Köşk onayladı: işte MİT'in yeni patronu

Köşk onayladı: işte MİT'in yeni patronu

Cumhurbaşkanı onayladı. MİT'in 42 yaşındaki genç patronu Ankara'da dünyaya geldi. İşte yeni patron

Köşk onayladı: işte MİT'in yeni patronu
16px
24px
17.04.2010 12:13
ABONE OLgoogle

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı'na Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüten Dr. Hakan Fidan getirildi.  
 
Fidan'ın atama kararnamesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Emre Taner'in görev süresi 27 Kasım 2009 tarihinde dolmuş ve bir kez daha 6 ay süreyle uzatılmıştı.

MİT'in 42 yaşındaki genç patronu Ankara'da dünyaya geldi. 1986-2001 yılları arasında 15 yıl süreyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yaptı. Almanya'da bulunan NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargâhı'nda yurtdışı görevinde bulundu. Ordudan ayrıldıktan sonra Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak çalıştı. University of Maryland University College'den Yönetim ve Siyaset Bilimi üzerine lisans dereceleri aldı. Bilkent Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Fidan'ın master tezi, "Dış Politikada İstihbaratın Rolü" başlığını taşıyor. Doktora tezi ise, "Bilgi Çağında Diplomasi: Enformasyon Teknolojilerinin Uluslararası Antlaşmaların Doğrulanmasında Rolü". Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (Viyana), Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsü (Cenevre) ve Verification Technologies Research Center'da (Londra) akademik araştırmalarda bulundu. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde dersler verdi.

2003 yılında, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı'na getirildi. TİKA'da yaptığı başarılı çalışmalar ile kamuoyunun dikkatini çeken isim oldu. TİKA'nın yurtdışındaki faaliyetleri ile Türk dış politikasının etkin yürütülmesine katkı verdi. Fidan'ın TİKA başkanlığı döneminde Türkiye, OECD nezdinde 'donör' (yardım veren ülke) sıfatını kazandı. Hakan Fidan, başında bulunduğu TİKA'nın yaptığı başarılı hizmetlerini anlattığı bir MGK toplantısında, asker üyelerin de takdirini kazandı.

Hakan Fidan, 14 Kasım 2007 tarihinde dış politika ve uluslararası güvenlik konularından sorumlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevine atandı. Dönemin Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile birlikte pek çoğu kamuoyu tarafından bilinmeyen bölgesel temaslarda bulundu. Başbakan'ın tüm yurtdışı gezilerinde ve yabancı devlet adamları ile görüşmelerinde bulundu. Fidan'ın oturduğu müsteşar yardımcılığı koltuğu, öncesinde dış politika alanında bu kadar etkin değildi.

Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı'na da yakın ve takdir ettiği bürokratların başında geliyor. Fidan, TİKA Başkanlığı'nda, dönemin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Abdullah Gül ile yakın çalışma içerisinde olmuştu. Hakan Fidan ismi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ne çıktığı günlerde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği için de geçmişti. Fidan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevini yürütürken 2008 yılı Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Fidan, aynı zamanda Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyeliğini de yürütüyor. Sanata düşkünlüğüyle de bilinen Hakan Fidan, aynı zamanda iyi bir sinemasever.

Süleyman Kurt/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde