Krizde dolar milyarderleri rekor kırdı

Krizde dolar milyarderleri rekor kırdı

Forbes’un 25 yıldır hazırladığı liste bu sene 1226 kişiyle rekor kırdı.

Krizde dolar milyarderleri rekor kırdı
16px
24px
08.03.2012 07:33
ABONE OLgoogle

ABD’li ekonomi dergisi Forbes dünyadaki dolar milyarderlerinin listesini yayınladı. Forbes’un 25 yıldır hazırladığı liste bu sene 1226 kişiyle rekor kırdı. Toplam servetleri 4.6 trilyon dolar olan ‘en zenginler’in ortalama servetleri ise 3.7 milyar dolar

Forbes ‘gezegenin dolar milyarderleri’ni açıkladı. Osmanlı torunu olarak bilinen Meksikalı işadamı Slim 69 milyar dolarla gezegenin en zengini olurken Türkiye’den Özyeğin listeye 377. sıradan girdi. 2011 listesinde aralarında Jops’un da yer aldığı 12 milyarder vefat etti.

ABD merkezli finans dergisi Forbes’un, bu yıl 26’ncı kez açıkladığı dünyanın en zenginleri listesinde Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu 69 milyar dolarlık servetiyle birinci sırada yer alırken, listede Türkiye’den 35 milyarder yer aldı. Osmanlı torunu olarak da bilinen Slim, Amerikalı Bill Gates’i servette 8 milyar dolar solladı. Microsoft’un patronu Bill Gates 61 milyar dolarla ikinci sırada yer alırken yine Amerikalı medya imparatoru Waren Buffet, 44 milyar dolarla dünyanın en zengin üçüncü işadamı oldu. Forbes Dergisi, milyarderleri açıklarken ‘galeksinin en zenginleri’ diye açıkladı.

Çünkü aralarında Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un da bulunduğu 2011 dolar milyarderleri listesindeki 12 kişi vefat etti. Türkiye’den de milyarderler sırasına 3 milyar dolarla Hüsnü Özyeğin 377’inci sıradan girdi. Geçen yıl 214 yeni dolar milyarderinin eklenmesiyle milyarder sayısının 1.210’a çıktığı listede bu yıl 1.226 milyarder yer aldı. Bu sayı tüm yılların en yüksek sayısı. Listede yer alan milyarderlerin ortalama serveti 3.7 milyar dolar. Dünyanın en zenginleri listesinde yer alanların toplam serveti ise geçen yıla oranla yüzde  2 artarak 4.6 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Listede 441 üye servet kaybına uğrarken 460’ı servetine servet kattı. 180 kişi ise aynı dönem içerisinde yerinde saydı.

Türkiye’den 35 dolar milyarderi

Listede Peru, Fas ve Gürcistan dahil olmak üzere 58 ülkeden milyarder bulunuyor. ABD listede hâlâ 425 milyarderle ağırlığını koruyor. Geçen yıla göre ABD’den 12 kişi daha listeye eklendi. ABD’yi ise sırasıyla 96 milyarderle Rusya ve 95 milyarderle Çin izledi. Geçen yıl Rusya’nın milyarder sayısı 101 iken Çin’in milyarder sayısı ise 115’ti.

Bu noktada Çin ve Rusya’nın milyarderi eridi. Bir yıl önce zenginlik yaratan BRIC ülkelerinin milyarder sayısı da Brezilya istisnası dışında 26 kişi eridi. 69 milyar dolar ile ilk sırada yer alan Slim’in serveti geçen yıla oranla 5 milyar dolar düştü. böylece Bill Gates ile arasındaki servet uçurumu tekrardan kapanmaya başladı. Gates geçen yıl 56 milyar dolar olan servetini bu yıl 61 milyar dolara çıkardı. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg servetini 4 milyar dolar ekledi.

Zuckerberg’in şu anki serveti 17.5 milyar dolar. 41 yaşındaki Sara Blakely, en genç kadın milyarder oldu. Forbes listesinde yer alan Türk milyarderlerin sayısı bu yıl borsa endeksindeki düşüşün ve kurdaki yükselişin etkisiyle 39’dan 35’e gerilerken, Türkiye 35 milyarderi ile birçok Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesini geride bıraktı. Geçen yıl 376’ncı sırada yer alan Hüsnü Özyeğin 3 milyar dolarlık serveti ile bu yıl 337’nci sıraya yükseldi.

Geçen yıl Türkiye sıralamasında zirvede olan ve dünya sıralamasında da 268’inci sırada yer alan Mehmet Emin Karamehmet ise bu yıl 2.9 milyar dolarlık serveti ile dünya listesine 401’inci sırada yer buldu. Bölgedeki bazı ülkelerin milyarder sayıları şöyle: Türkiye (35), İsrail (13), Suudi Arabistan (8), Mısır (7), Güney Afrika (4), Birleşik Arap Emirlikleri (4) ve Kuveyt (5).

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde