başlatıldığı öğrenildi. Buna göre, ABD'de hakkında ihracatta sahtecilik gibi suçlamalarla tahkikat yürütülen şahısların ABD'deki işyeri ve depolarındaki arama yapıldı. Aramalarda Türkiye'ye giriş yapan araçların belgeleri de çıktı. Ele geçen beyenname, belge ve faturalarla Türkiye'deki Gümrük İdarelerinden alınan beyanname ve ekler karşılaştırılarak incelemeler yapıldı.

YÜZDE 30 KAÇAKÇI

Tahkikat devam ederken ABD makamlarının daveti üzerine 2011-2012 yıllarında ABD'de yaşayan ve Türkiye'ye lüks araç ithalatı yapan kişilerin ifadesi alındı. Yapılan inceleme ve takipler sonucunda ABD'den Türkiye'ye lüks araç ithal eden firmaların yüzde 30'unun kaçakçılık suçunu işledikleri değerlendirildi. Soruşturma kapsamında ABD'deki distribütörlerden araba alıp sattığını söyleyen T.E'nin bilgi sahibi olarak ifadesi alındı.

T.E. şunları söyledi; "Distribütör değilim. ABD iç piyasasında araba alıp satmak için kullandığın 40'a yakın firmam vardır. Türkiye'de araba sattığım tüm ithalatçılar benden ödedikleri fiyattan ortalama yüzde 30 daha düşük kıymette fatura düzenlememi isterler. Bende araçlar için ödedikleri fiyattan daha düşük fatura düzenleyip Türkiye'deki ithalatçılara gönderirim" dedi.

MÜŞAVİRLER ARANDI

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Büro Amirliği savcılık soruşturması kapsamında, lüks oto galerileri ile gümrük müşavirliklerinde arama yapılması konusunda nöbetçi mahkemeden arama kararı çıkarttı. Mahkeme kararıyla birçok galeri sahibi ve müşavirlerin ev ve iş yerlerindeki bilgisayarlara ve soruşturmayla ilgili dokümanlara el konuldu.

Cipine el konulmuştu!

ABD’den sahte belgelerle Türkiye’ye kaçak olarak sokulan otomobillerin yaklaşık 25 milyon liralık vergi kaçağı oluşturduğu gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Aralarında ünlü sanatçı Sibel Can ve Seren Serengil’inkilerin de bulunduğu 43 otomobile soruşturma kapsamında el konulmuştu.

Tolga Atar/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde