Kot taşlamadan ölüme sebebiyetin bedeli 15 bin 200 TL

Kot taşlamadan ölüme sebebiyetin bedeli 15 bin 200 TL

23 yaşındaki Mustafa Kaleli'nin, kot taşlama işlemi nedeniyle yakalandığı bir akciğer hastalığı olan silikozisten ölmüştü...

Kot taşlamadan ölüme sebebiyetin bedeli 15 bin 200 TL
16px
24px
09.07.2014 13:04
ABONE OLgoogle
23 yaşındaki Mustafa Kaleli'nin, kot taşlama işlemi nedeniyle yakalandığı bir akciğer hastalığı olan silikozisten 2008 yılında yaşamını yitirmesiyle ilgili davada, “İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme" suçlamasıyla yargılanan atölye sahibi Kemal Kaleli kendini, "İnsanlar ölüyorsa bunun sorumlusu bu çalışma ortamına göz yuman devletin ilgili kuruluşları ve gerekli tepkiyi göstermeyen herkestir" diye savundu. Kaleli, 15 bin 200 lira adli para cezasına çarptırıldı
 
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına tutuksuz sanık Kemal Kaleli ve avukatı Ertuğrul Yönet katıldı.

Duruşmada söz alan sanık avukatı Yönet, kot taşlama işinin Türkiye, İran, Hindistan gibi ülkelerde yapıldığını belirterek, “İnsan yaşamını tehdit eden bir çalışma ortamı sağlanmış ise bunun sorumlusu bu çalışma ortamına göz yuman devletin ilgili kuruluşları ve gerekli tepkiyi göstermeyen herkestir. Müvekkilimizin günah keçisi olarak seçilip kurban edilmesi ülkemizdeki kot taşlama emekçilerinin derdine çare olmayacaktır. Bu dava vesilesi ile böyle bir çalışma ortamının tamamen ülkemizden kaldırılmasına vesile olmak taleplerimizin en başında gelmektedir" dedi.

ASPİRATÖRLER, MASKELER YETERLİ DEĞİL AMA...

Mahkeme, atölye sahibi Kemal Kaleli hakkında “İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme" suçlamasıyla dava açıldığını ancak suça konu eylemin “Taksirle ölüme neden olma" kapsamına girdiğini belirtti.

Sanık tarafından iş yerinde aspiratör çalıştırılarak havalandırma yapılmaya çalışıldığını ve maske dağıtıldığını belirten mahkeme kararında, “Çalıştırılan aspiratörlerin odadaki yoğun tozu çekmeye yeterli olmadığı ve kullanılan maskelerin de toz geçişine engel olacak nitelikte olmadığı, sanığın asli kusurlu olarak taksirle ölüme sebep olduğu kanaati oluşmuştur" sözlerine yer verdi. Kemal Kaleli'yi “Taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, suçun taksirle işlenmesi ve Kaleli'nin yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığı gerekçe göstererek hapis cezasını 15 bin 200 lira adli para cezasına çevirdi.

23 YAŞINDA, 40 KİLODA HAYATINI KAYBETTİ

Akrabası Kemal Kaleli'nin Samandıra'da sahip olduğu kot taşlama atölyesinde 18 yaşında çalışmaya başlayan Mustafa Kaleli, 2 buçuk yıl atölyede çalıştıktan sonra askere gitti. Askerlik görevini yaparken hastalanan Kaleli, yıllarca tedavi gördü ve 40 kiloya kadar düştüğü 2008 yılında hayatını kaybetti. Kaleli tedavi gördüğü hastanede Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdiğinde 23 yaşındaydı.

"ATÖLYE SAHİBİ ÖLÜM OLAYINDA ASLİ KUSURLU, ATÖLYE RUHSATSIZ"

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz yıl Nisan ayında hazırlanan iddianamede, Adli Tıp Kurumu'ndan alınan rapora göre maktulün ölümünün meslek hastalığı (silikozis) nedeniyle gerçekleşmiş olduğu belirtildi. İş yeri sahibi Kemal Kaleli'nin ölüme ilişkin ihmali olup olmadığı yönünde İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı bilirkişisinden alınan rapora göre de şüphelinin asli kusurlu olduğu ifade edildi. İddianamede, iş yerinin kot kumlama tesisi olarak ruhsatsız faaliyet gösterdiği kaydedilirken şu cümlelere de yer verildi; “İş ve işçi güvenliğini sağlamadan, iş yeri çalıştırma ruhsatı dahi almadan ve silikozis hastalığının büyük oranla sonuçlandığını bildiği halde, maktulü atölyesinde çalıştırarak ihmali davranışta bulunarak kasten adam öldürme suçunu işlediğine ilişkin hakkında kamu davası açmaya ilişkin yeterli delil elde edilmiştir" Kemal Kaleli hakkında “İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürmeö suçunu işlediği iddiasıyla 20 yıl hapis cezası istemiyle Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

SİLİKOZİS NEDİR?

Silikozis, silika adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen bir akciğer hastalığı olarak tanımlanıyor. Bir işçinin kot taşlama işinde 6 ay çalışmasının bu hastalığa yakalanması için yeterli bir süre oluğu belirtilip, nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Toza maruz kalma ortadan kalksa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemiyor. Çalışma esnasında takılan maskenin ise koruyucu olmadığı belirtiliyor. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde