Küller sınırdan içeri girdi

Küller sınırdan içeri girdi

Eyjafjallajökull Yanardağı'ndan püsküren ve binlerce metreye yükselen kül bulutları içeri girdi

Küller sınırdan içeri girdi
16px
24px
19.04.2010 09:20
ABONE OLgoogle

İzlanda'daki Eyjafjallajökull Yanardağı'nın patlaması ve lav püskürtmesi nedeniyle karşılıklı olarak iptal edilen uçak seferlerinden bazıları normal seferlerini yapmaya başladı. Kül bulutları yüzünden iptal edilen Saraybosna, Milan, Bükreş, Priştine, Kiev, Viyana seferleri uçuşlarını gerçekleştirmeye başladı. Ancak hala birçok sefer yapılamıyor.

Türkiye:
İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Avrupa ülkelerine yapılması planlanan uçuş seferlerinin iptal olması nedeniyle uçağa gitmesi gereken bavullar sahipleriyle birlikte havalimanında bekliyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, bugün TSİ 09.30 itibarıyla havalimanı/havaalanlarının kapalı olmadığını, gerek irtifa ayarlamaları gerekse rota değişiklikleriyle iniş kalkış trafiğine yönelik hizmetin devam ettirildiğini bildirdi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk de, İzlanda'daki yanardağdan yükselen volkan küllerinin dünyanın her tarafına yayılabileceğini, ancak asit yağmurlarına yol açmayacağını bildirdi.

Hava muhalefeti nedeniyle bugün İstanbul'da başlaması planlanan 28. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) toplantısı da iptal edildi.

Bu arada, kül bulutunun Türkiye'nin hava sahasını da etkilemeye başladığı ve bulutun bugün ve yarın Tekirdağ'da "kuru duman" şeklinde görülmesinin beklendiğini bildirildi.

İspanya:
Dışişleri devrede Dışişleri Bakanlığı, ulaşım konusunda sıkıntılar yaşayan Avrupa'daki Türklerin her an ulaşabilecekleri nöbet sistemi ile çalışmaya başladı. Bakanlık, yolcuları Türkiye'ye kara ve deniz yoluyla dönmeleri için yönlendiriyor.

Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaptı. Dış temsilciliklerin Türk vatandaşlarının acil ihtiyaçlarını nöbet sistemi ile karşıladığı belirtildi.

Açıklamada, vizelerinin geçerlilik süresi dolan veya Türkiye'ye karayoluyla dönüşlerinde güzergah ülkelerinin transit vizelerine ihtiyaç duymaları nedeniyle sıkıntıya düşen vatandaşların da vizelerinin uzatılması için gerekli işlemlerin yapıldığı belirtildi. İspanya'nın Avrupa Birliği'nden sorumlu bakanı Diego Lopez Garrido, Avrupa hava sahasının kısmen açılmasını beklediklerini belirtti. Avrupa Komisyonu'nun ulaştırmadan sorumlu üyesi Siim Kallas da, halen neredeyse tüm uçuşların durdurulduğunu, bu durumun devam edemeyeceğini açıkladı.

Eyjafjallajökull Yanardağı'ndan püsküren ve binlerce metreye yükselen kül bulutları, son 1 haftadan bu yana Avrupa üzerindeki geniş bir havasahasında ulaşımı felce uğratmış, binlerce uçak seferi ertelendi.

İtalya:
İtalya sivil havacılık kurumu ENAC, kuzey hava sahasının TSİ 08.00'de açıldığını duyurdu. Hafta sonunda Milano ve Venedik'in de aralarında bulunduğu havalimanlarına uçuş yasağı getirilmişti. Alitalia, söz konusu havalimanlarından ve bu havalimanlarına uçuşa yeniden başladığını açıkladı.

Almanya:
Çoğu yolcu varış noktalarına tren ya da kiralık otomobillerle ulaşmaya çalışıyor. Alman Demiryolu şirketi Deutsche Bahn, hava ulaşımında yaşanan sıkıntılar yüzünden ek seferler düzenliyor. Fransız ve İngiliz Demiryolu şirketleri de benzer uygulamaları devreye soktu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de ABD'ye düzenlediği ziyaretin ardından ülkeye dönemedi. ABD dönüşü hava sahasının kapalı olması yüzünden Başbakan Merkel'in uçağı Portekiz'e mecburi iniş yaptı. Merkel Cumartesi günü de İtalya'nın başkenti Roma'ya geçti. Oradan da kara yoluyla Güney Tirol'a hareket eden Merkel zorlu yolculuk ardından Berlin'e ulaştı.

Avusturya:
Avusturya hava sahasının yeniden açıldığı bildirildi. Avusturya Basın Ajansı, uçakların kalkış ve iniş izinlerinin TSİ 06.00'dan itibaren verilmeye başlandığını, ancak hava sahasının gün boyunca açık kalıp kalmayacağının bilinmediğini duyurdu.

Havalimanının internet sitesi ise, birçok uçuşun iptal durumunun devam ettiğini gösteriyor. Uçuş yasağı cuma günü uygulanmaya başlanmıştı.

Kosova:
Dün akşam yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Priştine hava sahasının da uçuşlara kapatıldığı belirtildi.

Avrupa ulaştırma bakanları buluşuyor

Avrupalı ulaştırma bakanları, deneme uçuşlarının sonuçlarını değerlendirmek üzere bugün bir araya gelmeye karar verdi. Alman Lufthansa şirketi Frankfurt ve Münih arasında 10 yolcusuz uçak uçururken, Air France de 2 başarılı uçuş gerçekleştirildiğini, 3 deneme uçuşu daha planlandığını belirtti.

Bazı havayolu şirketi yetkilileri, çoğu uçuşların gereksiz yere iptal edildiğini, iptal kararının bilgisayar modellerine dayanarak alındığını savunurken atmosferdeki kül birikmesini ölçmek için hiçbir balon yollanmadığına dikkati çekti.

HAVA TAHMİNCİLERİ NE DİYOR?

Hava tahmin uzmanları, yoğun rüzgar yüzünden kül bulutlarının hava ulaşımını tehlikeli etkileyecek biçimde yer değiştirdiğine dikkati çekiyor. Kül bulutlarının önümüzdeki günlerde de hava ulaşımını olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Havayolu şirketleri uçuş iptallerinden dolayı günde 200 milyon dolar zarara uğradığı hesaplandı.Avrupa'nın güney batısıyla, Balkanlar'ın güneyi, İtalya'nın güneyi, Yunanistan ve Türkiye'nin hava sahası şu an için açık durumda.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde