Londra'daki kritik Dörtlü Zirve'de ne karar alındı?

Londra'daki kritik Dörtlü Zirve'de ne karar alındı?

Londra'daki dörtlü Suriye Zirvesi sonrası, İngiltere'den yapılan açıklamada ''İdlib dahil Suriye'deki tüm sivillere yönelik saldırıların durdurulmasında uzlaşıldı'' denildi.

Londra'daki kritik Dörtlü Zirve'de ne karar alındı?
16px
24px
03.12.2019 18:04
ABONE OLgoogle

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarına başladı.

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Johnson ile katılacağı Suriye konulu Dörtlü Zirve için Başbakanlık Ofisi'ne gelişinde gazetecileri selamladı.

Erdoğan, Macron, Merkel ve Johnson'ın katılımıyla Suriye konulu Dörtlü Zirve, 50 dakika sürdü. Zirveden sonra kısa bir açıklama yapan Erdoğan "Gayet iyi geçti" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de görüşmeden sonra “(Suriye konulu Dörtlü Zirve) İyi ve yararlı bir görüşme yaptık” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Erdoğan: Gayet iyi geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ardından ofisten ayrılırken bir gazetecinin görüşmeye ilişkin sorusu üzerine, "Gayet iyi geçti" yanıtını verdi. 

Merkel: Görüş ayrılıklarını konuşmamız gerekiyor

Merkel ise ''İyi ve yararlı bir görüşme yaptık. Bu görüşmeler çok önemli ve ikili görüşmelerle sürdürülebilir. Aramızdaki görüş ayrılıklarını konuşmamız gerekiyor. Fikir ayrılıklarımıza rağmen NATO Liderler Zirvesi konusunda iyimserim'' şeklinde konuştu.

Macron: Türkiye büyük ve dinamik ülke

Zirve sonrası açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron "Türkiye büyük ülke, dinamik entelektüel ve kültürel yaşamı var, saygı duyuyorum" dedi.

İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından İngiltere'den yapılan açıklamada, "İdlib dahil Suriye'deki tüm sivillere yönelik saldırıların durdurulması için uzlaşıldı. Görüşmelerin sürdürülmesi konusunda uzlaşıldı. Terörün her türüyle mücadele edilmeli. Suriyelilerin gönüllü dönüşü için çalışılacak" denildi.

MACRON TRUMP’LA TÜRKİYE'Yİ GÖRÜŞTÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, “NATO ile ilgili sözlerimin arkasındayım. Güçlü bir NATO’dan yanayım” ifadelerini kullandı.

NATO 70’inci Yıl Zirvesi için İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Trump ve Macron ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a ‘NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti’ açıklamasını sorması üzerine Macron, “NATO ile ilgili sözlerimin arkasındayım. Güçlü bir NATO’dan yanayım” diye cevap verdi. ABD Başkanı Trump ise, Macron’un bu açıklamalarından sonra söz alarak, “NATO, çok önemli bir amaca hizmet ediyor. NATO’ya en çok Fransa’nın ihtiyacı var. Bu tarz açıklamalar çok tehlikeli” ifadelerini kullandı.

 “İKİ ŞEYİ NETLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”

Konuşmasının büyük bir bölümünü Türkiye’ye ayıran Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki şeyi netleştirmek zorunda olduğunu ifade ederek S-400’ler ve YPG konusunu gündeme getirdi. Hem NATO ülkesi olup hem de S-400 almanın ikilem yarattığını vurgulayan Macron, “Türkiye’den netlik istiyorum. Hem NATO ülkesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün olabiliyor? ABD Patriot vermediyse Türkiye Avrupa’nın NATO uyumlu füze sistemlerini de alabilirdi. Ancak Türkiye Rusya’yı seçti” dedi. Türkiye’nin YPG’nin terör örgütü olarak kabul edilmesi konusunda Avrupa’ya baskı yaptığını iddia eden Macron, “YPG terör örgütü olarak kabul edilmezse NATO Zirvesi’nden çıkacak bildirgeleri tanımayacaklarını ifade ediyorlar. YPG, terör örgütü olarak tanınsın istiyorlar. Türkiye hem bu konuyu hem de S-400 konusunu açıklığa kavuşturmalı” dedi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde