Kur uçtu yabancı dadı kovuldu

Kur uçtu yabancı dadı kovuldu

Dolardaki yükseliş bakıcılık sektörünü de vurdu.

Kur uçtu yabancı dadı kovuldu
16px
24px
30.01.2017 09:25
ABONE OLgoogle

Dolardaki yükseliş bakıcılık sektörünü de vurdu. Piyasadaki dalgalanmalardan etkilenen Türk aileler, ya dolarla maaş alan yabancı bakıcılarla yollarını ayırıyor ya da kuru sabitleyip ödeme yapıyor.

Tarihi rekorlar kırarak yükselişini sürdüren dolar yabancı dadılarla çalışan Türk aileleri de etkiledi. Dolar üzeriden maaş alan yabancı dadılar için aileler alternatif aramaya başladı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Filipinli Bakıcı Üst Yöneticisi (CEO) Olcay Nazlı Karakuş, ailelerin yüzde 90’ının kuru sabitleme veya maaşta düşüşe gitme talebinde bulunduğunu söyledi ve ekledi:

“Ancak çoğunluğu doları 3 liradan sabitleyip o fiyattan maaş vermek istiyor. Çünkü maaşlar 800 dolara bile gerilese, kur 4 liraya fırlayınca maaş yine yükselecek. Bu nedenle maaşı sürekli dolar bazında düşürmektense, kuru sabitlemek çok daha mantıklı oldu.”

Bundan 3 ay kadar önce yabancı bakıcılara 900 ile bin dolar arasında maaş vermenin mümkün olduğunu söyleyen Karakuş, ancak kurun ne olacağı belli olmadığı ve aileler de ‘kur 4-4,5’e gidebilir’ endişesi yaşadığı için artık kimsenin dolar ile maaş vermek istemediğini ifade etti.

‘TL ile maaş verilmesi taraftarıyım’ diyen Karakuş “Bütün müşterilerimize maaşları TL’ye çevirme ya da kuru 3 liraya sabitlemeleri tavsiyemizi ilettik. Çok büyük bir müşteri portföyümüz de bunu böyle yaptı. Müşterilerimizin yüzde 80’i kuru sabitlemeye gitti” dedi.

Uğur Akkuş ise dolardaki dalgalanmaların her sektörü etkilediği gibi bakıcı ihtiyacı olan aileleri de etkilediğini söyledi. Özellikle orta düzey gelire sahip ailelerin daha fazla etkilendiğini vurgulayan Akkuş, bu ailelerin yabancı bakıcılarla yollarını ayırarak, yerine Türk bakıcıları tercih ettiklerini kaydetti.  Karar

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde