Kriz için farklı düşünen CEO

Kriz için farklı düşünen CEO

Aclan Acar; Dünya 11 yıldır hızlı büyüyordu şimdi arz-talep dengelenecek

Kriz için farklı düşünen CEO
16px
24px
20.10.2008 08:48
ABONE OLgoogle

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, ABD ve Avrupa ekonomilerini derinden etkileyen küresel finansal krizin ekonomileri sağlıklı bir yapıya doğru yönlendireceğini söyledi.   
 
Dünya genelinde 10-11 yıldır yaşanan büyümenin mal ve hizmet fiyatlarını aşırı şekilde yükselttiğini belirten Acar, krizin ardından ekonomilerin normal mecrasına girmesiyle arz-talep dengesinin rayına oturacağını kaydetti.

Acar, dünyada devam eden krizin Amerika'nın ve Avrupa'nın aldığı önlemlerle finans sektöründe türbülansı yatıştırdığını, dünya ekonomilerinde bir miktar daha küçülme beklendiğini söyledi.

Türkiye'nin de bu küçülmeden bir şekilde payını almasının söz konusu olduğunu belirten Acar'a göre dünya genelinde uzun süredir yaşanan büyüme ekonomiler üzerinde yük oluşturdu. Özellikle mal, hizmet ve emtia fiyatlarında önemli yükselmeler oldu.

Petrol 140 dolara kadar çıkarken, altın bin doları gördü, demir çelik fiyatları katlandı. Fiyat artışları aşırı talepten kaynaklanıyordu. Arz yönünde ise ciddi sıkıntılar vardı. Kaynakları sınırlı olan dünya, aşırı tüketimi karşılayacak kadar doğal potansiyele sahip değil. Aclan Acar, yaşanan dengesizliğin ekonomilerin normal mecrasına girmesiyle birlikte kendi rayına oturacağını düşünüyor:

"5 yılda, 7 yılda bir zaten dünya böyle bir durgunluğu yaşar. Bu defaki büyüme çok uzun sürdü. Onun için küçülme de ses getirdi. Geçecektir. 2009 yılı sonu, 2010'un başına biraz sarkar. Finans sektörüne yansıması açısından dibi gördü." Doğuş Otomotiv olarak başlanan yatırımlara devam ettiklerini, ancak yeni planlanan yatırımları durdurduklarını belirten Acar, 2008'de otomotiv pazarında toplam satışların öngörüldüğü gibi 575 bin ile 600 bin arasında kapanacağı, 2009'da ise bir miktar daralma olacağı tahmininde bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde