Kritik açıklama geldi! ABD ile vize krizi sona erdi, ocak ayına randevu

Kritik açıklama geldi! ABD ile vize krizi sona erdi, ocak ayına randevu

ABD ile Türkiye arasındaki vize krizi çözüldü. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği vize krizinin tamamen çözüldüğüne dair açıklama yaptı. Bu açıklama neticesinde Büyükelçilik randevu kısıtlamasını tamamen kaldırdı

Kritik açıklama geldi! ABD ile vize krizi sona erdi, ocak ayına randevu
16px
24px
29.12.2017 05:54
ABONE OLgoogle

ABD ile Türkiye arasındaki vize krizi çözüldü. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği vize krizinin tamamen çözüldüğüne dair açıklama yaptı. Bu açıklama neticesinde Büyükelçilik randevu kısıtlamasını tamamen kaldırdı. Yaşanan gelişmelerin ardından hem ABD'den hem Türkiye'den açıklama geldi. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de ABD vatandaşlarına yönelik vize kısıtlamalarının kaldırıldığını açıkladı.

Büyükelçilik yaptığı açıklamada, "Hükümetimiz herhangi bir güvence vermedi" dedi. Açıklamadan kısa bir süre sonra ABD Konsolosluğu'nda daha önce 2019 Ocak olarak açıklanan randevu tarihinin 2018 Ocak ayından itibaren alınabildiği görüldü.

ABD ile Türkiye arasındaki vize krizi çözüldü. ABD Büyükelçiliği'nden konuyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, "Türkiye verdiği güvenceye bağlı kaldı" denildi. Türk vatandaşlarının vize başvurularında randevu kısıtlaması kaldırıldı. 

Açıklamadan kısa bir süre sonra ABD Konsolosluğu'nda daha önce 2019 Ocak olarak açıklanan randevu tarihinin 2018 Ocak ayından itibaren alınabildiği görüldü.

"GÜVENCE VERİLDİ"

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ekim ayından bu yana Türk hükümeti, Türkiye misyonumuzdaki yerel çalışanlarına yönelik başka bir soruşturma bulunmadığı, büyükelçiliğik ve konsolosluklarımızdaki yerel çalışanlarımızın Türk yetkililerle iletişim de dahil olmak üzere resmi görevlerini yerine getirdikleri için gözaltına alınmayacağı veya tutuklanmayacağına dair üst düzeyde sağladığı güvenceye bağlı kalmıştır.

Ayrıca Türk hükümeti de ileride yerel çalışanlarımızdan birini gözaltına almak ya da tutuklamak istediğinde Türk makamlarının Amerikan hükümetini önceden bilgilendireceğini de kaydetmiştir. Söz konusu güvencelere karşı gösterilen bağlılığa istinaden ABD Dışişleri Bakanlığı, güvenlik durumunun Türkiye'de vize hizmetlerinin yeniden tamamen başlatılmasına yetecek düzeyde iyileştiğine inanmaktadır.

Tutuklu yerel misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut iddialara ilişkin ciddi kaygılarımız sürmektedir. Aynı şekilde OHAL altında tutuklanan Amerikan vatandaşlarının davalarına ilişkin kaygılarımız da devam etmektedir. ABD yetkilileri bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Türk muhataplarıyla görüşmelerini sürdürecektir" denildi.

ABD'nin açıklamasının ardından Türkiye de vize kısıtlamasını kaldırdı.

Türkiye Vaşington Büyükelçiliği'nden de bir açıklama yaptı.

Vaşington Büyükelçiliği'nin açıklaması;

ABD’nin vatandaşlarımıza yönelik vize uygulamalarındaki kısıtlamaları kaldırarak, bugün itibarıyla eski düzene dönme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, tarafımızdan da ABD vatandaşlarına yönelik vize rejimimizdeki kısıtlamalar eş zamanlı olarak kaldırılmıştır.

ABD'nin vize adımına karşılık, "ABD'nin vatandaşlarımıza yönelik vize uygulamalarındaki kısıtlamaları kaldırarak, bugün itibarıyla eski düzene dönme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, tarafımızdan da ABD vatandaşlarına yönelik vize rejimindeki kısıtlamalar eş zamanlı olarak kaldırılmıştır." açıklamasını yapan Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, Türkiye'de yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili ABD'ye herhangi bir güvence verilmediğini vurguladı.

Büyükelçilik, vize rejimindeki kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

"HÜKÜMETİMİZ GÜVENCE VERMEDİ"

Öte yandan, açıklamada ABD tarafının açıklamasında gündeme getirilen "Güvence verildi" iddiasına, "ABD'nin açıklamasında sözü edilen güvenceler bağlamında, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak hükümetimizin herhangi bir güvence vermediğini, ülkemizdeki hiçbir temsilcilik görevlisinin kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmadığını vurgulamak isteriz." ifadeleriyle cevap verildi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin açıklamasında, ABD'nin Türkiye'den güvence aldığını ileri sürerek Türk ve Amerikan kamuoylarını yanlış bilgilendirmesinin doğru bulunmadığı kaydedildi.

Açıklamanın son bölümünde de "ABD'de Türk vatandaşlarıyla ilgili süren davalara ilişkin de Türkiye'nin çok ciddi endişeleri devam etmektedir. Türk yetkililer, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Amerikalı muhataplarıyla görüşmeyi sürdürecektir." ifadesine yer verildi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'deki vize hizmetlerinin yeniden tamamen başlatılacağını bildirmişti.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, ekim ayından bu yana Türk hükümetinin ABD'nin Türkiye'deki misyonundaki yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığı, ABD'nin büyükelçilik ve konsolosluklarındaki yerel çalışanlarının, Türk yetkililerle iletişim de dahil olmak üzere resmi görevlerini yerine getirdikleri için gözaltına alınmayacağı veya tutuklanmayacağı dair üst düzeyde sağladığı "güvenceye" bağlı kaldığı iddia edilmişti.

DIŞİŞLERİ'NDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Büyükelçiliğin açıklamasının ardından ABD Dışişleri de bir açıklama yaparak, Türkiye'ye yönelik vize uygulamasında normale dönüleceği belirtildi.

SINIR KAPILARINA TALİMAT

Vize krizinin çözülmesinin ardından ABD vatandaşlarına vize verilmesine ilişkin sınır kapılarına talimat yazısı gönderildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık 2013'teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilmişti. Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''casusluk'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutuklanmıştı.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı tutuklamaya tepki göstermişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Metin Topuz'la ilgili olarak, "25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi ABD Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir." açıklamasını yapmıştı.

ABD'nin, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayanlara ilişkin vize hizmetlerini 8 Ekim'de askıya aldığını duyurması üzerine Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de "ABD'deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır." açıklamasında bulunmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde