Litvanya Türk giysilerini sevdi

Litvanya Türk giysilerini sevdi

Yılbaşında resmi para birimi Lita'yı bırakarak Euro kullanmaya başlayan Litvanya, Türk elbiselerine ilgiyi artırdı.

Litvanya Türk giysilerini sevdi
16px
24px
18.05.2015 05:01
ABONE OLgoogle
Türkiye'den giyim ithalatını yüzde 800 artıran Baltık ülkesi Litvanya, 2014 Ocak-Nisan döneminde 5,8 milyon dolar olan ithalatını bu yılın aynı döneminde 52,1 milyon dolara çıkardı. Dev artışın bir kısmı kurdaki oynaklığın etkileriyle meydana gelmiş olsa bile yaşanan 2009 krizinin ağır hasarlarını sıkı tasarruf tedbirleriyle aşmayı başaran ve Euro'ya geçerek GSMH'sını orta ve uzun vadede artırma yoluna giren Litvanya, 3 milyona yaklaşan nüfusuyla Türk tekstil sektörünün dikkatini çekti.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB) hazırladığı Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü Nisan Raporu'nda tekstil ve ihracat çevrelerini ilgilendiren önemli detaylar çıktı.

Yılın Ocak-Nisan döneminde Türkiye'den 192 ülkeye 5,4 milyar dolar değerinde hazırgiyim ve konfeksiyon mamulü ihraç edilirken, sektörel ihracat 2014 yılının ilk dört ayına kıyasla yüzde 6 azaldı. Nisan ayında Türkiye'den 1,4 milyar dolar değerinde hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı yapılırken, ihracat 2014'ün Nisan ayına kıyasla yüzde 9,9 düşüş gösterdi.

Aylık ihracat rakamı değer olarak 2015 Ocak-Nisan ilk dört ay için hesaplanan 1,345 milyar dolarlık aylık ortalama ihracat değerinin biraz üzerinde kaldı.

AB ülkeleri Almanya, İngiltere ve İspanya 2015'in Ocak-Nisan döneminde de Türkiye'den en fazla hazırgiyim ve konfeksiyon ihraç edilen ülkeler olarak yerlerini korurken, yılın ilk dört ayında Almanya'ya tekstil ihracatı yüzde 22,9 düşüşle 1 milyar dolara geriledi. İngiltere'ye yapılan ihracat  yüzde 4 düşüşle 664,4 milyon dolara gerilerken, İspanya'ya yapılan ihracat yüzde 6,8'lik düşüşle 482,2 milyon dolar seviyesine indi.

Bu üç ülkeyi dördüncü sırada 285,9 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Fransa ve beşinci sırada 261,4 milyon dolarlık ihracatla Hollanda takip etti. Sırasıyla Irak, İtalya, Polonya, ABD ve Romanya, Türkiye'nin hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında diğer önde gelen pazarlar olarak sıralandı.

Türkiye'den 2015 yılının Ocak-Nisan döneminde en fazla hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı yapılan ilk on ülkeye toplam 3,6 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleşti. Bu on ülkenin 5,4 milyar dolarlık sektörel ihracat içinde payı yüzde 67 olarak hesaplandı.

Yılın ilk dört ayı sonunda 2014 yılının eş dönemine kıyasla yüksek oranlı ihracat artışı olan ülkelerin başına AB ülkesi Litvanya geldi. Yılbaşında resmi para birimi olan Lita'yı bırakarak Euro'ya geçen ülke Türk tekstili ithalatını artırdı.

Litvanya'ya ihracat yüzde 800 artışla 5,8 milyon dolardan 52,1 milyon dolara yükseldi. Ortadoğu'nun önde gelen pazarlarından  İran, 7'lik artış ve 39,3 milyon dolarlık ihracat değeri ile ikinci sırada yer alırken, Kırgızistan yüzde 36 artış ve 34,2 milyon dolar ihracat değeri ile üçüncü sırada yer aldı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde