Lisanssız elektrikte kafalar karıştı

Lisanssız elektrikte kafalar karıştı

Elektrik piyasasında yaşanan yoğun mevzuat değişikliği trafiği, karışıklığı da beraberinde getirdi.

Lisanssız elektrikte kafalar karıştı
16px
24px
30.05.2013 09:15
ABONE OLgoogle
EPDK, elektrik dağıtım şirketlerine gönderdiği yazıda, ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanana kadar lisanssız elektrik üretimine ilişkin işlem tesis edilmemesi gerektiğini bildirdi
 
Elektrik piyasasında yaşanan yoğun mevzuat değişikliği trafiği, karışıklığı da beraberinde getirdi. 
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 7 Mayıs'ta 21 enerji dağıtım şirketlerine lisanssız elektrik üretimi konusunda bir yazı gönderdi.
 
Elektrik Piyasası Kanunu’na göre, lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf faaliyetlerin anımsatıldığı yazıda, "imdat grupları ve iletim ya da dağıtım sistemiyle bağlantı tesis etmeyen üretim tesisi",  "kurulu gücü azami 1 megavatlık yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi", "belediyelerin katı atık tesisleri ile arıtma tesisi çamurlarının bertarafında kullanılmak üzere kurulan elektrik üretim tesisi", "mikrokojenerasyon tesisleri ile bakanlıkça belirlenecek verimlilik değerini sağlayan kojenerasyon tesislerinden Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca belirlenecek olan kategoride olanları", "ürettiği enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine vermeden kullanan, üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri"nin lisansız çalışma yapabileceklerine işaret edildi.
 
Kanunda bu kişilerin sisteme bağlanması, başvuru ve denetiminin çıkarılan yönetmelikle düzenleneceği hükmü bulunduğuna yer verilen yazıda, gerekli yönetmelik ve tebliğ değişiklerine yönelik çalışmaların devam ettiği bildirildi.
 
Yazıda, hukuki sonuç doğmasına mahal vermemek amacıyla kurum tarafından ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanana kadar lisansız elektrik üretimine ilişkin işlem tesis edilmemesi gerektiği kaydedildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde