Lüks oto satışları rekora koşuyor

Lüks oto satışları rekora koşuyor

Birçok markada satışlar yüzde 40-50 arttı. Ramazanla birlikte biraz soluklanma görülüyor. Asıl patlama ise eylülde...

Lüks oto satışları rekora koşuyor
16px
24px
03.09.2010 12:13
ABONE OLgoogle

Rahime Baş Uçar'ın haberi/Para Dergisi

Global krizin etkisinin azaldığını hisseden üst gelir grubu, lüks markalara temmuzda bayramı yaşattı. Birçok markada satışlar yüzde 40-50 arttı. Ramazanla birlikte biraz soluklanma görülüyor. Asıl patlama ise eylülde...

TEMMUZ ayını sıkıntılı geçiren perakende sektörü, sıcaklara rağmen ramazanın da etkisiyle ağustosta nefes almaya başladı. Eylül ayında yaşanması beklenen canlılık biraz erken geldi...

Bu perakende sektörünün genel görünümü. Zaten iki hafta öncesi dergimizde detaylı olarak yazmıştık. Peki perakendenin lüks markalar ayağında durum nasıl? Üst gelir grubundaki tüketicilerin, orta sınıfın aksine temmuz ayında talebi kısmadığı, bilakis geçen yıla göre kesenin ağzını açtığı gözleniyor. Bunda, global krizin yarattığı belirsizlik nedeniyle geçen yıl harcamalarını kısan AB grubu tüketicinin, krizin gölgesi kalkınca ertelenmiş ihtiyaçlarını devreye almasının etkili olduğu düşünülüyor. İlk 7 ayda birçok markada geçen yılın aynı dönemine göre satışlar yüzde 40-50 satış arttı. Temmuz ayları kıyaslandığında da aynı durum geçerli.

Talep artışının ultra lüksten ziyade “ulaşılabilir lüks” markalara kaydığı belirtiliyor. Ağustosta ramazanın başlamasıyla birlikte lüks markalara yönelik talepte azalma bekleniyordu. Nitekim şimdiye kadar bu beklenti büyük ölçüde gerçekleşti. Ancak bayram, eylül ve okulların açılmasıyla birlikte lüks markaların satışlarında patlama bekleniyor.

LÜKSTE YÜZDE 50 İNDİRİM

Hazır giyim sektörü için temmuz aslında ön indirim ayıdır. Temmuzda indirimleri yüzde 30’larla başlatan lüks markalar, halen yüzde 50’lerle sürdürüyor. Örneğin, ulaşılabilir lüks kategorisinde değerlendirilen İtalyan moda markası Stenafel yüzde 50’ye varan indirimler yapıyor. Orta sınıf markaların aksine Stefanel’de temmuz ayı çok iyi geçmiş. Stefanel Türkiye Genel Müdürü Füsun Çevikel Kuran, “Türkiye genelinde 41 mağazamız var. Temmuz ayında satış hedeflerimizin yüzde 5 üstüne çıktık. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ise yüzde 15 arttı” diyor.

Kuran, ağustosta ise satışların bekledikleri gibi gitmediğini söylüyor. Stafanel müşterilerinin ağustos sonuna doğru döneceğini tahmin eden Kuran, bu yıl okulların geç açılmasının bu ayı olumsuz etkilediğini düşünüyor. Stefanel, kış sezonuna bu yıl iki hafta erken girdi. Bunun nedeniyse tüketicinin eski sezon ile yeni sezon ürünlerini bir arada görmesi ve yeni kreasyona alışması...

Füsun Çevikel Kuran da kriz nedeniyle Gucci, Dolce&Gabbana, Armani gibi ultra lüks markalardan lüks markalara kayış olduğunu doğruluyor. Ancak Kuran bunun kalıcı olmayacağını düşünüyor: “Denediği yeni markaları sevenler, harcama gücünü artırsa bile o markayı almaya devam edebilir. Stefanel olarak biz de bu fırsatı işe değerlendiren markalardan biri olmayı hedefledik.”

“MÜŞTERİLERİMİZ TATİLDE”

Beymen Genel Müdürü Elif Çapçı, temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir ciro artışı sağladıklarını belirtiyor. 2010 sonbahar-kış sezonu ürünlerini de vitrine çıkardıkları söyleyen Çapçı, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Yeni sezon bütçelediğimiz rakamların çok üstünde bir performans gösteriyor. Temmuz sonu rakamları karşılaştırıldığında, sonbahar/kış cirosu geçen yılın yüzde 50 üzerinde. Eğer tatilciler şehirde olsaydı eminiz satışlar daha yüksek çıkabilirdi. Ağustosun ikinci yarısı ve eylül ayı yüksek cirolar beklediğimiz bir dönem. Artık müşterilerimiz büyük oranda şehre dönmüş ve sonbahar alışverişlerini hızlandırmış olacak diye düşünüyoruz.”

AVM KAPI GİRİŞLERİ ARTTI

Lüks markaları çatısı altında buluşturan alışveriş merkezleri (AVM) ise ağustos ayından umutlu. Astoria AVM’de geçen yılın temmuz ayına göre kapı girişleri sayıları yüzde 20 artmış. Astoria AVM Genel Müdürü Ümit Teoman, bunu sıcakların artmasına, dolayısıyla tüketicinin daha serin ve güvenli alışveriş mekanlarını tercih etmesine bağlıyor. Mağaza cirolarının da geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 20 arttığını belirten Teoman, “Ağustos çok daha hareketli geçti. Çünkü sıcaklar daha da arttı. Bir de ramazan var. Bu da alışverişi tetikledi. Eylülde sezon sonu ürünler eritilecek. İnsanlar, ihtiyacı olmasa bile beğendiği ürünü ‘Gelecek sezon giyerim’ diye alıyor. Bilinçli müşteri indirimleri iyi değerlendiriyor” diyor.
Ümit Teoman, ramazanda iftara kadar olan zamanın alışverişle geçirildiğini hatırlatıyor ve bayrama doğru alışverişin daha da hızlanacağını tahmin ediyor. Astoria AVM, bayram arifesinde mağaza kapanış saatlerini daha da uzatmayı planlıyor.

Nişantaşı’ndaki City’s AVM’nin Genel Müdürü Kazım Çizmeci’ye göre, kıştan yaz sezonuna geçerken AVM’lerdeki lüks markalarda ciro kaybı yaşanmadı: “Hatta temmuzda geçen yılın aynı ayına göre lüks marka ciroları yüzde 45 arttı. Ağustosta ise temmuza göre kapı girişlerinde yüzde 15 artış kaydettik. Yazın özellikle Arap turist sayısının artmasının avantajını gördük. Alışveriş merkezimizde 3 ay önce bir tax free (vergi iadesi) noktası açmıştık. Ramazanla birlikte tatilden dönüşler hızlandı. Eylül ayında ciddi bir artış bekliyoruz.”

AYAKKABICILAR BAYRAMI BEKLİYOR

Ves Deri, Türkiye’deki lüks ayakkabı ticaretinin nabzını tutan şirketlerden biri. Steve Madden, Paris Hilton, Betsy Johnson ve Dereon’un da aralarında bulunduğu 12 markanın Türkiye temsilcisi konumunda. Steve Madden’ı kendi açtığı mağazalarda satan şirket, diğer markaları ise Hotiç, Bambi gibi mağaza zincirlerine veriyor. Steve Madden gibi lüks ayakkabılar perakendede ortalama 100-130 dolar arasında satılıyor. Steve Madden’in bir üst segmentinde yer alan Lamb gibi markalarsa sezonda 200-250 dolarlık fiyatlarla satılıyor.

Ves Deri Yönetim Kurulu Başkanı Moris Doenyas’a göre, global krizde talep ultra lüks segmentten lüks segmentteki ayakkabılara kaydı. Doenyas, bu trendin temsilcisi olduklara markalara yansımasını şöyle anlatıyor:

“Steve Madden gibi lüks segmentteki ayakkabılara talepte geçen yılın mayıs ayından itibaren ciddi bir yükseliş görüyorum. Ulaşılabilir fiyata, modayı ve trendi en iyi yansıtan markalara ilgi artıyor. Örneğin, bu segmentteki markalarımıza yönelik talepte bu yılın mayıs, haziran ve temmuz aylarında yüzde 50 artış oldu. Buna karşılık, Lamb gibi ultra lüks bir markada aynı yükselişi göremiyoruz.”
Ancak Doenyas, ramazan döneminden çok da umutlu değil: “Ramazanla birlikte genelde ayakkabı satışları durulur. Özellikle ilk 10 gün bizim için durgun geçer. Sonrasında durgunluk azalmaya başlar ve bayramda çok ciddi bir hareketlilik olur. Bu yıl okulların da açılmasıyla birlikte geçen yıla göre bayramda satışların yüzde 60 civarında artacağını tahmin ediyorum.”

MÜCEVHERDE SÜRPRİZ ARTIŞ

Ramazan ayları mücevherat sektörü açısından da genelde durgun geçer. Ancak en büyük pırlanta mücevherat ihracatçılarından Zen Diamond’ın satışları, bu ramazanda firma yetkililerini şaşırtacak kadar iyi gitmiş. Zen Diamond Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, “Aslında ağustos ayı ramazana denk geldi diye zayıf geçer diye düşünüyorduk. Bu yüzden özel bir kampanya bile hazırlamamıştık. Ancak ramazanda satışlar beklentilerimizin üzerinde iyi gidiyor. Nedenini biz de anlayamadık. Satışla beklediğimizden iyi gidince acilen bir kampanya yapmaya karar verdik” diyor.

Zen Diamond’ın halen 35’i Türkiye’de olmak üzere 50 mağazası var. Emil Güzeliş, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, Türkiye’deki mağazalarda satışların (haziran hariç) ilk 7 ayda yüzde 40 civarında arttığını söylüyor. Eylülün de iyi geçeceğini tahmin eden Güzeliş, geçen yılki kayıpları bu yıl telafi edeceklerine inanıyor.

KOLEKSİYONU ÖNE ÇEKTİ

Lüksün simgelerinden olan kristal dekoratif eşya ve takı markası Swarovski de temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50 büyüme sağlamış. Bunda yeni mağaza açılışlarının da etkisi var elbette. Halen Türkiye’de 14 Swarovski mağazası bulunuyor. Swarovski Türkiye Genel Müdürü Aslı Tezcan, “Geçen yılın temmuz ayında euro’dan TL’ye geçmiştik. Satışlarımızın artmasında bu uygulamanın da etkili olduğunu düşünüyorum” diyor.

Swarovski de her yıl olduğu gibi temmuz ayında yüzde 30 indirime girdi. Marka, bu indirimi 2 Ağustos’ta yüzde 50 ile bitirdi. Bu yıl sonbahar kış koleksiyonunu geçen yıllara göre 2 hafta önce vitrine çıkardıklarını belirten Aslı Tezcan, ağustos ve eylül aylarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor: “İftar sonraları beklemediğimiz taleplerle karşılaşabiliyoruz. Eylülde satışların çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Ağustosta sunduğumuz yeni koleksiyonu tanıyan müşterilerimizin eylülden itibaren alıma geçeceğine inanıyoruz.”

Lüks oto satışları rekora koşuyor

Temmuzda otomobil satışları da zirve yaptı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 148.8 artışla 41 bin 399 adet satış yapıldı. Krizin etkilerini üzerinden atmaya başlayan sektörde lüks otomobil satışları da bu artıştan nasibini aldı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, ocak-temmuzda lüks otomobil satışları geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 42 arttı. Söz konusu dönemde 4 bin 975 adet satışla Mercedes birinci oldu. Audi 4 bin 740 adet satışla ikinci, BMW ise 3 bin 398 adetle üçüncü oldu. “Süper lüks” sınıfındaki artış ise yüzde 7’yle sınırlı kaldı. Bu segmentte 7 ayda 12 Ferrari ve 14 Maserati satıldı.

Mercedes-Benz Türk Otomobil Pazarlama ve Satış Müdürü Şükrü Bekdikhan, euro kurları, faizlerdeki gerileme ve ekonomik istikrarın sektörü olumlu etkilediğini vurgulayarak, “Satışlarımızı yılın ilk 7 ayında yüzde 3 artırdık. Yılın ikinci yarısında da hızımızın artarak devam etmesini bekliyoruz” diyor.
Bekdikhan, ramazanın ilk günlerinde talepte duraksama olsa da gelecekten umutlu. Temmuzda fiyatı 86 bin euro’dan 74 bin euro’ya inen C serisi CLK 200 modeline aşırı ilgi olduğunu ve bazı bayilerin elinde araç kalmadığını öğrendik. C ve E serilerinin en çok talep gören modeller olduğunu belirten Şükrü Bekdikhan, yeni piyasaya sürüler GLK 250CDI modelinin çok önemli satış başarılarına imza atacağına inanıyor.

Audi’de ise özellikle Q5, A3 1.6TDI, A4 ve A5 Sportback modelleri ilgi görüyor ve motor seçeneğine göre ocak ayına kadar bekleme sırası oluşabiliyor. Doğuş Otomotiv yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2010’un ilk 7 ayında firmanın genel satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 arttı. Premium segmentteki artış ise aynı dönemde yüzde 13 oldu. Firma yetkilileri, “Audi açısından bu dönemde yüzde 52 artışla hedeflerimizi tutturduk. Ramazan olmasına rağmen satışlarımızın ağustos ve eylül aylarında da yüksek seyretmeye devam etmesini öngörüyoruz. Zaten ithalat planlarımızı da bu öngörüye göre oluşturmuştuk” açıklamasını yapıyorlar.

BMW Pazarlama Müdürü Fatma Tüker de temmuz ayında satışların iyi olduğunu belirtiyor. Türker, ramazan nedeniyle showroom trafiğinin yavaşlamasını bekliyor. Ancak, “Hedefimiz temmuz ayından daha fazla satış yapmak” diye ekliyor. Bu yılın mart ayında yeni BMW 5 Serisi’nin satışına başlayan BMW, haziran ayında 520d modelini buna ekledi. Türker, yeni BMW 520d’nin BMW 320d’den sonra en çok talep gören model olacağını tahmin ediyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde