Laboratuvar yok ama tablet var

Laboratuvar yok ama tablet var

Öğrencilerden ‘tablet’ soruları: Tabletlerimiz çalınacak diye teneffüse çıkamıyoruz!

Laboratuvar yok ama tablet var
16px
24px
01.02.2012 06:45
ABONE OLgoogle

Türkiye Özel Okullar Birliği’nin Çeşme’de düzenlediği “Dijital Çağda Eğitimde Fırsatlar ve Sorumluluklarımız” konulu sempozyumda “İndirenler ve Yükleyenler” başlıklı bir konuşma yapan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Selçuk, ‘yükleyen’ değil, ‘indiren’ bir toplum olduğumuzu belirterek “Tablet tüketim aracıdır, dizüstü üretim aracıdır” dedi.

Teknolojinin örenci başarısındaki öneminin yüzde 1’i geçmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Selçuk, yıllardır okullara dağıtılan bilgisiyayarların, eğitim sistemini nasıl etkilediğinin bilinmediğini söyledi.

Bilgisayarların çocukları pasifleştirdiğini belirten Prof. Selçuk, “Ok yaydan çıktı. FATİH Projesi başlıyor. Öğretmenlere en az bir yıl kesintisiz eğitim vermek gerek. Teknolojinin yanlışlarından nasıl korunulacağına ilişkin çalışma yapmak gerek” diye konuştu.

Öğrencilerden ‘tablet’ soruları:

- Gözlerimin ve başımın ağrımasının, buradaki elektronik alet ve kabloların çok olmasıyla bir ilgisi var mı?

- Sümer tabletleri daha iyi değil mi?

- Tabletlerimiz çalınacak diye teneffüse çıkamıyoruz!

- Okulda laboratuvarımız yok ama tabletimiz var!

- Tabletimiz kırılırsa eğitime ara verilir mi?

Akademik etik öğretilmeli

Çocuklar, ilköğretimden itibaren ödevlerini “kes-yapıştır” biçiminde yapmaya başlıyor ve bunun yanlışlığını sorgulamadan kopya çekiyorlar. Bunu engellemek için okulların mutlaka bir politikası olması gerekiyor.

Sempozyumda “Öğrenciler neden akademik etik ihlali yapar? Suç kimdedir? Nasıl önlenir?” başlıklı bir sunum yapan Peter Witasp, İsveç’te yılda 500 kopya olayı ile karşılaştıklarını, kopyanın tüm dünyada yaygın olduğunu söyledi. Öğretmenlere intihalin ne olduğunu anlatmak, bütün ülkelerde eğitim sisteminin bir parçası olması gerektiğini vurgulayan Witasp, öğretmenlere seslenerek “Kopyayı mutlaka ortaya çıkarın ve tepki gösterin. Ödevi, yeterli süreyi vererek tekrar yaptırın. Kopya çekmeyi zor hale getirecek ödevler verin” dedi.

Sempozyumun sonuç bildirgesinde ise çocukların öğrenme biçimlerini değiştiren teknoloji hakkına farkında olunması, öğrencilerin tüketici yerine yaratıcı olmasının nasıl sağlanacağı konusunda çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde