Kurtlar Vadisi'nden neler çıktı?

Kurtlar Vadisi'nden neler çıktı?

Türkiye ile İsrail arasında diplomatik krize yol açan Kurtlar Vadisi, bir televizyon dizisinin sınırlarını hayli aştı. Vadiden 9 yılda gişe rekorları kırmış 3 sinema filmi, iki diplomatik kriz ve reyting hasılatı ile birçok sektöre adım atmaya hazırlanan

Kurtlar Vadisi'nden neler çıktı?
16px
24px
17.01.2010 21:20
ABONE OLgoogle

Boks maçına Sibirya'da karlar içinde odun taşıyarak hazırlanan Rocky ile teknolojinin bütün imkânlarını kullanıp seyirci desteğiyle ringe çıkan Ivan'ı seyreden çocuklar, elbette ki ABD Başkanı Reagan'ın sinemayı bir politik güç olarak kullanma stratejisinden haberdar değildi.

"Mazlum kahraman" öykülerine heveskâr çocuklar, Ivan Drago'dan son raunda kadar dayak yiyen Rocky'nin muhteşem geri dönüşüyle coşarken, Sovyetler Birliği-ABD ilişkilerinde tohumlarını sinemanın attığı bir kriz tırmanıyordu.

Türkiye-İsrail arasında geçen hafta yaşanan diplomatik kriz, Kurtlar Vadisi etkisi düşünüldüğünde akıllara Rocky IV'ü getiriyor. Kurtlar Vadisi, bir süredir siyaseten çok farklı noktalarda bulunan Türkiye ve İsrail ilişkilerinin Rocky IV'ü sayılabilir. Fakat 1980'lerin Rocky'si ile 2000'lerin Kurtlar Vadisi arasında önemli bir fark bulunuyor.

Soğuk Savaş'ın en hararetli dönemlerinde bile Hollywood'dan bir yapımcı çıkıp da "Rocky, Sovyetler Birliği gerçeğini ortaya çıkarmıştır" demedi. Oysa geçen haftaki diplomatik krizin ardından Kurtlar Vadisi'nin yapımcı şirketi Pana Film, İsrail hakkında bir açıklama yaparak "Kurtlar Vadisi, doğruları söylemeye ve yanlışları teşhir etmeye devam edecektir" gibi bir iddiada bulundu.
 
Başarılı bir iş modeli

Kabul etmek gerekir ki Kurtlar Vadisi ekonomik açıdan başarılı bir iş modeli oluşturdu. Detaylarını Ayten Güvenkaya'nın haberinde okuyabileceğiniz üzere Pana Film, ulusal ve uluslararası meselelerde krizleri fırsata çevirip milyonların izlediği dizi ve filmlere imza attı. Hatta son krizin ardından, apar topar "Kurtlar Vadisi Filistin" filminin hazırlandığı müjdesi de geldi.

Tabii ki tüm bu başarılar Kurtlar Vadisi'nin ucuz, popülist milliyetçi bir dil kullandığı gerçeğini değiştirmiyor. Son dönemde bu konuya odaklanan akademik çalışmalar da var. Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Nuran Erol'un "Milliyetçilik, Popüler Kültür ve Kurtlar Vadisi" adlı makalesi bunlardan biri. Erol, Kurtlar Vadisi'nin yarattığı fantastik dünyayı incelerken ortaya eril bir dille, komplocu ve popülist milliyetçiliği yücelten bir kurgunun çıktığını söylüyor.

Fakat asıl ilginç nokta Kurtlar Vadisi'nin kendi yarattığı fantastik dünya ile gerçeğin karışmış olması. Zaten büyükelçi krizinin ardından yapılan "Kurtlar Vadisi gerçeği söylemeyi sürdürecek" açıklaması da bunun göstergesi sayılabilir. Kurgusal bir yapımın, bir televizyon dizisinin "gerçeği" anlatma iddiasıyla bir "haber ajansı" hüviyetine bürünmesi yapımcıların da kendilerini bu fantastik dünyadan ayıramadığını gösteriyor.
 
Kurtların kardeşliği

Kurtlar Vadisi, popülaritesini büyük ölçüde ilk çıktığı dönemdeki mahir senaristlerinin gündemin önüne geçebilen yazım tarzına borçlu. Dizi, sonraki dönemde popülist milliyetçi bir dille gündemi yorumlayıp, gerçeğin fantastik bir dünyaya uyarlanmasıyla şöhretini sürdürdü. Yapımcıları ABD ile yaşanan çuval krizini "Kurtlar Vadisi Irak" filmiyle Kürt açılımını "Muro"yla Ergenekon soruşturmasını "Kurtlar Vadisi: Gladio" ile nakte çevirmeyi başardı. Şimdi sırada "Kurtlar Vadisi Filistin" var...

Peki gerçekle kurgunun iç içe geçtiği, son derece popülist milliyetçi bir dil kullanan Kurtlar Vadisi nasıl oluyor da İsrail'le diplomatik bir krizin temelini atıyor? Aslında tam da bu yüzden.

"Milliyetçilik milliyetçiliğin düşmanıdır" tezi siyasetbiliminin temellerinden birini oluşturur. Kurtlar Vadisi'nin anti-Semitizme varan komplocu diliyle bunu ciddiye alarak diplomatik krize vesile olan İsrailliler arasında aslında pek de fark yok.

Örneğin, Kurtlar Vadisi'ndeki "İsrail karşıtı" görüntüleri kınamak için makamına çağırdığı Büyükelçi Oğuz Çelikkol'u alçak koltukta oturtarak diplomatik bir mesaj verdiğini sanan Danny Ayalon, "Evimiz İsrail" partisinin bir üyesi.

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın başkanlığını yaptığı bu parti, seçimler öncesinde ülkedeki Arapları, Türkiye üzerinden sürgüne gönderme çağrısında bulunuyordu. Milliyetçiliğin en pespaye söylemlerini kullanarak seçime giren Evimiz İsrail üyelerinin, Kurtlar Vadisi'nin aynı ucuz milliyetçilikle İsrail bayrağına kan sıçratan "Mossad operasyonu" sahnesini dikkate almaları son derece doğal.

Zaten ancak bu vizyondaki biri, diplomatik bir kınama yapmaya çalışırken böylesine incelikten yoksun bir üslup seçip kendi siyasi kariyerini bitirebilirdi.

Kriz sonrasında ortaya çıkan durum milliyetçiliğin diğer milliyetçiliğin düşmanı olduğu tezini kanıtladı. Fakat yine de gerçekle fanteziyi karıştırmamak gerek. İnsanın karşısına her zaman Ayalon gibiler çıkmayabilir.

Ayten Güvenkaya/Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde