Köprülerden sonra Başkent Gaz ihalesi de iptal olacak mı?

Köprülerden sonra Başkent Gaz ihalesi de iptal olacak mı?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iptal edilen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili açıklama yaptı. Başkent Gaz ihalesi için ne dedi?

Köprülerden sonra Başkent Gaz ihalesi de iptal olacak mı?
16px
24px
26.02.2013 14:30
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iptal edilen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili halka arz çalışmasını başlattıklarını belirterek, “Üzerinde çalıştığımız seçenek halka arz seçeneği. Bu konuda da henüz çalışmanın başındayız” dedi.

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca düzenlenen ''Kayıtlı Ekonomiye Geçişte Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma'' konulu programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

BAŞKENT GAZ İPTAL OLACAK MI?

Başkent Gaz ihalesinin iptal olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine Şimşek, “Özelleştirme Yüksek Kurulumuzun henüz bu yönde bir kararı yok. Özelleştirme iki aşamadan oluşuyor. Teknik düzey, Özelleştirme İdaresi tarafından yürütülen bir aşama. Bir de nihai olarak Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararı. Bu yönde alınmış bir karar yok. Değerlendirme yapıldıktan sonra konuya ilişkin karar verilecek” diye konuştu.

Rekabet Kurumu'nda 12 bankayla ilgili yürütülen soruşturmanın hatırlatılması üzerine ise Şimşek, adil rekabet ortamının sağlanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Şimşek, “Aslında kayıt dışılıkla mücadelede en önemli amaçlardan bir tanesi bu. Rekabet Kurumu’nun yaptığı soruşturma çerçevesinde benim bir yorumda bulunmam yanlış olur. Çünkü süreç devam ediyor. Eğer yapılan bir yanlış varsa eminim ilgili kurum değerlendirmesini, gereğini yapar. Bizim için önemli olan sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi, rekabet ortamının oluşması. Rekabet olmadan yenilikçilik, verimlilik olmuyor. Onun için rekabet çok önemli. Bütün mal ve hizmet piyasalarında rekabetin maksimum düzeyde olması tüketici hakları açısından ve ülkemizin kalkınması açısından son derece önemli” dedi.

Bakan Mehmet Şimşek, bu sene bütçede özelleştirme gelirleri anlamında son derece mütevazi bir rakam öngördüklerini ifade ederek, “2013 yılında özelleştirme gelirlerinde sadece 4 milyar liralık bir öngörümüz var. Biz yılın başında 5.2 milyar liralık bir özelleştirme gelirini hazineye aktardık. Dolayısıyla hedefi aştık. Bundan sonra özelleştirme uygulamalarının bütçeye katkısı hedeflere göre ilave bir katkı olacak. Zaten 4 milyarlık bir hedefe oranla 5.2 oranında bir gelir artırımı yapılmış durumda. Dolayısıyla bu iptalin bütçeye olumsuz bir yansıması söz konusu değildir. Ama bu sene özelleştirme uygulamaları anlamında yine de başarılı bir yıl olmasını bekliyoruz. İptal edilen köprü ve otoyol özelleştirmesi dışında birçok özelleştirme uygulamamız devam ediyor. Önemli olan o işletmelerin verimli bir şekilde, etkin bir şekilde işletilmesi. Biz özelleştirmeyi bir yapısal reform olarak gördük. Bundan sonraki uygulamalarımız da bunu esas alacaktır” şeklinde konuştu.

Söz konusu halka açılmanın kira sertifikası şeklinde olup olmayacağının sorulması üzerine de Şimşek, “Henüz onun üzerinde çalışmalarımız tamamlanmadı. Ama halka arz çalışmasını başlattık. Bütün seçenekler masaya yatırılacak. Özelleştirme İdaremiz otoyol ve köprülerin bir şirketleşme sürecine bakacak. Daha sonra bu şirketin halka arzı gündeme gelecek. Önce bir şirketleşme süreci gerekiyor, daha sonra halka arz düşünülebilir. Üzerinde çalıştığımız seçenek halk arz seçeneği. Bu konuda da henüz çalışmanın başındayız” yanıtını verdi.

Bakan Mehmet Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada bahsettiği kayıt dışı istihdam rakamından kastının istihdam içerisindeki kayıt dışılık oranı olduğunu da ifade ederek, “Kayıt dışı istihdam rakamından kastım toplam istihdam içerisinde kayıt dışılık oranıdır. Yani yüzde 38 dediğimiz zaman Türkiye’de 100 kişi çalışıyorsa, 38 kişi kayıt dışı çalışıyor anlamındadır. Dolayısıyla milli gelire oran olarak kayıt dışılık yüzde 27 civarında. AB ortalamasının bir miktar üzerinde” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde