Kullanılmayan metrobüsler için hâlâ harcama yapılıyor

Kullanılmayan metrobüsler için hâlâ harcama yapılıyor

Hollanda’dan alınan Phileas marka metrobüsler için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yedek parça ihalesi açtığı ortaya çıktı.

Kullanılmayan metrobüsler için hâlâ harcama yapılıyor
16px
24px
01.12.2015 07:18
ABONE OLgoogle
Hollanda’dan alınan Phileas marka metrobüsler için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yedek parça ihalesi açtığı ortaya çıktı.İddialara göre yokuş çıkmakta ve hızlanmakta zorlanan, süspansiyon sisteminde sorun olan ve yol tutuşunda bekleneni veremeyen Phileas’lar artık kullanılmıyor

Hollanda’dan alınan fakat çıkardığı sorunlar nedeniyle iki yılda hurdaya ayrılan Phileas marka metrobüsler kullanımdan çekildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından alınan toplam 50 adet otobüsün 35 adedi ikinci yılında (2008) seferden kaldırıldı. Son kalanlardan biri ise 24 Mart günü, Şirinevler’de duraktan yolcu aldıktan sonra Avcılar yönüne ilerlerken saatlerce yanıp kullanılamaz hale gelince garaja park edildi. Fakat İBB, kullanılmayan Phileas marka otobüsler için ihale açmaya devam etti. 

METROBÜSLERİN GARANTİSİ SÜRÜYOR

İhale ile parça alınan ancak kullanılmayan metrobüslerin garantisinin halen devam ettiğini ifade eden İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam ise meclise soru önergesi verdi. Sağlam’ın önergesinde, “Phlieas marka araçlar servise verilmediği halde bu araçlar için ihale yapılarak yedek parça ve malzeme alındığı bilinmektedir. Bu durum ciddi israfa yol açmaktadır” ifadesi yer aldı. Sağlam, “Phlieas marka araçlara yıllar itibarıyla (2009-2015 yılları arasında) alınan yedek parça ile satın alınan hizmet tutarları ayrı ayrı ne kadar?” diye sordu.

YOKUŞ ÇIKMAKTA ZORLANIYORDU

Hollanda’dan ithal edilen 50 adet Phileas marka otobüsün teslim alınan 35 adedi ikinci yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından seferden kaldırıldı. İddialara göre yokuş çıkmakta ve hızlanmakta zorlanan, süspansiyon sisteminde sorun olan ve yol tutuşunda bekleneni veremeyen Phileas’lar hatlardaki yerini, kendisinden daha ucuza satın alınan Mercedes marka otobüslere bıraktı.

TANESİ 1.3 MİLYON EURO’YA ALINMIŞTI

İlk partisi 2007 Eylül ayında alınıp İETT’ye teslim edilen otobüslerin sağlam olanları, mart ayına kadar kullanılıyordu. Tanesi 1.3 milyon Euro’ya gelen metrobüsler araç yetmediği dönemlerde ara sıra sahneye çıkıyordu. En son 24 Mart günü Şirinevler’de duraktan yolcu aldıktan sonra Avcılar yönüne ilerleyen metrobüs saatlerce yanıp kullanılamaz hale gelmişti. (Bora Erdin/Sözcü)
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde