Köprüde halka tanklarla 4 kez ateş açmışlar

Köprüde halka tanklarla 4 kez ateş açmışlar

15 Temmuz'da Boğaziçi Köprüsü'nü kapatıp 34 yurttaşı şehit eden FETÖ'cülerin iddianamesi tamamlandı.

Köprüde halka tanklarla 4 kez ateş açmışlar
16px
24px
14.07.2017 13:15
ABONE OLgoogle

15 Temmuz gecesi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaşanan olaylarla ilgili soruşturma olayların yıldönümünde tamamladı. Darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaşanan olaylara ilişkin soruşturma tamamlandı.

2'si polis, 34 kişinin şehit olduğu olayla ilgili 135'i tutuklu, 143 asker hakkında iddianame düzenlendi. Şüphelilerin 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından yürütülen soruşturma yaklaşık bir sene sonunda tamamlandı. İstanbul'da şehit sayısının en fazla olduğu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede, darbeci askerlerin stratejik öneme sahip köprüyü tek yönlü kapatarak köprüyü ele geçirmeye çalıştıkları anlatıldı. Darbeci askerlerin olay sırasında köprüye gelen vatandaşların üzere tankla 4 kez atış yaptığı vurgulandı.

TOPLAM 34 ŞEHİT

İddianamede, 32'si vatandaş, 2'si polis olmak üzere toplam 34 kişinin şehit olduğu olayla ilgili 318 müşteki yer aldı. Şehitler arasında AK Parti'nin kuruluşundan bu yana reklamcısı olan Erol Olçok ve 16 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyip Olçok da bulunuyor.

135'İ TUTUKLU 143 ŞÜPHELİ YER ALIYOR

İddianamede, 135'i tutuklu 143 şüpheli hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs"," Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve 34 kişinin öldürülmesine ilişkin "Nitelikli kasten öldürme" suçlarından toplam 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Ayrıca şüphelilerin bu suçlar dışında "Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olma", "Kasten nitelikli ödürmeye teşebbüs", "Silahlı kasten yaralama", "Kamu malına zarar verme", "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçlarını da işledikleri ve bu suçlardan ayrıca cezalandırılmaları istendi.

7 DARBECİ ÖLMÜŞ

Olay sırasında darbeci askerlerden 2'si er, 5'i rütbeli olmak üzere 7'sinin öldüğü belirtildi.

VEYSEL KILIÇ'IN OĞLU DA ŞÜPHELİLER ARASINDA

Şüphelilerden biri yarbay, biri binbaşı, biri yüzbaşı, biri üsteğmen, biri astteğmen, 5 astsubay, 84 er ve 48 hava harp okulu öğrencisi. Bu öğrenciler arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Adalet Yürüyüşü'nde yürüyen Veysel Kılıç'ın oğlu Selahattin Kılıç da yer alıyor.

8 ASKER GERİ DÖNMÜŞ

Olay günü köprüye giden ancak olayın vahametini anladıktan sonra geri dönen er ve astsubay olmak üzere toplam 8 asker de tutuksuz şüpheli olarak iddianamede yer aldı.

İLK ORTAYA ÇIKAN GÖRÜNTÜLER

İddianameye 15 Temmuz gecesi 15 temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaşananların MOBESE'ye yansıyan görüntüleri de girdi.

Görüntülerde 22.09'da darbeci askerlerin köprünün Anadolu Yakası girişini kapattıkları görülüyor. Yine görüntülerde vatandaşların köprünün Anadolu Yakası girişinde toplanmaları, darbeci askerlerin vatandaşların üzerine doğru ateş etmeleri görülüyor. Köprü güvenlik kameralarından ve MOBESE kameralarından elde edilen görüntülerde darbeci komutanın askerlere verdiği ateş emri de çok net bir şekilde görülüyor.

Darbecilerin ateş etme anında vatandaşların yerlere yatmaları, bazı vatandaşların ise vurulma anları da görüntüler de yer aldı. İki polisin darbeci askerler tarafından derdest edildiği anlar da kameralara yansıdı. Görüntülerde şüpheli binbaşı Ahmet Taştan'ın çökme pozisyonunda nişan alır vaziyette bekleyen askerlere ateş emri verdiği, askerlerin de ateş ettiği görülüyor.

Başka bir görüntüde ise darbecilerle konuşmaya gelen motosikletli kişinin ayağından vurulması görülüyor. Yine elinde Türk bayrağı olan vatandaşların vurulma anı da güvenlik kameralarına yansıyor. Yine darbecilerin tankla ateş etme anı da görüntülerde yer alıyor. Görüntüler, vatandaşların sabahın ilk ışıklarıyla darbecilerin üzerine yürümesiyle son buluyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde