LC Waikiki'yi 100 bayisi neden terk etti?

LC Waikiki'yi 100 bayisi neden terk etti?

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 100 bayisinin kendilerini terk ettiğini açıkladı

LC Waikiki'yi 100 bayisi neden terk etti?
16px
24px
05.02.2013 16:06
ABONE OLgoogle

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 2013 yılında 220 milyon TL yatırım yaparak, 3 bin kişiye yeni istihdam sağlayacaklarını ve yılı 4.5 milyar TL ciro ile kapatmayı hedeflediklerini açıkladı.

Küçük, LC Waikiki'nin 2012 yılı değerlendirmesi ve 2013 yılı hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla açıklarken, ortaklık yapılarının Küçük, Dizdar, Kısacık ve Amoual olmak üzere dört aileden oluştuğunu söyledi.

LC Waikiki'nin 1985 yılında iki ortak tarafından Fransa'da kurulduğunu ve adını ABD'deki Waikiki plajından aldığını söyleyen Küçük, 1988'li yıllarda da LC Waikiki ile tanıştıklarını, kendilerinin o zamanlarda fason, ihracata dayalı Taha Tekstili kuran bir firma olduklarını belirtti. Bu dönemde fason üretim yaparak serüvenlerinin başladığını ve 1990'lı yıllarda LC Waikiki'nin Türkiye isim hakkını talep ettiklerini, o yıllarda da taklit furyasının söz konusu olduğunu, kendilerinin ikinci kalite ve seri sorunun pazarlara verdiklerini, ancak tüketici gerçeğini bulamadığı için taklide yöneldiğini, Fransa'nın da bundan rahatsızlık duyduğunu açıkladı.

"FRANSA'DAN ZORLUK ÇIKARMADAN İSİM HAKKINI VERDİ"
 
Fransa'nın hiç zorluk çıkarmadan Türkiye isim hakkını kendilerine verdiğini belirten Küçük, böylelikle 1990'lı yıllarda üretimden bağımsız marka yatırımı yapmaya başladıklarını bildirdi. Bunun kendileri için ciddi bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Küçük, "Çünkü biz, üretimde belli bir noktadan sonra Türkiye'de büyüyemeyeceğimizi öngörüyorduk ve mutlaka bir markaya yatırım yapmamız gerektiğini biliyorduk. Böylelikle hiç bilmediğimiz üretimden çok iyi para kazandığımız yıllarda, bilmediğimiz bir alana yatırım yapmaya başladık. 1994 yılına geldiğimizde biz sektörün lideri olduk. 1996 yılında perakende şirketi Tema Mağazacılık'ı kurduk. Tema Tekstil ise toptan şirketimizdi" dedi.
 
"100 BAYİMİZ GİTTİ"

Küçük, yine 2001 yılında 700 bayi ve 85 milyon dolar cirolarının olduğunu, tüm organizasyon yapılarının da bayilik üzerine kurulu olduğunu söyledi. Bayi yapılanması ile koydukları hedefe ulaşamayacaklarını düşündüklerini, önlerinde Avrupa ve ABD gibi örneklerin bulunduğunu, kendi mağazalarını açan firmaların büyüdüğünü gördüklerini dile getiren Küçük, şöyle devam etti:

 "Bu kriz bir nevi bizim imdadımıza yetişti. Evet,madden ve manen çok şey kaybettik. Ancak dönüm noktası olarak "Zaten bundan daha kötü olmaz' dedik, dibi gördük ve "Öyle bir karar verelim ki, en azından verdiğimiz karar bizi vizyona götürecek bir karar olsun' istedik. Böylece 700 bayimize bir mektup gönderdik ve şartları ağırlaştırarak, "Eğer bu şartlarda çalışmazsanız, kusura bakmayın biz sizinle devam edemeyeceğiz' dedik ve 100 bayimiz bizi bıraktı. O yıllarda 85 milyon dolar olan ciromuz 15 milyon dolara kadar indi. Bütün yapıyı yeniden kurduk ve perakende sistemine göre organize ettik. 2004 yılına geldiklerinde 85 milyon dolar ciroyu tekrar yakaladık."
 
18 BİN 650 KİŞİ ÇALIŞIYOR
 
Türkiye'de LC Waikiki'nin 2012 yılına gelindiğinde, 71 ilde 377 mağazası, 3.5 milyar TL cirosu, yurt dışında 15 ülkede 45 mağazasının bulunduğunu açıklayan Küçük, 2004'den beri de pazar lideri olduklarını, kurumsal vergi sıralamasında 26'ncı sırada bulunduklarını, 2012 büyümesinin toplam yüzde 22 olduğunu ve toplamda 18 bin 650 kişi çalışana sahip olduklarını bildirdi. Satış alanlarının brüt 501 bin metrekare olduğunu söyleyen Küçük, "Bu metrekare yaklaşık 45 sahası büyüklüğünde diyebiliriz" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde