Lamborghini'den süper model

Lamborghini'den süper model

Sadece 250 adet üretilecek olan bu model, 550 beygir gücene ve 320 km/s'lik azami hıza sahip.

Lamborghini'den süper model
16px
24px
03.07.2009 16:21
ABONE OLgoogle

Automobili Lamborghini, kült konumuyla öne çıkan olağanüstü test sürücüsü Valentino Balboni* şerefine, onun adını taşıyan bir model sunuyor: Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni. Sadece 250 adet üretilecek olan bu model, 550 beygir gücene ve 320 km/s'lik azami hıza sahip. LP 550-2, 0 – 100 hızlanmasını 3,9 saniyede yapıyor.  

Lamborghini'nin tüm zamanların en başarılı modeli olan ve toplamda 9 bin adetten fazla satmış olan Gallardo'nun en yenisi, sadece farklı tasarımı ve özel donanımıyla değil, eşsiz teknolojisi ile de öne çıkıyor. Model isimliğinde belirtildiği gibi: '550' rakamı beygir gücünü, '2' ise arkadan itişi ifade ediyor.

250 adetle sınırlı
Lamborghini ile geçen 40 yılın ardından Balboni artık resmen emekliye ayrıldı. Ancak Valentino Balboni markanın elçisi olarak hâlâ dünyanın dört bir yanında birçok ülkeyi dolaşmaya devam ediyor. Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni'nin özelliği ve özgünlüğü 250 adetlik üretimle sınırlandırıldı.

Çevik ve son derece güvenli
Balboni modeli sadece arka tekerlekleri aracılığıyla yola gücünü aktaran mevcut tek Lamborghini. Arkadan itiş, özel bir sürüş tarzının keyfini çıkaran spor otomobil sürücüleri için bilhassa çekicidir. Müthiş bir güce sahip V10 aktarma organları sayesinde, kontrollü keskin dönüşler –elbette sürücünün belirlediği dereceye kadar- hiç sorun değildir. Çünkü en üst düzeyde geliştirilmiş yol tepkileri ve mükemmel şekilde ayarlanmış destek sistemleri Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni'yi kullanması son derece keyifli ve güvenli bir spor otomobil yapıyor.

Eşsiz karakterle sürüş keyfi
Sürüş keyfi ve güvenliği bir arada sunan bu eşsiz karakteri biçimlendirmek adına Sant'Agata Bolognese'deki mühendisler, LP 550-2 Valentino Balboni'ye kapsamlı modifikasyonlar uyguladılar. Konu sadece aktarma organının arkaya taşınmasından ibaret değildi. Aracın sürüş dinamiklerinin her bir öğesi itibarıyla ayarlarının yapılması gerekiyordu. Bu da yayları, amortisörleri, dengeleyicileri ve hatta lastikleri kapsıyordu. Aerodinamik unsurlar da güçteki değişim hesaba katılarak yeniden ayarlandı.

Yüzde 45 sınırlı kaymalı arka aks diferansiyeli tıpkı e-gear şanzıman gibi yeniden geliştirildi. Diğer bir önemli nokta da ESP sistemine yapılan ayarlamalardı. Standart program yüksek dengeye odaklanırken, CORSA programı ise daha yüksek sapma açılarına izin verir hale geldi. Böylelikle sürücüler LP 550-2'nin dinamiklerinin keyfini doyasıya çıkarabiliyor.

Olağanüstü performans garanti edilmektedir
Gallardo'nun tam kalbinde, 5.2 litrelik 10 silindirli motorda da ayarlamalar yapıldı: Valentino Balboni'nin kompakt ve hafif güç ünitesi 550 hp güç üretiyor. LP 550-2, 0 – 100 hızlanmasını 3,9 saniye gibi nefes kesen bir sürede yapabiliyor. 320 km/s'lik azami hızı bu otomobilin en üstün süper spor otomobiller arasında yer almasını sağlıyor.

Ayrışan tasarımdaki güçlü zarafet
Valentino Balboni teknolojisi bakımından eşsiz olduğu gibi, tasarımı ve donanımı da bu aracın özgünlüğünü pekiştirmektedir. Klasik sportif karakteri, 70'lerin klasik spor otomobillerinden alınan ilhamla, ön panelden tavana kadar devam eden ve motor kapağının bazı kısımlarından arka spoylere doğru uzanan beyaz ve altın rengindeki şerit ile öne çıkarılıyor. Bu renk efekti, Gallardo'nun güçlü zarafetinin altını çizmekte ve benzersiz Lamborghini tasarım DNA'sını vurguluyor. Bu özel üretim modeli, Bianco Monocerus'tan Verde Ithaca'ya veya Arancio Borealis'ten Nero Noctis'e sekiz renkte alınabiliyor. Scorpius jantlar koyu gri cilalarını korurken, fren kaliperleri dış boya rengine bağlı olarak siyah, turuncu veya sarı renkte geliyor.

İç mekânda da klasik sportif görünüm


Karakteristik renk kombinasyonu iç mekânda da tekrar ediliyor. Tamamen deriden oluşan  döşemenin temel rengi siyahken. her iki koltukta da beyaz renkli şerit yer alıyor. Orta konsol tamamen Kutup beyazı deri ile kaplanarak güçlü bir etki yaratılıyor. Sol yan camın altında bulunan bir armada Valentino Balboni imzası ile otomobilin üretim numarası bulunuyor.

Valentino Balboni'nin özelliği ve özgünlüğü, geniş donanım yelpazesi ile ayrıca artırıldı. İç mekânda kullanılan çeşitli yeni deri unsurların yanı sıra, şeffaf motor kapağı, arka görüş kamerası, Bluetooth, navigasyon sistemi ve engellerin üzerinden geçişi kolaylaştıran ön aks kaldırma sistemi de sunuluyor. Kapsamlı standart donanıma ek olarak, e-gear şanzıman ve karbon seramik frenler gibi ilave seçenekler de bulunuyor.

Valentino Balboni 40 yıl boyunca boğa armalı markanın süper spor otomobilinin karakteri üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olmuştur. Yaptığı ince ayarlar ve test çalışmalarıyla 60'ların Lamborghini Miura'sından günümüzün Gallardo ve Murciélago modellerine kadar pek çok otomobil efsanesinin biçimlendirilmesine katkıda bulunmuştur. Valentino Balboni 1967 yılında bizzat Şirket'in kurucusu Ferrucio Lamborghini tarafından işe alındı. Daha o zamanlardan genç Balboni'nin otomobillere karşı özel bir duygu beslediği açıktı. Öyle bir duygu ki bir otomobilin can damarına bağlanan ve bir test sürücüsünün ruhunu tanımlayan, bütün içgüdülerin en hassas olanı...

Balboni, “Bir Lamborghini her zaman bir yarış otomobilinin keskinliğini iyi bir arkadaşın güvenilirliği ile birleştirmelidir” diyor. 1973'ten itibaren markanın ürettiği her prototipin direksiyonu başına oturdu; hatta müşterilerine teslim edilmeden önce çoğu seri üretilen otomobil onun ellerinden geçti. Bu da Balboni'yi markanın dünya çapındaki hayranları ve müşterileri arasında olağanüstü bir üne ve statüye kavuşturarak, markanın en önemli temsilcilerinden biri hâline getirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde