Koyun projesinde koyun yok

Koyun projesinde koyun yok

İktidarın köylerden kente göçü azaltmak, et ve hayvan ithalatının önüne geçmek amacıyla büyük umutlarla uygulamaya koyduğu “Koyun Projesi” istenen rakamlara ulaşamadı.

Koyun projesinde koyun yok
16px
24px
10.12.2018 08:26
ABONE OLgoogle

121 bin kişinin başvurduğu 300 Koyun Projesinden sadece 7 bin 442 yetiştirici için onay çıktı. Şu ana kadar da yalnızca bin 243 koyun dağıtıldı. Koyun almaya hak kazanmak için başvuran kişilerin merası olması ve daha önce hayvancılık yapmış olması gerekiyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Her çiftçi aileye 300 baş koyun dağıtılacak, koyun alacak aileye asgari ücret ödenecek, sigortası devlet tarafından yatırılacak” sloganıyla geçen yıl hayata geçirdiği projede dağ fare doğurdu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in konuyla ilgili önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, proje için 212 bin kişinin başvurduğunu, bunlardan 7 bin 442'sine onay çıktığını açıkladı. Haziran ayında sona erecek proje için bugüne kadar dağıtılan koyun sayısı ise bin 243'te kaldı.

DAĞ FARE DOĞURDU

 

Bakan Pakdemirli, “Damızlık koyun ve koçlar yurtiçinden tedarik edilerek dağıtılacak olup, yurt dışından ithalatı düşünülmemektedir. 19 Ekim 2018 tarihi itibarıyla bin 243 baş damızlık koyunun dağıtımı gerçekleştirilmiş olup, söz konusu proje 30 Haziran 2019 tarihinde sona erecektir” bilgisini verdi.

Projenin havada kaldığını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan ithalatının ve et ithalatının önüne geçilmesi amacıyla geçen yıl açıklanan projenin abartıldığı kadar sonuç üretmediğini söyledi. Gürer, “Dönemin Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ‘Her çiftçi aileye 300 baş koyun verilecek ve bu ailelere asgari ücret ödenecek' şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Ancak gelinen noktada projenin çok sınırlı kalacağı anlaşılıyor. Proje için başvuru yapan aile sayısının 120 binden fazla olmasına rağmen, başvuru yapanlardan sadece 7 bin 442 ailenin evrakları kabul edilmiş. Şu ana kadar dağıtılan hayvan sayısı ise bin 243'de kalmış. Anlaşılan o ki, proje ilk açıklandığı şekliyle ilerlemiyor” dedi.

Ali Ekber Ertürk/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde