Köyünde kalana Devlet para verecek

Köyünde kalana Devlet para verecek

Tarım Bakanı Eker, geçtiğimiz yıl 900 bin civarında insanın tarım sektöründe çıktığını belirterek, bu insanları istihdam etmek için kısa, orta ve uzun vadeli proje hazırladıklarını söyledi...

Köyünde kalana Devlet para verecek
16px
24px
09.07.2006 21:00
ABONE OLgoogle

Yıllardır konuşulmasına rağmen bir türlü önlenemeyen köyden kente göçün önüne geçmek ve tarım sektörünün pazarlama sorununu aşmak için Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destekleme Projeleri’nin hayata geçirildiğini vurgulayan Bakan Eker, “Burada şunu sağlıyoruz, çiftçi şirketleri veya üretici birlikleri ve kooperatifler kendi bölgelerindeki kırsal alanlardaki tarımsal, bitkisel veya hayvansal ürünleri ürettikleri ve onlarla ilgili bir ekonomik yatırım yaptıkları takdirde biz bunun yarısını hibe olarak karşılıyoruz. Yani, kırsal alanda yaşayan insanın ekonomik durumunu daha iyi hale getirerek, onu bir ekonomik aktivitenin içine yerleştirerek, oradan göç etmesini önleyeceğiz” dedi.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi’nin iki temel amacının bulunduğunu vurgulayan Bakan Eker, projeyle öncelikle üretilen tarımsal ve hayvansal değerlerin katma değerini, yani pazar değerini artırmayı hedeflediklerini, ikinci olarak da kırsal nüfusun bulunduğu yerde ikamet etmesini sağlama amacı taşıdığını söyledi. Hükümetin, proje için 280 trilyon kaynak ayırdığını belirten Eker, “Siz köyde yaşıyorsunuz, ama sizin toprağınız yok, kendi başınıza üretim yapıp, karnınızı doyuramıyorsunuz. Biz şahısların bir araya gelerek, tesis kurmasını teşvik ediyoruz. Şahıslara sadece 17 bin 500 YTL veriyoruz. Kooperatif, şirket ve birliklere 125 bin dolarını hibe ediyoruz. Eğer proje, özel idare ile birlikte altyapı yatırımı içeriyorsa, mesela damla sulama sistemi, yani modern bir sulama sistemi olursa, o taktirde 225 bin dolarlık hibe veriyoruz” açıklamasında bulundu.

PROJELER UYGULAMAYA GİRDİ

Kırsal Kalkınma Projeleri’nin uygulamaya girmeye başladığını kaydeden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizin soğutma sisteminiz yoksa o zaman meyve ve sebzeyi dalında pazarlamak zorundasınız. Dalında satarsanız, bunu çok ucuz bir fiyata vermek zorunda kalırsınız. Ama depoya koyup, uzun süre saklayabilirsiniz, o zaman pazarın durumuna göre ürününüzü pahalıya satarsınız. Böylece üretici mağdur olmayacak. Ayrıca, o tür ambalaj, paketleme tesislerinde 60-70 kişi çalışacak. Böylece hem göç engellenecek, hem de bu ürünleri daha iyi bir fiyata satma, daha yüksek fiyata pazarlama şansımız olacak. Süt ürünlerinin depolanması için soğutma tankının kurulması, mısırın kurutulması gibi yatırımların hepsi bunun içine giriyor.”

PARAMIZ VAR PROJE BEKLİYORUZ

Şu ana kadar projeden faydalanmak için 605 projenin kendilerine ulaştığını kaydeden Eker, “Biz hesapladık, bu projelerin hepsine biz para aktarsak bile bizim kaynağımız kalıyor. Bunun üzerine süreyi uzattık, ama millet ne olduğunu tam anlayamadı. Biz bütün illerde bunun toplantılarını yaptık, ilçelerde yaptık. Ziraat odalarına bildirdik, çiftçi birliklerine bunlar anlatıldı. Broşürler dağıtıldı. Ama medya ilgi göstermedi” sözleriyle siteminde bulundu.

KÖYLÜ BAŞKA ÇİFTÇİ BAŞKA

Türkiye’de çiftçi ile köylünün aynı kişi kabul edilmesini de eleştiren Bakan Eker, şöyle devam etti: “Çiftçi ile köylü aynı kişi değil. Kırsal alanda yaşayan herkes köylü, fakat kırsal alanda yaşayan herkes çiftçi değildir. Şimdi ikisinin aynı olduğunun kabul edilmesi ikisine uygulanan politikanın da aynı olmasını gerektiriyor. İkisine uygulanan politika aynı olunca, köylü köylülükten çiftçiliğe terfi edememiş, çiftçi uluslararası pazarlarla entegre olamamış. Sonuçta herkes bir sosyal politika uygulama alanının bir unsuru haline getirilmiş. İşte benim söylediğim Kırsal Kalkınma Desteği bu ayrımı yapmaya dönük bir projedir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde