Kur siyasetle yeniden dalgalandı

Kur siyasetle yeniden dalgalandı

BDDK ve TCMB adımlarıyla sınırlı düşen kurda Brunson etkisiyle iniş çıkışlar sürdü. TL’nin iki günlük kazancı yüzde 15’e ulaşsa da krizdeki düşüşün gerisinde kaldı.

Kur siyasetle yeniden dalgalandı
16px
24px
16.08.2018 04:31
ABONE OLgoogle

ABD-Türkiye gerginliğiyle günlerdir diken üstünde duran piyasalarda Merkez Bankası ve TCMB’den gelen adımlar, faiz artırımı beklentileri ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın uluslararası yatırımcılarla telekonferans düzenleyeceği haberiyle önceki gün başlayan iyimserlik dün de devam etti.

Kurda Rahip Brunson ile ilgili gelişmelere göre iniş çıkışlar yaşansa da günün geneline bakıldığında dolar/ TL’deki düşüş yüzde 4’e yaklaştı. Dolar/ TL gün içinde en düşük 5.7503, en yüksek 6.58 seviyesini gördü.

Almanya desteği

Brunson’un avukatının itirazının reddedilmesinin ardından 6.05’ten 6.14 seviyelerine çıkan kur, itirazın bir üst mahkeme tarafından değerlendirileceği açıklamasıyla yönünü yeniden aşağı çevirdi. Kur akşam 16.30 sıralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapılan görüşmede Albayrak ve Alman Maliye ve Ekonomi Bakanı’nın bir araya  gelmesinde mutabık kalındığının açıklanmasıyla 6 seviyesinin altına indi. Katar’dan 35 milyar dolar yatırım geleceği açıklaması da düşüşte etkili oldu. 

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeniden yapılandırma ve karşılıklar yönetmeliklerinin ardından, dün daha önce yüzde 50 ile sınırladığı swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını yüzde 25’e indirdi. Bankalara TL borç alıp döviz borç verme sınırı daha da düşürüldü. Ancak bu adımla iki yıllık faiz yüzde 28.29 ile rekor kırarken kurdaki düşüş sınırlı oldu. Öte yandan Berat Albayrak’ın bugün gerçekleştireceği görüşmeye 3 bin yatırımcının kayıt yaptırdığı ifade edildi.

Yüzde 17 düşmüştü

Kur önceki gün de yüzde 8 değer yitirmişti. Öte yandan kurdaki iki günlük düşüş TL’de son günlerden yaşanan değer kaybını karşılamaktan çok uzak. TL’nin yılbaşından bu yana dolar karşısında değer kaybı son rakamlara göre yüzde 37’yi geçiyor. Dolar pazar gecesi Asya piyasalarında 7.24 TL seviyesini test etmişti.

O tarihte TL’deki düşüş yüzde 48’i bulmuştu. TL’nin iki günde dolar karşısındaki değer kazancı ise yüzde 15’i buldu. ABD ile Brunson krizinin çıktığı 2 Ağustos’tan bu yana TL dolara karşı yüzde 17 civarında düştü. 
Öte yandan maliyetlerin yükseleceği beklentisiyle borsa düştü. Borsa İstanbul yüzde 3.38, bankacılık endeksi yüzde 4.08 düştü. Akbank yüzde 5.67, Garanti Bankası yüzde 4.89, İş Bankası yüzde 1.5, Yapı Kredi hisseleri yüzde 0.58 geriledi.

Pelin Ünker/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde