Leyla Alaton'dan ilginç çıkış: Başarınızı erkeklere hediye etmeyin

Leyla Alaton'dan ilginç çıkış: Başarınızı erkeklere hediye etmeyin

Leyla Alaton, kadınlarla ilgili ne varsa parmağını soktuğunu belirterek “Çok güzel kapı tutarım. Hiç üşenmem. Kapıcının ağababasıyım. Ama artık o açık kapıdan geçip geçmemek sana bağlı” diyor…

Leyla Alaton'dan ilginç çıkış: Başarınızı erkeklere hediye etmeyin
16px
24px
11.05.2015 08:14
ABONE OLgoogle
O, pek çok kadının ablası, kız kardeşi, sırdaşı, elinde fener yol göstericisi... Leyla Alaton...

Leyla Alaton, kadınlarla ilgili ne varsa parmağını soktuğunu belirterek “Çok güzel kapı tutarım. Hiç üşenmem. Kapıcının ağababasıyım.  Ama artık o açık kapıdan geçip geçmemek sana bağlı” diyor…

O, pek çok kadının ablası, kız kardeşi, sırdaşı, elinde fener yol göstericisi… Sadece kadınların değil çok sayıda gencin, girişimcinin ve hatta ihtiyarın gönüllü danışmanı… Tokalaştığı insanın elini gerçekten sıkan, sarıldığı kişiyi gerçekten kucaklayan biri o. Samimiyeti ona, ‘tatlı sert’ olmanın özgürlüğünü de sonuna kadar açmış. Sözünü sakınmayan, lafı hiç dolandırmayan ve asla sona saklamayan biri o. Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, hem sorularımızı yanıtladı hem de ‘altın’ değerinde öğütler verdi.
‘Kız kardeşlik’ kavramını hep vurguluyorsunuz. Kadınlarla ilgili konulara çok duyarlısınız.  
Kadınlarla ilgili ne varsa parmağımı sokarım ve elimden gelen ne varsa yaparım. Kadınlar küllerinden doğuyor. Özellikle boşanan, darbe yiyen kadınlar. Kadınların çoğu ateş altında gücünün farkına varıyor. Yetenekleri, güçleri bastırılmış. Ne zaman zora giriyorlar yetenekleri, güçleri ortaya çıkıyor. Çoğu kendine şaşırıyor.

BAŞARINIZI ERKEKLERE HEDİYE ETMEYİN

Çok başarılı kadınlar da bazen farklı davranmıyor erkek baskısı altında…
Başarısını erkeğe hediye eden kadınlar var. Bir girişimi var ve çok başarılı oluyor, bir bakıyorsun bunu kocasına, kardeşine hediye etmiş. Şirketin başına adam geçiyor. Neden? Sen kurup bugünlere getirmedin mi? Daha ileriye de taşıyabilirsin. Kadınlara sesleniyorum; başarılarınızı erkeklere hediye etmeyin.

 Kendinizi kapıcı olarak tanımladığınız doğru mu?
Kapıcıyım ben! Çok güzel kapı açarım. Çok güzel kapı tutarım. Hiç üşenmem. Kapıcının ağababasıyım. Ama artık o açık kapıdan geçip geçmemek sana bağlı. İnsanlar arasında iyi network (ağ) yaparım. Hiçbir menfaatim olmadan kim kimin işine yarayacaksa, faydalı olacaksa tanıştırırım. İnsanlar arasında ağ kurarım, bağ kurarım. Bunu da çok gönülden yaparım. Pek çok gence mentorluk da yapıyorum. Arada buluşup konuşuyoruz.

MUCİZE KONFOR ALANININ DIŞINDA

Başarının sırrını konuştuk ama gerçekten hayatlarını değiştirmek için insanlar ne yapmalı?
Mucize bekliyorsanız hayatınızda konfor alanınızın dışına çıkın. Bir de o imrendiğiniz hayatlar çok imrenilecek hayatlar olmayabilir. Örneğin bizlerin hayatı dışarıdan göründüğü kadar kolay değildir. Para ve ünü sindirmek çok zor. Çok güçlü bağırsakların olacak! Çok küçük lokmalarla almazsa, kimse sindiremez.

Ama siz farklı bir ailede dünyaya geldiniz. Sonradan zengin veya ünlü olmadınız ki!
Ben ailemin imkanları olduğunu bilmiyordum. Ben doğduğumda yoktu bu imkanlar aslında. Otele gittim diye daha çok şampuan veya tuvalet kağıdı tüketmem. Işığı hep kaparım. Değer bilirim. Tutumluyumdur. Savurgan değilim. Böyle yetiştik çünkü. Benzini sıraya girip almışız; düşünün.

TÜRKİYE’Yİ DİZİLER TERBİYE EDİYOR

Siz çocuklarınızı da böyle mi yetiştiriyorsunuz?
Ilımlı ve dengeli olmak önemli. Helikopter anne değilim. İkisini de spora verdik ki disiplin ve takım ruhu kazansınlar. Lisan öğrensinler istiyorum. Ben olanakları sunarım, gerisi onlara kalmış. Şu gerçeği unutmayın Türkiye’yi televizyon dizileri yönetiyor, yetiştiriyor. Çocuklarımızı da biz değil diziler terbiye ediyor.

HOBİ

- Sivil toplum örgütlerinde çalışmak, kurulmalarına öncülük etmek ki, hiçbir zaman başkanlık koltuklarında gözüm olmamıştır.
- Kadın ve çağdaş sanatla ilgili her konunun içine girerim.
- Sanatı desteklemeyi, sanatçıyı yüreklendirmeyi severim.
- Sabah yürüyüşlerine eskisinden daha fazla önem veriyorum birkaç yıldır.

BAŞARININ SIRRI

- Hayatın ne kadar erken döneminde kazık yer ve düşersen o kadar sağlam olursun, hazır olursun, kabuk bağlarsın. Erken yaşta kazık yemeye bakın.
- Herkesin kendine göre öğrenme becerisi var. İşte bunları öğrendikten sonra başarılı olabilirsin.

PİŞMANLIK

- Hiç yok. Pişmanlık çok negatif ve insanı geri çeken bir şey. Ama filmi geri sarabilsem herhalde her şeyi başka türlü yapardım, her şeyi değiştirirdim.
- Amerika yerine Asya’da okur, Çince öğrenirdim. Aile şirketinde çalışmazdım. Konfor alanı oldu benim için aile şirketi.

SOSYAL SORUMLULUK

- Sosyal sorumluluğun içine doğdum ben. Kendimi bildim bileli içindeyim. Alarko’da 20 yıla yakın tarihi Türk evleri sergisi yaptık. Üzeyir Bey (Garih) ve babamın (İshak Alaton) misyonuydu bu.
- ‘Topluma geri ver’ terbiyesi aldık. Paylaşmak terbiyesiyle büyüdük.
- Şimdi trend diye olmadım, süzme feministim ben! Kadın konusunu her şeyin üzerinde tutarım.

YETENEK AVI

- Kendine göre olanı yaptığında yeteneğin ortaya çıkar.
- Yetenekli insanlar kendilerinin değerlendirildiği ortamı isterler. Onu bulamazsa kaçar.
- Türkiye’de uzun yıllar kompleks ve egoya kurban gitmiş olsa da artık bu ekosistemin var olduğunu düşünüyorum. Pek çok doktor, tıp adamı geri dönüyorsa ülkemize bundandır.

KULAĞA KÜPE

- Canım bu kulağa küpeleri herkes atıp tutar ama ne zaman ki o küpe senin kulağına takılır o zaman anlarsın. Başkasının kulağına küpe takmak kolay.
- Facebook, Instagram felsefeden yıkılıyor ama bunları takan kim?
- Ben 60 yaşında, kendi ayakları üzerinde duran kadınlara adayacağım bir kitap çıkaracağım. Biyografi olmayacak bol bol küpe olacak.

ŞANS

- Dirayet gösterip çalışırsan şans geliyor. Sen de ona şans diyorsun. Şanssızlığı da şansı da kendin getirirsin.
- Şans hazırlıklı olduğumuz bir fırsatla karşılaşmaktır. Talih, genellikle fırsat ve hazırlığın kesiştiği yerdedir.
- Yaptıklarının sonucuna katlanmayı bilmelisin. Aksi halde bu büyümeyen çocuk hali oluyor. Maalesef ülkemizde erkekler biraz böyle.

SOSYAL MEDYA

- Kullanıyorum ve çok seviyorum. Orada hakiki Leyla’yı tanıtabildiğim için çok seviyorum.
- Instagram’da çok aktifim. Sabah yürüyüşlerimi paylaşıyorum. Hem spora teşvik ediyorum hem de #freeandhappy (özgür ve mutlu) etiketi ve işaretimi kullanıyorum.
- Olduğum gibiyim. Ancak kendi sınırlarım var tabii ki. Teşhircilikte aşırılık yanlış olur.

Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde