Kriz inşaatı da vurdu: 545 bin kişi işsiz kaldı!

Kriz inşaatı da vurdu: 545 bin kişi işsiz kaldı!

Yol-İş Sendikası, inşaat sektöründe yaşanan daralmaya dikkat çekerek sadece altı ayda 545 bin kişinin işten çıkarıldığını açıkladı.

Kriz inşaatı da vurdu: 545 bin kişi işsiz kaldı!
16px
24px
13.02.2019 04:49
ABONE OLgoogle

Sendika, 2017’de çıkarılan KHK ile kadroya geçip de asgari ücret alan işçilerin olduğunu, kararnamenin çalışma barışını bozduğunu savundu

Türk lirasının değer kaybı, faiz oranlarının yükselmesi, girdi maliyetlerinin artması Türk ekonomisinin itici gücü olan inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Ekonomik krizin etkileri verilere de yansıdı. Türkiye genelinde 2018’de satılan konut sayısı bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 34 bin azalarak (yüzde 2.4) 1 milyon 375 bin 398 oldu.

“Gayrisafi Milli Hasıla”da payı yüzde 8 civarında olan, imalat ve genel sanayinin önemli bölümüyle de bağlantılı inşaat sektöründeki daralma işkolu istatistiklerinde de kendini gösterdi. Sektörde 2017 yılında yaklaşık kayıtdışı ile birlikte 2 milyon 186 bin kişi çalışırken son altı ayda bu sayı önemli ölçüde düştü. Son altı ayda işini kaybedenlerin sayısı Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar’ın ifadesiyle 550 bine yaklaştı. 

Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, önceki gün Ankara’da gazetecilerle bir araya geldi. 52 bini aşkın üyesiyle Yol-İş’in Türkiye’nin en büyük sendikalarından biri olduğunu belirten Ağar, kamuda taşeron işçilik sorununu Türkiye’nin gündemine Yol-İş Sendikası’nın getirdiğini vurgulayarak, “Önce Karayollarındaki taşeron işçileri sendikamıza üye yaptık. Daha sonra bu işçilerin muvazaalı olarak çalıştırıldığıyla ilgili davalar açtık. Davaları kazandık. Yargı kararlarının uygulanmaması üzerine mitingler düzenledik.

KARARNAMEYLE ÇALIŞMA BARIŞI BOZULDU’

Ağar, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında 900 bine yakın taşeron işçisinin kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarına alındığı anımsattı ancak bu kanundan binlerce çalışanın da faydalanamadığını da söyledi. Ağar, kimilerinin kadroya alınırken kimilerinin alınmasının çalışma barışını bozduğunu vurguladı. Kadroya geçen işçilerin Yüksek Hakem Kurulu’nun yaptığı toplu iş sözleşmesi dışına çıkamamasını eleştiren Ağar, şöyle konuştu:

‘CUMHURBAŞKANI’NA MEKTUP GÖNDERDİK’

Kadroya geçen çalışanların 2019’daki toplu iş sözleşmesinden faydalanması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yolladıklarını ifade eden Ağar, “Türk-İş yönetimi olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza kadroya geçen taşeron işçilerin 2019’daki toplu iş sözleşmesinden faydalanması talebini içeren bir mektup gönderdik. Bu konuda olumlu adımların atılmasını umut ediyoruz” diye konuştu.

Kadro için dava açacaklar

Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, Karayollarında 10 bin, kamuda da 100 bin civarında çalışanın kadroya geçemediğini hatırlatarak, “10 bin kişi karayollarında asıl işi yapıyor. Dava açmayı düşünüyoruz. 10 bin arkadaşımızın kadro hakkı için mücadele edeceğiz” dedi.

Seda Akyüz/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde