Konutlardaki elektrik sanayidekinden pahalı

Konutlardaki elektrik sanayidekinden pahalı

Konutlarda kullanılan elektrik, sanayidekinden yüzde 51 daha pahalı. Doğalgazdaki pahalılık oranı ise yüzde 16. Öte yandan Yargıtay, elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti

Konutlardaki elektrik sanayidekinden pahalı
16px
24px
23.10.2014 04:48
ABONE OLgoogle
Konutlarda kullanılan elektrik enerjisinin fiyatı, sanayiye göre ortalama yüzde 51, doğalgaz ise yüzde 16 daha pahalı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında 6’şar aylık dilimler halinde hazırladığı Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatları verilerine göre, konutlar ile sanayinin elektrik enerjisi fiyatları arasındaki fark 51’i buluyor.

Buna göre, yılın ilk yarısında konutlarda 1 kWh elektrik için, 1.000 kWh’in altında ortalama 35.4 kuruş, en büyük tüketim aralığı olan 15.000 kWh ve üstünde ise ortalama 35.3 kuruş ödendi. Buna karşılık, sanayide 1 kWh elektrik için ilk altı ayda ortalama 23.4 kuruş ödendi ve iki fiyat arasındaki fark yüzde 51’i buldu.

Bunun yanında, sanayide en küçük tüketim aralığındaki kullanıcılar 1 kWh elektrik için ortalama 27.2 kuruş, en büyük tüketim aralığı için de ortalama 21.5 kuruş ödendi. Bu verilere göre, en düşük tüketim grubu ile konut fiyatları arasındaki fark yüzde 30 düzeyinde bulunurken, en yüksek gruptakiler ile olan fark yüzde 65’e ulaştı.

DOĞALGAZDA FARK DAHA DÜŞÜK

TÜİK verilerine göre, konutlarda 1 metreküp doğal gaz için ilk altı ayda ortalama 104.2 kuruş ödendi.

Konutlarda, 1 metreküp doğal gaz için, en küçük tüketim aralığı olan 522 metreküp altında ortalama 106.2 kuruş, 522-5.219 metreküp aralığında ortalama 102.9 kuruş ve 5.219 metreküp ve üstünde ise ortalama 103.9 kuruş ödendi. Sanayide ise 1 metreküp doğal gaz için ilk altı ayda ortalama 89.5 kuruş ödendi.

Sanayide, en küçük tüketim aralığında 26.094 metreküp altı grupta 1 metreküp doğal gaz için ortalama 100.1 kuruş, en yüksek tüketim aralığında ise ortalama 88.9 kuruş ödendi. Böylece ortalama fiyatlara göre konut ile sanayi fiyatları arasındaki fark yüzde 16 düzeyinde bulunurken, en düşük grupta yüzde 6, en yüksek grupta da yüzde 17 olarak hesaplandı.

‘Kayıp kaçak bedeli hukuka aykırı’

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, elektrik faturalarına yansıtılan, kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Silifke’de bir vatandaş, faturalarından tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin iadesi için tüketici hakem heyetine başvurdu. Heyet, başvurucudan tahsil edilen ücretlerin iadesine karar verdi.

Elektrik dağıtım şirketi ise söz konusu bedellerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca (EPDK) belirlendiği, kurul kararlarının iptali için açılacak davaların Danıştay’da görülmesi gerektiği gerekçesiyle, hakem heyeti kararının kaldırılması istemiyle dava açtı. Silifke 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, davanın reddedilmesine ilişkin kararı bozdu. Bozma kararında, EPDK kararlarının idari yargı yerinde iptal edilmedikçe tüm tüketicileri bağladığı, bu nedenle hakem heyetinin kararının kaldırılmasının gerektiği belirtildi.

Yerel mahkemenin ilk kararında direnmesi üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun gündemine geldi. Kurul, yerel mahkemenin direnme kararını onadı. Kararda, şöyle dendi: “Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak), kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır.

Hem bu hal, parasını her halükarda tahsil eden davalı kurumun çağın teknik gelişmesine ayak uydurmasına engel olur, yani davalı kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacını duymayacağı gibi, elektrik hırsızlanmak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engeller.

Oysa ki elektrik kaybının önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan davalıya aittir. Bununla birlikte tüketici vatandaşın faturalara yansıtılan kayıp kaçak bedelinin hangi miktarda olduğunun apaçık denetlenebilmesi ve hangi hizmetin karşılığında ne bedel ödediğini bilmesi yani şeffaflık hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarındandır.” 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde