Limanlarda son tarih 6 Aralık

Limanlarda son tarih 6 Aralık

AB Dönem Başkanı Finlandiya"nın başbakanı Vanhanen, Türkiye"nin limanlarını Rum kesimine açması konusunda 6 Aralık"tan önce anlaşmaya varılması gerektiğini söyledi.

Limanlarda son tarih 6 Aralık
16px
24px
20.11.2006 15:33
ABONE OLgoogle

Vanhanen, Komisyon"un tavsiyelerde bulunmadan önce limanlar konusunda bir anlaşmaya varılması gerektiğini ve bunun için son tarihin Komisyon"un 6 Aralık"ta gerçekleştireceği toplantı öncesi, yani 5 Aralık akşamı olduğunu belirtti.

Finlandiya Başbakanı, Komisyon"un vereceği tavsiyeler doğrultusunda AB dışişleri bakanlarının 11 Aralık"ta bir karar alabileceğini belirtti.

Vanhanen, “Bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Dönem Başkanlığı, Türkiye konusunu AB Aralık zirvesine taşımayı düşünmemektedir. Kararlar bundan önce
alınacak. Aralık zirvesinde AB"nin genişleme sürecinin geleceği dahil diğer konular görüşülecek” diye konuştu.

REHN"DEN VANHANEN"E DESTEK
AB Komisyonu"nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de, 17 Aralık 2004 zirvesini hatırlattı ve “Türkiye konusunda zaten bir zirve yapmıştık, yenisine gerek yok” dedi.

Rehn, limanların açılmaması durumunda AB"nin Türkiye hakkındaki kararının 11 Aralık"taki dışişleri bakanları toplantısında alınması gerektiği görüşüne katıldığını belirtti. Rehn, bu durumda Komisyon"un türkiye ile ilgili tavsiye kararını 6 Aralık"ta sunmasının mantıklı göründüğünü söyledi.

Kararın, dışişleri bakanlarının bir araya geldiği 11 Aralık Genel İşler Konseyi"nde alınmasının Türkiye açısından olumlu sonuçları olabileceği belirtiliyor. Özellikle Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ve İtalya Dışişleri Bakanı D"alema, Türkiye"ye daha ılımlı yaklaşıyor. Liderler zirvesinde ise Türkiye karşıtı tutumlarıyla tanınan Almanya Başbakanı Merkel ve İtalya Başbakanı Prodi yer alacak.

AB Komisyonu, geçen hafta yayımladığı ilerleme raporunda, limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açması için Türkiye"ye 14-15 Aralık"taki devlet ve hükümet başkanları zirvesine kadar süre tanımıştı. Komisyon, 14-15 Aralık"taki zirveden önce bu konuda bir tavsiyede bulunacağını duyurmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde