Laz patron 6 yaşındaki kızına bile şimdiden iş verdi

Laz patron 6 yaşındaki kızına bile şimdiden iş verdi

Lazzoni’nin patronu Yaşar Karabulut, küresel Türk mobilya markası yaratmak için kollarını sıvadı.

Laz patron 6 yaşındaki kızına bile şimdiden iş verdi
16px
24px
25.05.2015 05:39
ABONE OLgoogle
Lazzoni’nin patronu Yaşar Karabulut, küresel Türk mobilya markası yaratmak için kollarını sıvadı.Kararlılığını vurgulamak için ise markanın isminde de yer alan ‘Laz’ı işaret ediyor. “Laz inadım tuttu. Dünya Türk markası görsün” diyor.

Yaşar Karabulut, “Mobilya aile işidir. Dünyada da böyle. Modada da öyledir. Moda şirketleri aile olmaktan çıktı artık ama mobilya hâlâ öyle” dedi.

Türkiye’de ‘tasarım mobilya’ alanında rüştünü ispat eder etmez soluğu New York’ta alan Lazzoni markasının öyküsü de ismi de ilginç. Hem aile Laz olduğu için bu ismi tercih ediyor hem de daha önce çalıştıkları İtalyan bir tasarımcının adı Lazzoni. Markanın ismi kadar Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Karabulut’un karakteri de ilginç. Neşeli ve şakacı… Sık sık Karabulut’un cevapları nedeniyle gülme molaları verilen söyleşimizde umarım Yaşar Bey’in sesini duyabilirsiniz.

Sizin dünyanın farklı ülkelerinde mağazalarınız var. Seçimler oldukça ilginç. Neden seçtiniz buülkeleri?

- Biz yüzde 25 ihracat yapan bir firmayız. Sadece New York’ta perakende gelirimiz bir milyon doları aştı. ABD’nin dışında Almanya ve Kuala Lumpur’da mağazalarımız bulunuyor. Sadece ABD mağazaları bizim. Diğerlerini bayii verdik. Bakü’de açıyoruz yakında. Beş yıl içinde ABD’de 4 mağazaya ulaşacağız. İyi bir sistem kurduk.

Sizin küreselleşme hedefiniz var.

- Hedef var ama sadece hedef de değil. İnat ettim ben. Ben kendimi üçüncü kuşak kabul ediyorum. Dördüncü kuşağa ise globalleşme hedefini verdik. Tamam ben başlattım globalleşmeyi ama asıl onlar gerçekleştirecek. Çocuklarımın önüne hedef koydum. Ben kapıyı açtım. Kalanını onlar yapacak.

6 YAŞINDAKİ KIZIMIN GÖREVİ BELLİ

Çocukların haberi var mı bundan?

- 2009’da büyük oğlanı okul bahanesiyle Amerika’ya gönderip, kurban ettim. Bayrak devri önemli. Mobilya aile işidir. Dünyada da böyle. Modada da öyledir. Ailedir işi götüren. Moda şirketleri aile olmaktan çıktı artık ama mobilya hâlâ öyle.

Diğer çocukların durum nedir?

- Büyük oğlum Efe, 27 yaşında. Endüstriyel tasarım okudu. Tasarım ve satışı bilecek o. Amerika’daki oğlum Berke de Amerika’da işletme okuyor. Altı yaşındaki kızımın bile gelecekte şirkette hangi pozisyonda çalışacağını planladım. Tasarıma bakacak o. (Gülüyor)

ÜÇ ÇOCUK YETMİYOR

Üç çocuk size yetti anlaşılan.

- Yok daha hâlâ açık pozisyonlar var şirkette. Keşke birkaç çocuğum daha olsaydı. Bir yeğenim operasyonda mesela. Akraba iyidir. Eşim mağaza açıyor örneğin. Türkiye’de toplam 12 mağaza var. Zaten bizim gibi butik, tasarım odaklı mobilya markası için öyle yüzlerce halkalı bir zincir kurmak doğru olmaz. Asla 25’i geçmeyeceğiz kendi ülkemizde. Dünyada 300 mağaza olabilir.

Markalaşma inadınıza gelirsek…

- Ben Lazım. Laz inadını bilir misiniz? Ben Laz inadı ile global Türk markası yaratma hedefi koydum. Dünya Türk markası görsün. Lazzoni Otel 5 ay önce açıldı. Onu da global marka yapacağım.

 Lazzoni ismi de Laz olmanıza mı vurgu?

- Evet. Ama bizim İtalyan bir tasarımcımız vardı. Onun adı Lazzoni’ydi. Onun iznini aldık ve dünyada tescil ettirdik. Duruma göre ismimiz Lazlıktan da gelebilir, İtalyan da olabilir. (Gülüyor)

BAŞARININ SIRRI

- Kazanmak başarı değildir. Parayı kazanma şekliniz çok önemli.
- Eğer adınız kirlenmişse, dünyanın en zengini de olsanız başarılı değilsinizdir.
- İşinizi iyi yapmak için gayret ederseniz, işiniz iyi olur. İyi iş para da getirir.

HOBİ

- Zaman bulabildiğimde spor yapıyorum. İyi bir yüzücüyüm.
- Ve iyi yemek! Yemek konusunda kim nereyi tavsiye ederse bulduğum ilk fırsatta gider denerim. Memnun kalırsam ben de tavsiye ederim. Tada, lezzete önem veririm.

PİŞMANLIK

- Pişmanlığım yok. Daha doğrusu o kadar çok yoğun çalışıyorum ki pişman olmaya vakit kalmıyor.
- Allah herkesi yaptıklarından pişman etsin, yapmadıklarından değil.

ŞANS

- Şans olmazsa
yolda bile yürüyemezsin. Şansa çok inanırım ve çok şanslı olduğumu düşünürüm.
- Şanssızlık da vardır. O da yakaladı mı bırakmaz. Hangisi gelirse teslim olacaksın. Otoparkta yer bulmak da bir şanstır. Onu referans alırım.

SOSYAL MEDYA

- Mümkün olduğu kadar takip ediyorum.
- Facebook ve Instagram’da kendi hesaplarım var ama sadece takip ediyorum. Paylaşımda bulunmuyorum. Tabii ki hesaplarım kendi ismimde değil.

SOSYAL SORUMLULUK

- Ankara Keçiören Güçsüzler Vakfı’nı babam ve amcam kurdu. Yıllarca destek verdim.
- Kişisel olarak da destek verdiğim öğrenciler var.
Hedefim Lazzoni Vakfı kurup, sektöre öğrenci yetiştirmek.

KULAĞA KÜPE

- Neyin en değerli ve neyin değersiz olduğunun ve önceliklerin belirlenmesi çok önemli.
- En değerli şey sağlıktır. Sonra zamanı iyi değerlendirmek gelir.
- Paraya asla odaklanma. İşine odaklan. Yaptığın işten keyif al.

HAYAT DENGESİ

- Hafta sonları
kesinlikle ailenindir. Özellikle pazar günleri.
- Yeni bir kararla haftada bir günü boşa çıkarmayı planlıyorum. Hafta içi bir gün… İş, hayatımda hep çok önemli bir yer kapladı, biraz denge değişsin istiyorum çünkü.

YETENEK AVI

- Yetenekli insan canlı ve hızlıdır. Gözünden, yürüyüş biçiminden, yemek yiyişinden bellidir. Ağırkanlı insanlara tahammülüm yoktur.
- Yetenek zaten çok az. Bulduğum anda kaybetmem, elimde tutarım.

DALKAVUKLUKLA MÜCADELE

- Kişiliğim çok baskın olduğu için ve yarattığım ortam buna müsaade etmediği için etrafımda zaten bu tür insanlar yoktur.
- Kültürümüzde maalesef yalakalık var ama yanında tutmazsan dalkavuk barınamaz. Siyasette ve ticarette dalkavuk çoktur. Benim üretebilme yeteneğim var.  Kimsenin beni yüceltmesine gerek duymam.
Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde