Kurdaki artış iki devi nasıl etkiledi?

Kurdaki artış iki devi nasıl etkiledi?

Kurdaki artış Sabancı'ya yaradı, Koç'a kardan zarar ettirdi

Kurdaki artış iki devi nasıl etkiledi?
16px
24px
05.11.2011 22:22
ABONE OLgoogle

Koç Holding, 2011 yılının ilk 9 ayında 1 milyar 653 milyon lira azınlık payı sonrası net kâr açıkladı. Koç Holding’in üçüncü çeyrek konsolide net kârı kur farkından kaynaklanan finansal giderler nedeniyle yaklaşık yüzde 24 düşüşle 498.3 milyon lira oldu. Koç Holding 9 aylık dönmde toplam satış gelirlerini yüzde 43 artışla 54 milyar 930 milyon liraya, faaliyet kârını da yüzde 35 artışla 4.3 milyar liraya çıkardı.

Koç Holding CEO’su Turgay Durak, 2011 yılının son çeyreği itibarıyla küresel ekonominin çok zorlu bir dönemden geçtiğini ifade ederek şunları söyledi:

Yatırımları kovalıyoruz

“Bir yandan Avrupa ekonomisine ilişkin belirsizlikler, bir yandan gelişmekte olan ülkelerde ekonomilerin soğuma eğilimlerini gösteren veriler, bir yandan da Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki siyasi yeniden yapılanma önümüzdeki dönemin oldukça zor bir süreç olacağını gösteriyor. Bu dönemde risklerimizi iyi yönetmeli, uzun vadeli ve kârlı büyüme stratejilerine odaklanmalı, sektörlerimizi ve rekabeti global ölçekte analiz ederek bu konjonktürün getireceği fırsatları da en iyi şekilde takip etmeliyiz. Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Aldığımız tedbirler, yatırımlarımız ve güçlü bilançomuzla bu dönemden güçlenerek çıkmayı hedefliyoruz.”

Durak, yaşanılan bu zor döneme karşın uzun vadeli hedeflerinden taviz vermeden odaklandıkları tüm sektörlerde yatırımlarına devam ettiklerini, Türkiye ekonomisine değer katacak ve şirketlerinin global piyasalarda tanınmasını sağlayacak yatırım fırsatlarını kovaladıklarını vurguladı.

Durak, şöyle devam etti: “Ülkemizin potansiyeline olan inancımızla, gerekli olan durumlarda borçlanarak büyük ölçekli yatırımlara imza atmaktan kaçınmıyoruz. Geçtiğimiz ay Tüpraş’ın 2.4 milyar dolarlık yatırımı için yaklaşık 2.1 milyar dolar tutarında borçlanma gerçekleştirdik. 10’un üzerinde global finans kuruluşunun katılımı ile oldukça iyi koşullarla sağladığımız bu kredi, böylesine zorlu bir ortamda Koç Topluluğu’na ve Türkiye ekonomisine duyulan güvenin önemli bir göstergesidir. Bir yandan mevcut iş kollarında büyüme fırsatlarını değerlendiriyoruz, bir yandan da fark yaratabileceğimize inandığımız yeni yatırım fırsatlarını takip ediyoruz.”

Yapı Kredi’ye 2 bin kişi alacak

Bankacılığın, en önem verdikleri sektörlerden biri olduğuna işaret eden Durak, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Yapı Kredi Bankası’nın 300 yeni şube açacağını ve bin 500-2 bin arasında yeni istihdam yaratmayı hedeflediğini bildirdi.

Durak, “En önemli ihraç pazarımız olan Batı Avrupa’daki daralmaya rağmen Arçelik’in yurtdışı satışları, kur artışının da etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında arttı” dedi.

3 ayda 1.515 kişiye istihdam sağladı

KÜRESEL piyasalardaki zorluklara rağmen istihdam yaratmaya devam ettiklerini belirten Turgay Durak, 2010 sonunda 73 bin 63 kişiye sağlanan istihdamı, Eylül 2011’de 80 bin 859’a çıkardıklarını, böylece son 3 ayda 1.515 yeni istihdam sağladıklarını kaydetti. Ar-Ge’ye verdikleri önemi vurgulayan Durak, AB Komisyonu’nun 2010 Ar-Ge devleri raporunda 3’ü Koç Topluluğu’ndan olmak üzere Türkiye’den 4 şirketin yer aldığını, dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan şirketler sıralamasında da Koç Holding’in 562’nci olduğunu bildirdi.

Tüpraş’ın kârı motorin talebiyle arttı

TÜPRAŞ’IN ilk 9 aylık net dönem kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 921 milyon lira oldu. Tüpraş’tan yapılan açıklamada, Akdeniz’deki düşük rafineri marjı ortamına rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesine paralel olarak jet yakıtı ve motorin talebinde artış olduğu kaydedildi. Tüpraş’ın satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artırdığı ifade edilen açıklamada, ilk 9 ayda satışların 1 milyon 835 bin ton yükselerek 18 milyon 74 bin tona ulaştığı belirtildi.

Sabancı Holding: Krizde kararlı yatırımcı olacağız

Sabancı Holding’in bu yılın ilk 9 aylık döneminde net kârını yüzde 30 artırarak 1 milyar 538 milyon liraya yükseltti. Sabancı’nın kârındaki artışta sanayi şirketlerindeki kârlılık ve kurdaki yükseliş etkili oldu. Sabancı’nın 30 Eylül itibarıyla 9 aylık konsolide satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 16 milyar 440 milyon liraya çıktı. Konsolide finans dışı şirketlerinin satışları ise aynı dönemde yüzde 34 artan Sabancı Holding, ilk 9 ayda 3.5 milyar lira konsolide faaliyet kârı yarattı. Holding’in üçüncü çeyrek net kârı ise 433.9 milyon lira oldu. Sonuçları değerlendiren Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, 2011’de finans dışı şirketlerin konsolide net kârının yüzde 183 arttığını söyledi.

850 milyon lira yatırım yaptı

Kurtul, bu yılın 9 ayında Sabancı Holding’in ekonomiden daha hızlı büyümeye devam ettiğini, müşteri odaklı çalışmaları ve sağlanan verimlilik artışları sayesinde finans dışı şirketlerin konsolide faaliyet kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 268, net kârının ise yüzde 183 oranında arttığını vurguladı. Sanayi şirketlerinin müşteri odaklı stratejilerle güçlü bir satış hacmi yakaladığını vurgulayan Kurtul, bu şirketlerin satışlarını yüzde 68, net kârlarını ise yüzde 172 arttırdıklarını kaydetti.

Zafer Kurtul, bu yılın ilk 9 ayında holding olarak yatırımlarının 850 milyon lirayı aştığını söyledi.

Kurtul, “Üçüncü çeyrekte yükselen euro/TL kuru da kârlılığımızı olumlu etkiledi. Sanayi şirketlerimizde hayata geçirilecek yeni yatırımlarla büyümemizi sürdürmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Enerji işi alanında 30 Eylül 2011 faaliyet kârlarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 463 daha yüksek olduğunu belirten Kurtul, şunları kaydetti: “Operasyonel kârımızdaki artışın ana unsurları dünyanın en verimli doğalgaz santralleri arasında olan Bandırma elektrik üretim tesisimizde yakaladığımız verimlilik, hidroelektrik ve rüzgar santrallerimizin üretime geçmesi oldu. Enerjisa’nın elektrik üretiminde yüzde 10 pazar payı hedefi var. Bu hedefimiz doğrultusunda, enerji yatırımlarımıza devam ediyoruz.”

Elektronik perakendeciliği sektöründeki Teknosa’nın satışlarını yılın 9 aylık döneminde yüzde 26 arttırdığını, 2011 yılı içinde satış alanına 30 bin metrekare daha ilave ederek yıl sonunda 130 bin metre kareye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Zafer Kurtul, Teknosa’yı perakende grubunun yıldızı olarak nitelendirdi.

Teknosa yeni alımlar yapabilir

Kurtul, “2011’de ABD’li Best Buy’ın Türkiye’deki iştirakini alan Teknosa, rekabet ortamı nedeniyle konsolidasyonun kaçınılmaz olduğu sektörde, lider olarak yeni satın almalarda aktif rol almayı planlıyor” ifadesini kullandı. Kurtul, sigorta şirketlerinin de kârlarını iki katın üzerine çıkardığını söyledi.

Risk yönetimini çok önemsiyoruz

Zafer Kurtul, AB ülkelerinin kamu borçlarının ekonomiler için riskler oluşturduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Piyasalardaki belirsizlik sürerken, Türkiye politik ve ekonomik olarak istikrarlıdır. Güçlü bankacılık sektörü, olumlu bütçe dengeleri, iç pazar dinamikleri ve düşük seviyelerdeki kamu ve bireysel borçluluğu ile ülkemizin küresel olumsuz gelişmelerden daha az etkilenmesini bekliyoruz. Sabancı Holding, güçlü mali yapısı ve risk yönetimiyle küresel çalkantılı ortamda güvenli liman ve kararlı yatırımcı olmaya devam edecektir.”

Akbank’ın 9 aylık kârı 2 milyar liraya dayandı

AKBANK’IN nakdi krediler yoluyla ekonomiye ve müşterilerine sağladığı destek 2011’in ilk 9 ayında 73 milyar TL’ye ulaştı. Akbank’ın 2011 yılı ilk dokuz ayında 2 milyar 477 milyon TL brüt kâr elde ettiğini belirten Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, “Brüt kârı üzerinden 517 milyon TL vergi karşılığı ayıran Akbank’ın net kârı 1 milyar 960 milyon TL oldu” dedi. Bankanın 2011 ilk yarı itibarıyla yüzde 1.7 olan takipteki kredi oranı 3. çeyrek sonunda yüzde 1.6’ya geriledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde