Konutta metrekareyi abartılı gösterenlere ceza geliyor

Konutta metrekareyi abartılı gösterenlere ceza geliyor

Konutta metrekareyi abartılı gösterenlere cezai müeyyide uygulanacak.

Konutta metrekareyi abartılı gösterenlere ceza geliyor
16px
24px
11.01.2012 06:45
ABONE OLgoogle

Konutta metrekareyi abartılı gösterenlere cezai müeyyide uygulanacak. Konutta beyan edilen tapudaki metrekare ile fiili durumun farklılık göstermesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Konutta brüt ve net metrekare tanımları yeniden belirlenecek. Ortak mahallerin de metrekarede gösterildiğini ve vatandaşların yanıltıldığını ifade eden yetkililer, Bakanlığın yanlış bilgilendirme konusunda çalışması bulunduğunu, İmar Kanunu ve Yapı Denetim Kanunu içinde bu konunun da dikkate alınacağını belirtti.

Konunun İmar Kanunu'nun 42. maddesinin içine dercedileceğini, usule aykırı olarak metrekareleri abartılı gösterenler hakkında cezai müeyyide getirme durumu bulunduğunu vurgulayan yetkililer, ''Fiili durum ile tapudaki aynı olacak. Brüt ve net metrekare tanımları daha açık belirlenecek. Usule aykırı olarak abartılı gösterenler hakkında cezai müeyyide getirme durumu var. Brütün, 'kat içinde kullanılan faydalı alan olarak' değerlendirilmesi düşünülüyor." ifadelerini kullandı.

Yetkililer, bu çalışmanın Emlak Vergisi Kanunu ve Belediye Gelirleri Kanunu ile birlikte değerlendirileceğini kaydetti. Konutta farklı farklı kriterlerin baz alındığı metrekare tarifleri tüketicinin de kafasını karıştırıyor. Brüt metrekare tariflerinde, apartman holünden asansör boşluklarına, oda bölmelerinden merdiven ve kat sahanlıklarına, otopark alanlarına kadar pek çok alan bu tarifin içine girebiliyor.

Bu nedenle konutlarda net metrekare ile brüt metrekare arasındaki fark yüzde 44'lere kadar çıkabiliyor. Sektör temsilcileri de bu konuda çeşitli çözüm önerilerinde bulunmuş, konut planlarını müşterinin anlayabileği şekilde yazmak gerektiğini vurgulamıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde