Kremlin'den turizmcileri sevindiren açıklama

Kremlin'den turizmcileri sevindiren açıklama

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in Erdoğan'a, gönderdiği mektup sayesinde işbirliğinin devamı ve iki ülke arasındaki krizi bitirmek için gereken şartların oluştuğunu söylediği aktarıldı.

Kremlin'den turizmcileri sevindiren açıklama
16px
24px
29.06.2016 14:54
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus savaş uçağının Türkiye sınırlarını ihlâl etmesi üzerine düşürülmesiyle başlayan kriz sonrası ilk defa telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmenin çok olumlu geçtiğini, kısa süre sonra yazılı açıklama yapılacağını duyurdu, hemen ardından da Cumhurbaşkanlığı'ndan beklenen açıklama geldi.

Açıklamada, iki liderin yüz yüze görüşme konusunda mutabık kaldıkları belirtildi, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir" denildi.

Cumhurbaşkanlığı açıklaması

Cumhurbaşkanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şu ifadeler yer aldı.

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.

Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak, Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir.

İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Kremlin'den açıklama

Kremlin'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, iki liderin teröre karşı işbirliğinde daha yakın işbirliğinin gerekliliğini vurguladığı ifade edildi. Açıklamada, Putin'in Erdoğan'a, gönderdiği mektup sayesinde işbirliğinin devamı ve iki ülke arasındaki krizi bitirmek için gereken şartların oluştuğunu söylediği aktarıldı.

Putin ayrıca hükümetine, Türkiye ile karşılıklı ticari anlaşmaları iyileştirmek üzere görüşmelere başlamaları talimatı verdi. Ayrıca açıklamaya göre Putin, Rus turistlerin Türkiye'ye gelmesini engelleyen seyahat kısıtlamalarını da kaldırma kararı aldı. 

Kremlin açıklamasında Rus ve Türk Dışişleri Bakanlarının Soçi'de 1 Temmuz'da görüşmeleri üzerinde de anlaşıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığının açıklamasında da ifade edildiği üzere, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in yüz yüze görüşmeye mutabık kaldıkları ifade edildi.

'Teşekkür telefonu'

İki ülke arasındaki mektup diplomasisinin ardından, liderlerin telefonda görüşecekleri bir gün önceden duyurulmuştu. Telefon görüşmesinin Rusya'nın girişimiyle ayarlandığını aktaran Sözcü Peskov, iki ülke ilişkilerinin birkaç günde onarılabileceği ihtimaline inanmadığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin'e bir mektup daha yazarak düşürülen Rus uçağıyla ilgili üzüntülerini ifade etmişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İki ülke, ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması hususunda mutabık kaldı" demişti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde