Libya’da kayıp büyük

Libya’da kayıp büyük

TMB Başkanı Sazak: Kontratları gözden geçiriliyor, bazı ihaleler iptal edilebilir

Libya’da kayıp büyük
16px
24px
08.12.2011 08:58
ABONE OLgoogle

Emin Sazak, Türk şirketlerin 18 milyar doları aşkın proje üstlendiğini ve 1.5 milyar dolarlık alacağı olan Libya’da kontratların gözden geçirildiğini, bazı ihalelerin iptal edilebileceğini kaydetti. Sazak, yurtiçinde cari açık yaratmayan inşaatın canlı tutulması için yatırım kredilerinde munzam karşılıkların kaldırılmasını önerdi.

 Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak, müteahhitlerin Libya’daki zararının tazmin edilme sürecinin uzayacağının altını çizerken kontratların incelendiğini ve bazı ihalelerin iptal edilmesinin beklendiğini kaydetti. Yurtdışında yıllık üstlenilen yeni iş tutarının son 5 yıldır 20 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Sazak, bu dönemde ise küresel kriz ve Arap Baharının olumsuz etkilerinin hissedildiğini söyledi. TMB Başkanı düzenlediği toplantıda şunları kaydetti:

* 18.1 milyar dolarlık proje yüklenen Türk firmalarının bazılarının Libya’da zararı büyük. Şu anda belgelenmiş, hak edişleri imzalanmış 1.5 milyar dolar zararımız var.

Yatırım kredilerinde munzam karşılık kalksın

Bunun dışında 400 milyon dolarlık onay sürecinde, 400 milyon dolarlık belgesi sunulmuş beklenen alacak var. Ayrıca henüz ispat edilmemiş büyük miktarlarda alacağımız var.

* Libya’daki hak ve alacakların baki kalacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte seçimle işbaşına gelecek yeni hükümet bazı projeleri iptal edebilir. Hükümetlerin böyle bir yetkisi her zaman var. Bu yetki sözleşme hakkına bağlılıkla sınırlıdır. Yani kontratta fesih halinde uyulması gereken yükümlülükleri yerine getirerek iptal edebilir.

* Türk müteahhitlerin politik risk sigortaları olsaydı krizi en az zararla atlatacaklardı. Eximbank’ın devreye girerek maliyetlerin düşmesini sağlayıcı bir sigortacılık sisteminin geliştirilmesi şart. Ortak çalışma yapacağız. Eximbank öncülük edebilir.

* Yurtdışında pazar daralırken Türkiye için ekonominin lokomotif sektörü ve cari açık yaratmayan inşaat sektörünün ayakta tutulması gerekiyor. Bunun için altyapı yatırımlarının canlı tutulması zorunlu.

* TMB olarak “BDDK ve Türkiye Bankalar Birliği’ne bankaların altyapı yatırım proje kredilerinde munzam karşılıkların kaldırılmasını” öneriyoruz. Kaynak temini kolaylaşacaktır.

* Mega projeler olarak tanımladığımız altyapı yatırımları için kamu-özel sektör işbirliğine dayalı finans modeli benimsenmeli. Bunun için yasa ihtiyacı giderilmeli.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde