Londra'da yangında korkunç tablo... Yüzlerce ölü...

Londra'da yangında korkunç tablo... Yüzlerce ölü...

Londra’daki yangında itfaiye ekipleri 17 kişinin cesedini çıkardı. Cesetleri ayırt etmenin bile çok zor olduğunu söyleyen itfaiye ekipleri, ‘Biz de kurban sayısını bilmiyoruz’ derken, binadaki 600 kişiden yüzlercesinin öldüğü düşünülüyor...

Londra'da yangında korkunç tablo... Yüzlerce ölü...
16px
24px
16.06.2017 06:11
ABONE OLgoogle

İngiliz basını Londra’daki 24 katlı Grenfell Tower’da yaşanan trajidiyi ağır eleştirilerle manşetlerine taşıdı. The Daily Telegraph gazetesine konuşan 27 yıllık bir itfaiye eri, “Daha önce hiç böyle bir şey görmedim. Üzerimize düşen parçalardan korunmak için polis kalkanları altında hareket ediyorduk. Herkes küçük bir merdiven alanından çıkmaya çalışıyordu. Gördüklerimiz 11 Eylül gibiydi” dedi.

Ekipler dün 17 kişinin cansız bedeninin binadan çıkarırken kurban sayısı için, “Gerçekten biz de bilmiyoruz. Halen giremediğimiz yerler var. Ancak artık binadan kimsenin sağ çıkarılamayacağına eminiz’ açıklaması yaptı. Binanın özellikle üst katlarınwda kimsenin sağ kalmadığı belirtiliyor

Poşetlerden paraşüt

Gazeteye göre yangından kurtulmak isteyen bina sakinlerinden bir kısmı çarşaflarından yaptıkları iplerle binadan kaçmaya çalışırken bazıları da çöp torbaları ve nevresimlerinden yapmaya çalıştıkları paraşütlerle binadan atladı. Yine The Daily Telegraph’a göre kurtulmayı başaranlar binadaki “Binada yangın çıkarsa evlerinizi terk etmeyin” uyarılarını dinlememeleri sayesinde hayatta kaldı. ‘15 dakikada felaket’ başlığını atan The Times, görgü tanıklarına göre yangının yalnızca 15 dakikada bütün apartmanı sardığını, bunun da apartmanın dış cephe kaplamasından kaynaklanıyor olabileceğini yazdı.

‘Böylesi eğitimde bile yoktu’

Bu yangının bir itfaiyenin karşı karşıya kalacağı en zorlu yangınlardan olduğunu aktaran gazete, itfaiyecilerin “hiç olmayacağı için eğitimi bile verilmeyen” tamamen yanan yüksek bir binaya girmek zorunda kaldığını yazdı. Financial Times ise “Londra’daki ölümcül yangının ardından güvenlik tartışması” başlığını kullandı. Gazeteye göre yangın, hükümetin geciktirdiği yeni bina güvenliği düzenlemesini tamamlaması için hükümet üzerindeki baskıyı artırdı.

‘Korkarım yüzlerce kişi’

Financial Times, Londra’da 2009 yılında 20 katlı bir binada gerçekleşen ve 6 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan yangının da binanın dış cephe kaplaması nedeniyle yayıldığını hatırlattı. İşçi Parti milletvekili David Lammy, faciayı ‘ortak bir cinayet’ olarak nitelerken hükümeti bina güvenliği politikası nedeniyle eleştirdi. Lammy, “Korkarım bu ihmaller ve hatalar sonucu yüzlerce kişi ölmüş olabilir” açıklaması yaptı.

Sağ kalanlar da artık evsiz...

Yangın faciasının daha büyük can kaybına engellemesinin nedeni Ramazan ayı sebebiyle sahur için uyanan Müslüman mülteciler oldu. Yangın bölgesine de ilk ulaşan onlar olurken, facia sonrası evsiz kalanlar birbiriyle dayanışmaya başladı. Londra Belediyesi’nin de yiyecek ve giyecek gönderdiği mağdurlar, dayanışma örneği sergiledi.

‘Hakkınızı helal edin, elveda!’

00.54’te başlayan yangın devam ederken özellikle üst katlarda yaşayan kişiler, aşağıya inmelerinin ve kurtulmalarının mümkün olmadığını anlayınca sevdiklerine veda etmek için sosyal medyaya ve cep telefonlarına yöneldi.

- Nura Jemal ve eşi Haşim, bir arkadaşlarını arayarak, ‘Yangın bizim daireye de ulaştı. Evden dışarı çıkamıyoruz. Ölüyoruz. Başaramayacağız. Hakkınızı helal edin. Elveda’ dedi. Kendilerinden bir daha haber alınamadı.

- Saber Neda isimli adam, eşi Şakila ve oğlu Ferhat’a ‘Gidin kendinizi kurtarın ben sizi yavaşlatırım’ dedi. Anne ve oğlu kurtuldu. Evde kalan baba ise kayıplar arasında.

- Facebook’tan canlı yayın yapan Raba Ibrham çığlık sesleri arasında yardım çağrısında bulunuyor ve dua ediyordu. Videonun ardından kendisinden haber alınamadı.

- Venedik Bienalinde eserleri sergilenen Khadija Saye isimli sanatçı, bir milletvekili yakınına telefon edip, ‘Lütfen lütfen yardım gönderin dışarı çıkamıyoruz. Yangın kapımızda’ dedi. Gece 3’ten sonra haber alınamadı.

- 12 yaşındaki Jessica Urbano, annesine 01.40’ta telefon edip, ‘20. katta diğer komşularla birlikteyiz ne yapacağımızı bilmiyoruz’ dedi. Bir daha haber alınamadı.

‘Mantolama malzemesi için uyardık ama dinletemedik’

Londra’daki yangının 15 dakika içinde tüm binayı sarmasındaki ana etken olarak geçen yıl 10 milyon sterlin masraf yapılarak yenilenen ısı yalıtımında mantolama malzemesi olarak yanıcı köpüğün kullanılması gösteriliyor. Bina güvenliği konusunda çalışmalar yapan İngiliz mimar Sam Webb, bu konunun tehlikelerini anlatan bir raporu İçişleri Bakanlığı’na sunduklarını ancak hiçbir önlem alınmadığını söyledi. Halen Londra’da yüzlerce binanın mantolamada kullanılan yanıcı madde nedeniyle benzer bir yangın tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Telegraph gazetesi, İngiliz hükümetinin 1999’dan beri dış cephe kaplamalarının yangına etkisi konusunda uyarıldığını yazdı. Gazeteye göre dış cephe kaplamaları ile binanın dış duvarı arasında bırakılan boşluk baca etkisi yaratarak yangının çok hızlı bir şekilde yayılmasını sağlamış olabilir

Başkonsolos Ergin yaralı Türk’ü ziyaret etti

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, kentteki 24 katlı binada çıkan yangından yaralı olarak kurtulmayı başaran Şener Macit ile Hanife Macit’i tedavi gördükleri Royal Free hastanesinde ziyaret etti.

Başbakan May’den soruşturma sözü

Korkunç trajedinin yaşandığı olay yerini ziyaret eden İngiltere Başbakanı Theresa May ise yangınla ilgili olarak kapsamlı soruşturma başlatma sözü verdi. Özellikle son seçimlerde koltuk sayısını artıran İşçi Partisi’nin sert şekilde eleştirdiği May, binaya şaşkınlıkla baktı. Bu ziyaretin ardından açıklama yapan polis yetkilileri, soruşturmayı başmüfettiş Matt Bonner’in yürüteceğini duyurdu.

Savaştan kaçıp sığınmıştı...

Londra’nın batısındaki Latimer Road semtindeki binada hayatını kaybedenler arasında kimliği belirlenen ilk kişi, 23 yaşındaki Muhammed Alhajali oldu. Suriye’deki savaştan kaçarak İngiltere’ye sığınan Alhajali’nin Batı Londra Üniversitesi’nde öğrenci olduğu açıklandı.

Kahraman baba

27 katlı binanın 21’inci katında hamile eşi ve iki çocuğuyla birlikte oturan İtalyan asıllı Marcio Gomes, yangının ilk dakikalarında ani bir kararla hemen eşini ve çocuklarını alarak aşağı doğru inmeye başladı. Merdivenlerde büyük kızı dumandan baygınlık geçirdi. Küçük kızı ile eşini sağ salim dışarı çıkardıktan sonra yanan binaya geri dönerek büyük kızını da kurtarmayı başardı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde