Kur ve finansman holdingleri korkuttu

Kur ve finansman holdingleri korkuttu

Üst düzey yöneticiler, iş dünyasının önündeki riskleri, zorlaşan finansman koşulları, kurdaki oynaklık ve jeopolitik gelişmeler şeklinde sıralandı.

Kur ve finansman holdingleri korkuttu
16px
24px
08.11.2017 05:26
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin önde gelen holdingleri, stratejik opsiyonlar ve işbirliklerinin de radarda olacağı 2018’de yurtiçi ve yurtdışında büyüme fırsatlarını değerlendirmeye devam etmeyi planlıyor.

Türkiye’nin en büyük holdinglerinin üst düzey yöneticilerine (CEO) göre iş dünyasının önündeki riskler, zorlaşan finansman koşulları, kurdaki oynaklık ve jeopolitik gelişmeler şeklinde sıralandı.

Holding CEO’larına göre diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrışmaması gereken Türkiye’nin ekonomik ve siyasi kırılganlığının artmaması hayati önem taşırken; yurtdışında artan korumacılık duvarları ise özellikle ihracatçı şirketleri zorlayabilir. CEO Club toplantıları kapsamında ‘CEO Ajanda 2018’de konuşan Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, “Türkiye’nin kendisini diğer gelişmekte olan ülkelerden farklılaştırmaması, daha kırılgan hale getirmemesi lazım. Bu, ekonomi politikaları da olabilir; etrafımızdaki zor siyasi ortam içinde kendimizi ayrıştırmayacak bir yer bulmak da olabilir” dedi.

Böyle bir dönemde kırılgan ve ayrıştırılmış bir ülkenin mutlaka olumsuz etkileneceğini anlatan Uğur, “Hele bizim gibi yurtdışı fonlara çok bağımlı bir ülke olarak bu daha da hassasiyet taşıyor. Yurtdışından hem stratejik hem daha finansman odaklı akışın azalmadan devam etmesinin sağlanamaması bir numaralı risk” diye konuştu.

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen de, jeopolitik ortamın Türkiye’ye getireceği kırılganlık ve küresel finans çevrelerinde beklenen bazı gelişmelerin yaratabileceği ilave kırılganlığa dikkat çekti.

İç pazar yönetilmeli

Göçmen, “Başarı öykümüz bu iki unsuru nasıl yönettiğimiz ve buradan ne kadar az etkileneceğimize bağlı olacak. Bu da bizim ekonomimizin 2018’deki ana performansını oluşturacak” dedi. Göçmen ayrıca petrol fiyatlarındaki yükselişin kalıcı hale gelmesinden kaynaklanabilecek sorunlar, yüksek enflasyon, yüksek kur ve buna bağlı olarak iç pazarın daha iyi yönetilmesi zorunluluğuna dikkat çekti.

2017’nin ‘iyi’ bir yıl olarak tanımlanabileceğini; ancak ülke ekonomisinin kalıcı reformlara muhtaç olduğu gerçeğini değiştirmediğini belirten Göçmen, “Büyüyor olmamıza rağmen yüksek enflasyon noktasına gelindi. Dolardaki ve yabancı paradaki risklerimizi tekrar sınırlara çekti. Türkiye’nin daha sürdürülebilir tedbirlere ihtiyacı var” diye konuştu.

Finansmana dikkat

Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan da yapısal tedbirlerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “İç tüketime dayalı büyüme hızlandıkça cari açıkta artış olabiliyor. Bunu da önlemenin yolu birtakım yapısal tedbirlerin hızla şekilde gündeme alınıp uygulanmasından geçiyor” diye konuştu.

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül ise, yüksek enflasyon, kur istikrarı ve finansman konusunu 2018’de en önemli unsurlar olarak gördüğünü söyledi. Yüngül, “En büyük risk finansman olacak. Finansmanı bu kadar yüksek yüzdelerle iş yapmak çok zor olacak” dedi.

Eğitimde sorun

Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, 2017’nin yaşattığı ekonomik zorlukların devam ettiğini anlatarak, “Riskleri kontrol etmek, her geçen gün daha da zor oluyor. Türkiye’nin ve iş dünyasının daha çok koşması gerektiğini düşünüyorum. En temel riskimiz ise eğitimle ilgili sorunları aşamamak” diye konuştu. Doğan Holding CEO’su Yağmur Şatana, Türkiye’deki şirketlerin karar alma süreçlerinin çok riskli olduğunu söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde