Kuzey Irak petrolü Türkiye’den satacak

Kuzey Irak petrolü Türkiye’den satacak

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Türkiye üzerinden bağımsız petrol ihracatına başladı.

Kuzey Irak petrolü Türkiye’den satacak
16px
24px
09.01.2013 12:58
ABONE OLgoogle

Kuzey Irak’tan gelen ilk ihraç petrolü karadan kamyonlarla Mersin Limanı’na taşındı. Gelişmeye tepki gösteren Iraklı petrol yetkilileri, Kuzey Irak’taki özerk Kürt yönetiminin merkezi hükümetin onayı olmadan petrol ihraç etmesinin yasadışı olduğunu söylediler.

Sektör kaynakları, Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (KRG) ilk kez kendi adına dünya pazarlarına Türkiye üzerinden ham petrol ihracatına başladığını söylediler. Bu gelişme Irak’ın tüm petrol kaynakları üzerinde tam yetkiye sahip olduğunu iddia eden merkezi Bağdat yönetimini zor durumda bırakıyor.

Kaynaklar, ham petrol ve küçük miktarlarda da kondensat ihracatının, ekonomik bağımsızlığı giderek gelişen Kuzey Irak’ın Bağdat’la arasındaki sorunun çözülememesiyle yaşadığı sıkıntıyı yansıttığını belirttiler. Her ne kadar ihraç edilen petrol miktarı küçükse de sanayi kaynakları, mali açıdan Bağdat’a bağımlı olmak istemeyen KRG için bu işlemin önemli bir sembolik nitelik taşıdığını vurguladılar.

Sektör ve taşımacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre Kuzey Irak’tan gelen ilk ihraç petrolü, karadan kamyonlarla Mersin Limanı’na taşındı. Genel Energy Başkanı Mehmet Sepil, “Kürt Bölgesel Yönetimi Tak Tak sahasından ham petrol ihracatına başlamamıza izin verdi” dedi.

KRG’nin ekim ayında kamyonla bir Türk limanına sevk ettiği hafif petrol kondensat ürününün de buradan bir aracı eliyle satıldığı biliniyor. Kuzey Irak yönetiminin, yabancı şirketlere Bağdat’tan daha kârlı üretim paylaşma koşulları ve daha iyi çalışma olanakları sağladığı bildiriliyor. KRG ise yabancı şirketlerle sözleşme yapma hakkının, 2003 yılında Saddam Hüseyin iktidarının devrilmesinden sonra hazırlanan yeni anayasada yer aldığını savunuyor.

Buna karşılık Bağdat yönetimi de geçen ay Kuzey Irak’ın, eylülde taahhüt ettiği petrol miktarını ihraç etmediği gerekçesiyle, buradaki şirketlere ödeme yapmayı durdurmuştu.

‘Satış yasadışı’

Öte yandan Iraklı petrol yetkilileri, Kuzey Irak’taki özerk Kürt yönetiminin merkezi hükümetin onayı olmadan petrol ihraç etmesinin hâlâ yasadışı ve anayasaya aykırı olduğunu söylediler. Bağdat’ta açıklama yapan üst düzey bir petrol yetkilisi, “Eğer KRG yasal onay olmadan takasa bile giderse yanlış yola sapıyor demektir; bu, durumu daha da kötüye götürür ve bir anlaşmaya varılmasını daha da zorlaştırır” dedi.

Kaynaklar, ham petrol ve küçük miktarlarda da kondensat ihracatının, ekonomik bağımsızlığı giderek gelişen Kuzey Irak’ın Bağdat’la arasındaki sorunun çözülememesiyle yaşadığı sıkıntıyı yansıttığını belirttiler.
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde