Kredi yapılandırırken dikkat

Kredi yapılandırırken dikkat

Yüzde 1’in altındaki faiz oranları, daha önce kredi kullananlar açısından ‘yeniden yapılandırma’ opsiyonunu gündeme getirdi.

Kredi yapılandırırken dikkat
16px
24px
07.12.2012 09:04
ABONE OLgoogle

Birçok banka azalan maliyetlerini faiz oranlarında yaptıkları indirimlerle müşterilerine yansıttı.

Yüzde 1’in altındaki faiz oranları, daha önce kredi kullananlar açısından ‘yeniden yapılandırma’ opsiyonunu gündeme getirdi. Kredide yeniden yapılandırmaya gidecek yurttaşların merak ettiği konulara uzmanların verdiği yanıtlar şöyle:

• Kimler kredisini yapılandırmayı düşünmeli? Şu anda kredi ödemesi olan herkes oluşan yeni şartlara göre, kendi ödeme koşullarını gözden geçirmeli.

• Yeniden yapılandırmadaki en önemli etken nedir? Tüketici, kalan borcu üzerinden yüzde 2 ceza ödeyerek yapılandırmayı yapabiliyor. Tüketici buna dikkat etmeli.

• Yapılandırmada doğru faiz oranı nedir? Her kredinin kendine özgü şartlarında değerlendirilmesi gerekiyor. Ancak şu anda yüzde 2-2.5’ler seviyesinde faizle kredi kullanmış olanlar hiç beklememeli.

• Faizler daha düşecek mi? Konut kredisi faiz oranlarında genel ortalama yüzde 0.85-0.95 aralığında seyrediyor. Piyasa şartlarına göre yılbaşına kadar en düşük yüzde 0.75’e kadar gerileme bekleniyor.

• Karar vermede kalan vadenin etkisi var mı? Alınan kredinin vadesinin yarısından fazlası duruyorsa, yeniden yapılandırma mutlaka düşünülmeli.

• Aynı banka mı farklı bankaya mı gidilmeli? Tüketici bankasına “Bana farklı bir banka şu teklifi yaptı, siz de aynısını yapabilirseniz, burada kalırım” diyerek pazarlık yapabilir.

• Elinizde toplu para geçerse ne yapmalı? Eğer kredinin kapanmasına az bir süre kalmışsa eldeki parayı borcun yeniden yapılandırılmasında kullanmak mantıklı.

• Yapılandırmada ek masraflar çıkacak mı? Her kredi kullanımında dosya, komisyon, ekspertiz ücreti gibi farklı kalemlerde maliyetler çıkabilir. Dolayısıyla karar vermedeki tek etken faiz oranı olmamalı. Toplamda ne kadar borç ödendiğine, bunların ne kadarının dosya ve diğer masraflar olduğuna bakılmalı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde