Kredilerde KGF gazı bitiyor mu?

Kredilerde KGF gazı bitiyor mu?

Kredi büyümeleri Kredi Garanti Fonu (KGF) öncesine dönüyor

Kredilerde KGF gazı bitiyor mu?
16px
24px
09.08.2017 05:21
ABONE OLgoogle

Kredi Garanti Fonu ile hızlanan krediler, fonun limitlerine yaklaşmasıyla normal hızına geri döndü.

28 Temmuz haftası itibariyle toplam kredilerde kur etkisinden arındırılmış 13 haftalık ortalama yıllıklandırılmış büyüme yüzde 20'nin de altına geldi. Aynı hafta itibariyle ticari kredilerde büyüme hızı ise yüzde 19,4'e geriledi.

Bankacılık sisteminde Kredi Garanti Fonu'nun etkisiyle kredi büyümeleri hızlanmıştı. KGF destekli kredilerin kullandırılmasıyla Mayıs ayında ticari kredilerdeki büyüme hızı yüzde 45,9'lara kadar yükselmişti.

KGF'de 250 milyar TL olarak belirlenen limite yaklaşıldıkça ise kredi büyümesinin yavaşladığı görülmüştü. KGF etkisinin azalmasıyla 9 Haziran'dan bu yana haftalık olarak ticari kredilerde ard arda 8 hafta gerileme kaydedildi. Böylelikle 2 aydır bankacılık sektöründeki KGF etkisinin yavaş yavaş silindiği görüldü.

Türkiye Bankalar Birliği'nin bugün verdiği bilgilere göre KGF'de kredi kullanımı 207 milyar TL'ye dayandı. Birlik, kredilerde büyümenin mevdut düzeylerde sürmesinin öngörüldüğünü de açıkladı. Birliğin tahminlerine göre kredilerde yıl sonu değişim beklentisi yüzde 16-18 aralığında oldu. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da yıl sonu kredi büyüme beklentisinin yüzde 20'lerin altında olduğunu belirtti.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde