Kriz, Amerika'dan Türkiye'ye emlakçı transfer ettirdi

Kriz, Amerika'dan Türkiye'ye emlakçı transfer ettirdi

7 yıldır gayrimenkul danışmanlığı yaptığı Florida Remax ofisinden, Remax Smart Ortaköy ofisine transfer olan Amerikalı Gian Campanella, ABD'deki evlerin pazarlamasını Türkiye'de yapıyor

Kriz, Amerika'dan Türkiye'ye emlakçı transfer ettirdi
16px
24px
14.12.2011 13:37
ABONE OLgoogle

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisindeki yavaşlamayla birlikte emlak alımlarının ciddi anlamda düşmesi, ABD emlak piyasasını uluslararası alıcılara yöneltti.

      Amerika'nın Florida eyaletindeki Remax ofisinde 7 yıldır gayrimenkul danışmanlığı yapan Gian Campanella, yaklaşık iki ay önce Remax Smart Ortaköy ofisine transfer oldu. Campanella, ABD'deki evlerin pazarlamasını Türkiye'den yapıyor.

      İstanbul'u yeni evi addeden Campanella, Türkiye'den gayrimenkulleri yurt dışı alıcılarına, ABD'den gayrimenkulleri de Türk alıcılarla buluşturuyor. Şu ana kadar Kaliforniya ve Florida'da 20 adet işlem gerçekleştiren Campanella, aynı zamanda Florida'da da Remax'ta çalışıyor. ABD'de yatırım yapma konusunda ilgilenenleri eğitiyor.

      Ailesi Kaliforniya'da yaşayan Campanella, annesinin Türkiye'ye birkaç yıl önce geldiğini ve çok beğendiğini ve buraya taşınmanın da kendi kararı olduğunu belirtiyor. Kaliforniya ve Florida ve Türkiye'de lisanslı bir emlak danışmanı Campanella, Türkçe konuşan danışman arkadaşları ve göçmenlik avukatlarıyla birlikte takım halinde çalıştığını belirtiyor.

      Gian Campanella, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de resesyonla birlikte son yıllarda emlak alımlarının ciddi manda düştüğünü, 2005'te 7 milyon tavanı gören satış rakamının, 2010'da 5 milyona gerilediğini, Florida'da da bu rakamın 550 binden 400 bine indiğini belirtti.

      Bu düşüşlerin uluslararası alıcılara yönelinerek telafi edilmeye çalışıldığını ifade eden Campanella, Florida'da ev almayı herkese önerdiğini, şu anda Florida'da emlak satın alan 3 kişiden 1'inin yabancı olduğunu belirterek, ''Şu anda talep arttığı için 200 bin adet foreclosure (ipotek nedeniyle el konulmuş) ev Güney Florida'da bankalar tarafından satılmayı bekliyor. Bu sebeple de fiyatların önümüzdeki 1 yıl boyunca düşük seyredeceği tahmin ediliyor. Ayrıca mortgage oranları da oldukça düşük, yüzde 3 civarında'' dedi.

      Emlak profesyonellerinin Florida'nın global anlamda hızlı satış rakamları konusunda bir ilke imza attığını konuştuğunu dile getiren Campanella, şunları kaydetti:

      ''Tabii uluslararası alıcılar sayesinde bunun 2012'ye de yansıyacağı düşünülüyor. Türkiye'den de ciddi bir talep var. Kimisi eğitim görecek çocukları için bir konut satın almak istiyor, kimisi gittiğinde kalacak bir yeri olsun istiyor. Kimi alıcıya düşen fiyatların ileride yükseleceği düşüncesi cazip geliyor. Genelde de Florida bölgesindeki fiyatı düşmüş, ama şu aralar yeniden değer kazanmaya başlamış konutlar, apartman daireleri revaçta. 60 bin-70 bin dolar civarındaki bir emlaki aylık 600-900 dolara kiralamak, kiralama işlemlerini buradan kumanda edebilmek cazibeyi artırıyor. Kimi de emlak sahibi olmanın ABD'ye giriş-çıkışlarda kolaylık sağlayıp sağlayamayacağı konusunda bir hayli meraklı. Ufak yatırımcı deniz gören/denize yakın masrafsız konutlara yönelirken, Green Card sahibi olmak isteyenler teşvik amaçlı ABD hükumeti tarafından verilen 'B1' iş vizesi almaya yöneliyor.''
      
     ''ABD'de resesyondan etkilenen arkadaşlarımı da Türkiye'ye çağırdım''
     
     Kendilerine 2 ayda 50-60 kişinin başvuruda bulunduğunu söyleyen Campanella, 500 bin dolar yatırım yapanlara Amerikan Hükümeti tarafından teşvik amaçlı Green Card hediye edildiğini anımsatan Campanella, ''50-60 bin dolarlık yerleri alanlar bile 'ben bu yatırımı yapsam Green Card sahibi olur muyum-' diyor. Green Card sahibi olmak için de o yatırımı yapmak istiyorlar'' diye konuştu.

      Amerika'da resesyondan etkilenen birçok arkadaşı olduğunu ve ben kendisinin de onları buraya taşınmaları konusunda ikna etme girişiminde bulunduğunu anlatan Campanella, burada çok fırsat olduğunu vurguladı.

      Gian Campanella, ''Umarım Amerikalılar da sizin Amerika'yı tanıdığınız kadar bir gün sizi tanır. Şu an Amerika'nın ekonomik görüntüsü farklı. Fakat resesyonun bir fırsat haline dönüşmesiyle birlikte Amerika'daki emlak fırsatları tavan yapmış durumda. Miami şehir merkezinde 2 odalı bir konutu 40 bin dolara almak mümkün. Birçok kişi bana bunlarla ilgilendiği için başvuruyor. İşverenlerden, öğretmenlere, İzmir'den Bodrum'a, Ankara'ya, Antalya'ya kadar birçok kişi avantajın farkında'' diye konuştu.

      Campanella, ''Beğendiğiniz gayrimenkulü ABD'de görmek isterseniz, orada bulunan Türk gayrimenkul danışmanı arkadaşlarımla bağlantıya geçebilirim ve size yer gösterme konusunda memnuniyetle yardımcı olabilirler. ABD'de alımlar için önce teklif verilir. Eğer tutsat (mortgage) ihtiyacınız olursa, sizi tutsat imkanı sunan bankalarla bağlantıya geçirebilirim ve eğer alıcı kabul ederse alım işlemlerinin geri kalanını tamamlarız'' dedi.

      Campanella, ayrıca Florida'daki ofisin gayrimenkulü kiralama ve yönetim işlerini üstlenebileceğini, bunun yıllık kiralama bedelinin yüzde 8'ine malolduğunu kaydetti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde