Koton’da işçi kıyımı! Sosyal medyada boykot başladı

Koton’da işçi kıyımı! Sosyal medyada boykot başladı

“Sosyal medyada iki beğenisi yüzünden ablamı işten çıkardılar”

Koton’da işçi kıyımı! Sosyal medyada boykot başladı
16px
24px
25.10.2019 11:14
ABONE OLgoogle

Çalışma şartlarının düzeltilmesi ve iyileştirilmesini talep eden Koton mağazaları çalışanları Türkiye Kooperatif ve Büro İşçileri Sendikası’nda (KOOP-İŞ) örgütlendikleri için işveren tarafından yazılı bir bildirim olmaksızın telefonla işten çıkarıldı.

Yakın zamanda Oyuncu Fahriye Evcen’e ödediği 1,5 milyon liralık reklam ücretiyle gündeme gelen Koton mağazaları, iddiaya göre çalışanlarını Koop-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkardı.

Sendika üyeliği ve sosyal medya beğenileri sebebiyle tazminatsız bir şekilde işten atılan Koton işçilerinin yakınları "Tazminat hakları olmadığı için bir yılını doldurmayan işçileri çıkartıyorlar." diyerek tepki gösterdi.

‘TAZMİNAT HAKLARI OLMADIĞI İÇİN BİR YILINI DOLDURMAMIŞ İŞÇİLERİ ÇIKARTIYORLAR’

İşçilerin yakınları ise tepkilerini Twitter’da böyle dile getiriyor:

- “Özellikle bir yılını doldurmamış işçileri çıkartıyorlar, tazminat hakları olmadığı için. Ülkemizin maalesef ki işsizlik oranı belli, şu an ablam işsiz kaldı. İhbar süresi verilseydi bu 15 günlük süre zarfında iş arayabilirdi. Bugün direkt aradılar, noter aracılığıyla işine son verildi.” 

- “Sendikaya üye olmadığı halde sosyal medyada iki beğenisi yüzünden ablamı işten çıkardılar.”

‘KASADA İŞLEM YAPARKEN YÖNETİCİ TARAFINDAN ARANARAK İŞTEN ÇIKARILDIĞIMIZI ÖĞRENDİKI’

Koton’da geçtiğimiz perşembe günü çok sayıda işçi sendikalaşmak istediği için işten atılmıştı. İşçilerin aktardığına göre; kasada işlem yaparken yönetici tarafından telefonla aranarak tazminatsız şekilde iş akdinin feshedildiği söylenen kasiyerler bulunuyor.

Koop-İş Sendikası tarafından verilen bilgiye göre, 40'a yakın sendika üyesinin yanı sıra, sendikaya üye olmayan işçiler arasından da çıkarılanlar oldu. Herhangi bir gerekçe gösterilmeden çıkarılan işçilerin bazıları telefon ile aranarak işten atıldığını öğrendi.

‘SENDİKA AÇIKLAMA YAPMIŞTI’

Koop-iş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, “Sendikamıza üye olan Koton mağazaları işçileri, işverenin acımasız ve hukuksuz tavrıyla, yazılı bildirim olmaksızın bir telefonla işten çıkarılıyor. Binlerce üyemiz gibi Koop-İş’e güvenen, inanan Koton işçileri anayasal, yasal haklarını kullanamıyor. İşveren, onlara örgütlü olmayı, insanca, özgürce yaşamayı reva görmüyor” denildi.

Koton işçilerinin bu baskılardan yılmayacağı belirtilen açıklamada, işçilerin sendikaya üye olmaya devam edeceği, dayatılan düzene razı olmayacağı ifade edildi. Açıklamada, “Hep birlikte mücadele edeceğiz ve bu anlayışa teslim olmayacağız. Koop-İş Sendikası sonuna kadar Koton işçileriyle birlikte olacak, mücadele edecektir” denildi. 

Koop-İş Sendikası İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere Koton mağazalarının yer aldığı tüm şehirlerde basın açıklamaları yapacağını duyurdu.

‘KAAN SEKBAN’IN TWEETİ İLE SOSYAL MEDYADA İŞÇİLER GÜNDEM OLDU’

Konuyla ilgili Komedyen Kaan Sekban da sosyal medyada tepkisini gösterdi:

“Sendikalaşmak isteyen 25 işçi şirket itibarını zedelediği gerekçesi ile işten çıkarılmış, hayırdır?”

Kaan Sekban’ın paylaşımına işçilerin yakınlarının yorum yapması üzerine Koton’a sosyal medya üzerinden tepki yağmaya başladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde