Lobiler ve rantçılar kafa karıştırıyor

Lobiler ve rantçılar kafa karıştırıyor

Tarım Bakanı Eker’den ‘mısır şurubu’ tartışmalarına yanıt

Lobiler ve rantçılar kafa karıştırıyor
16px
24px
10.02.2011 08:56
ABONE OLgoogle

Tarım Bakanı Eker, mısır şurubuyla ilgili ortaya atılan ‘hastalığa neden oluyor’ iddialarını yanıtladı. Eker “Lobiler ve rant sağlayanlar kafa karıştırıyor” dedi

Glikoz şurubunun pankreas ve karaciğer kanseri yaptığına ilişkin iddialara Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker yanıt verdi. Eker, “Kimse endişelenmesin. Dünya Sağlık Örgütü ve referans kuruluşlar hangi oranı belirlemişse ona uygun davranıyoruz. Kimse lobilerin, reklamların, rant sağlayanların oyununa gelmesin. Kimse kafaları karıştırmasın” dedi. Eker, şunları söyledi: “Bizim referansımız Dünya Sağlık Örgütü’dür. Dünyadaki sağlık kuruluşları BM Gıda Tarım Teşkilatı, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi ve diğer uluslararası kuruluşların raporları. Bunların yaptığı bilimsel araştırmalara, direktiflerine ve tavsiyelerine bakarız. Bununla ilgili olarak bu kuruluşlardan bu yönde rapor gelmiş değil.”

HER İŞİN LOBİSİ VAR

Eker, bazı lobilerin bu konuda etkili olup olmadığı sorusuna ise “Kim o lobiler? Eğer bir iddia varsa ilgili kuruluşlar toplanır, o ilgili kuruluşlar dünyadaki son gelişmeleri, literatürü izler, buna göre karar verir ve tavsiye kararı çıkar. Ona göre biz de politikalarımızı gözden geçiririz. Bu ana kadar dünyada böyle bir şey yok. Her işin lobisi var. Pancarın da lobisi var. Nişastanın da lobisi var. Biraz aslında mücadele onlar arasında olan. Lobiler arasındaki ilişkidir. Konuşulanların birazı reklam. Birazı rant olayı” dedi.

ŞEKER KULLANMIYORUM

Eker, tatlandırıcıların, çaylarda kullandığımız şekerlerde bile zararlı olduğunu yönündeki iddialar konusundaysa, “Gıda kodeksimizi hazırlarken tüm bu hususları ihtiva eden Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Otoritesi, uluslararası sağlık kuruluşlarının referanslarını, bunların raporlarını dikkate aldık. Çağdaş gelişmiş ülkeler gibi” yanıtını verdi. Eker, kendisinin hangi şekeri tercih ettiğinin sorulması üzerine, “Ben yıllardır ne kahveyi ne bitki çaylarını zaten şekerli içmiyorum” dedi.

Hastalıklara neden olduğu iddia ediliyor

Kamuoyunda bir süredir mısır şurubunun, kronik hastalıkları salgına dönüştürdüğü ve kanser, kalp, siroz, diyabet gibi hastalıkları neden olduğu iddia ediliyor. Bu amaçla nişasta bazlı şekerin üretim kotasının da AB’de yasaklanmasına rağmen Türkiye’de yüzde 10’dan 15’e çıkarılması tepkilere neden oluyor.

Nevin Bilgin/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde