Libya'ya işçi dönüşü başladı

Libya'ya işçi dönüşü başladı

Arap Baharı'nda Libya'yı terk eden 25 bin Türk işçi yeniden dönüş yolunda.

Libya'ya işçi dönüşü başladı
16px
24px
09.11.2011 08:46
ABONE OLgoogle

 Arap Baharı'nda Libya'yı terk eden 25 bin Türk işçi yeniden dönüş yolunda. İki ülke arasında oluşturulacak müzakere komisyonu geri dönüşün koşullarını saptayacak. Hedef, 500 milyon dolarlık zararı uzun vadede tazmin etmek

Türkiye'nin geçtiğimiz martta tahliye etmek zorunda kaldığı Libya'da çalışan 25 bin Türk işçisi geri dönüş yolunda. Bu dönüşün koşulları ise Libya'da kurulacak yeni hükümetten sonra iki ülke arasında oluşturulacak Müzakere Komisyonu'nda belirlenecek. Hedef, Türk müteahhitlerinin, Libya'ya daha güçlü dönmesi ve 500 milyon dolarlık zararın uzun vadede tazmin edilmesi.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin öldürülmesi ve NATO'nun hava operasyonlarının son bulmasının ardından, tahliye edilen Türk firmaları geri dönüş için zarar tespit çalışmalarına başladı. Libya'da iş yapan 139 Türk firması ve çalışanlarının bu ülkeye dönüşü için Türkiye-Libya İş Konseyi, firmalardan ortak komisyon için veri toplamaya başladı.SABAH'a bilgi veren Türkiye- Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, "Dönüş hazırlıklarında şartların henüz ne olacağı tam olarak netleşmedi. Eski döneme dair kontratlarda idareler kendilerini yetkili görmüyor. Önce muhatabın belirlenmesi lazım" dedi.

HEDEF GÜÇLÜ DÖNMEK

Türk firmalarının zararlarının tazmini ve projelerin devamı konusunda net bir tablo olmadığını kaydeden Takla, "Önce devam eden 346 projedeki durumun tespiti lazım. Ardından da hedef daha büyük ve güçlü müteahhitlik yatırımının sağlanması. Bu defa işçi sayısından çok büyük projelerle dönmek önemli" dedi.

FRANSIZ ALERJİSİNE GEREK YOK

Türk firmalarının alacağı yeni işler için Fransız alerjisine gerek olmadığını kaydeden Takla, "Fransızların ilgi sahası endüstriyel sektörler, rafineriler ve santraller. Biz ise yol, konut, hastane, liman iskele gibi işçi yoğunluğu çok olan sektörlerde görev alacağız. Onların yatırımlarının montajında da görev üstleneceğiz" diye konuştu.

Duygu Güvenç/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde