Leyla Alaton: Okullarda geleceğin işlerini öğretmeliyiz

Leyla Alaton: Okullarda geleceğin işlerini öğretmeliyiz

Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, işsizlik konusunda öğrencilere önemli bir tavsiyede bulundu..

Leyla Alaton: Okullarda geleceğin işlerini öğretmeliyiz
16px
24px
20.04.2017 12:44
ABONE OLgoogle

Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, Arzu Maliki’nin sorularını yanıtladı.

2016'yı nasıl kapattınız? Holding olarak 2017 yatırımlarınız ve hedefleriniz neler?

2016 iyi bir seneydi, 600 milyon dolarlık bir cirodan bahsediyoruz holding için, yeni aldığımız işler var. Sefaköy-Başakşehir Havaray Projesi 350 milyon dolarlık bir proje, tek başımıza aldık bu projeyi, Kaynarca-Pendik-Tuzla Metro Hattı var, burada da bir ortağımız var, 440 milyon dolarlık bir proje. Enerjide Karabiga sene sonu devreye girecek ithal kömür yakıtlı santralimiz. 1320 megawatt kurulu güç kaynağa, burada da 1.2 milyar dolar yatırımımız var. 600 megawattlık tribün devreye girecek 2017 sonu itibariyle, 2018 ilk çeyrekte diğer kalan devreye girer, gerçi elektrik fiyatları çok değişiyor ama burda da 350 milyon dolarlık bir cirodan bahsediyoruz. Karakuz da bir hidroelektrik santralimiz. Güneş enerjisi bizim için çok önemli, burada da 35 megawatt 55'e çıkacak. Alarko Carrier ile de 60 ülkeye ihracat yapıyoruz, orası da bir 140 milyon dolar bir ciro yapar. Artık iş olarak Afrika'ya bile gidiyoruz.

Alvimedica'da yeni hedefler neler? Alvimedica nasıl performans gösteriyor?

Burada da 40 milyon dolar ciroya ulaştık, 2017'de ciro hedefimiz 55-60 milyon dolar ciro. Stentin karbon kaplama olduğu için daha üstün bir teknolojisini satın aldık ve şimdi bunu Türkiye'ye getirme aşamasındayız. Çatalca Serbest Bölge'deki fabrikamıza bu teknolojiyi taşıyoruz ve inanılmaz bir kapasite artırımı olacak. Ve buradan yani Türkiye'den ihracat olmaya başlayacak, hedefimiz Türkiye'den ihracat yapmak ve bu hayali 2017'de gerçekleştiriyoruz inşallah.

Alarko Holding olarak şehir hastanelerini taahhüt olarak yapmayı düşünüyor musunuz?

Tabi biz de ilgileniyoruz, teklif veriyoruz ve bu şehir hastaneleri çok önemli ayrı bir yere getirecek bizi. Yani sağlık turizmine de çok büyük katkısı olacak. Sağlık ekipmanları satan bir ülke olarak çok iyi bir pazar olacağız. Hedefimizde Türkiye'de kalp kapakçığı üretmek var.

Turizm sektörü zor zamanlar geçiriyor… 2017 daha iyi olur mu hem sektör beklentinizi alalım hem de sizin sektördeki hedeflerinizi?

Ben olumlu düşünmeyi tercih ediyorum. Bizim verilerimiz o kadar da trajik bir durum olmadığını gösteriyor. Siz pazarlamanızı iyi yaparsanız, fiyatlarınızı ona göre ayarlarsanız. Yeni pazarlar düşünürseniz çünkü alternatif yaratmak lazım. Bizim Antalya'daki projemiz daha yeni başlamak üzere yani zor bir sene olabilir ama Türkiye daha nice zor senelerden geçti. Şu anda dünyada terörizm her yerde. Turizm sadece plajda yatmak değil, o ülkeye gelmek için başka nedenler bulmak lazım.

GENÇLERE GELECEĞİN İŞLERİNİ ÖĞRETMELİYİZ

Genç işsizlik yüzde 24'ler civarında seyrediyor. Bu problem nasıl çözülebilir? Buradaki asıl problem nedir sizce?

Girişim yapmak çok zor. İyi bir fikre ve sermayeye ihtiyacın var. Biz teknolojiye ve mühendisliğe daha çok önem vermeliyiz. Biz okullarda geleceğin işlerini öğretmeliyiz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde