Konut fiyatında artış olmaz

Konut fiyatında artış olmaz

Krea Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, seçimin ardından konut sektörünü değerlendirdi:

Konut fiyatında artış olmaz
16px
24px
20.06.2011 11:36
ABONE OLgoogle

Krea Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, seçimin ardından konut sektörünü değerlendirdi: Seçim, önemli bir kitlenin alım-satım kararını etkiliyordu. Şimdi işlem adedinde bir yükselme göreceğiz. Fakat fiyatta artış beklemiyorum

2006 yılında Merrill Lynch'in yüzde 25 ortaklığıyla kurulan Krea Gayrimenkul, yeni fon ve ortaklıklarla proje geliştirmeye devam edecek. Krea'nın Başkanı Hakan Kodal,  yeni ortaklarıyla toplamda 500 milyon dolarlık konut ve ticari gayrimenkul projesine başlayacaklarını söyledi. 

 - Piyasayı neler bekliyor?

 Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmış olması iyi bir şey. Bu belirsizlik alım-satım için karar vermekte zorlanan önemli bir kitleyi etkiliyordu. Bu kararsızlığın artık alıma veya satıma dönüşmesini bekliyorum. Fiyat olarak çok ciddi bir artış beklemiyorum. Ama işlem adedi artacaktır. Özellikle de yaz ayları geçtikten sonra işlem adedindeki artış belirginleşecek.

YABANCI TALEBİ ARTAR

- Yabancı için de aynısı geçerli mi?

Yurtdışı seçime daha endeksliydi. Ama yabancılar bunun yanı sıra cari açık, not artırımı gibi konuların sonucunu da görmek istiyor. Bu belirsizliklerin ortadan kalkması Türkiye'ye olan talebi artıracaktır. Yabancı yatırımcıların gelişinin 2012'nin ikinci yarısında hız kazanacağını düşünüyorum. Özellikle ofis otel gibi ticari gayrimenkul işi onlar için çok cazip.

- Peki ticari alana yatırım?

Biz 2012 sonuna kadar 500 milyon dolarlık bir yatırım planı yaptık. Bu rakamın yüzde 40'ını ticari gayrimenkule, yüzde 60'ını konuta ayırırız diye tahmin ediyorum.

- Ofis'te nerelere bakıyorsunuz?

Ofis yatırımı için ikincil bölgeler bize spekülatif geliyor. İstanbul'un her iki tarafında da merkezi bölgelere konsantre olmuş durumdayız.

Düz kanalın görsel cazibesi olmaz

- Kanal İstanbul'un çevresi için konut firmaları metrekare fiyatı hesabı yapmaya başladı..

Ben Kanal İstanbul'u bir gayrimenkul projesi olarak değil bir kanal projesi olarak görüyorum. Panama ve Süveyş kanalına baktığınızda gayrimenkul anlamında bir cazibeleri yok. Kanal İstanbul'u düşününce de 150 metre genişliğin cazip olmayacağını düşünüyorum. Dümdüz, boğaz gibi kıvrımları olmayan bir alan olacak ve buradan ayda 150 tane petrol tankeri, konteyner, 8-10 katlı gemiler geçecek. Çok seyirlik bir manzara değil. Kanalın fiziksel cazibesi burada yerleşim olması için yeterli olmayacaktır. Ben bu projeye boğazın yükünü hafifletmesi açısından bakıyorum. Gayrimenkul kanadına çok bel bağlamamak
lazım.

Olmayacak paraya olmayacak arsalar!

- Sektöre giren firma sayısında bir hayli artış var... 

Sektöre ilk defa yatırım yapan çok insan var. Ama olmayacak yerlerde olmayacak arsalar ciddi fiyatlara satılıyor. Yani esas rant arazi geliştirme tarafında. İmarı çıkmış bir yeri satın alıyorsanız, oradaki kar marjları belli. O yüzden de işi bilmeyenler çok dikkatli olmalı. Bazı firmalar sadece mevcut düzenini devam ettirmek için projelere giriyor. Ben 'Önden projenin tamamını sattık' diyen firmalara çok olumlu bakamıyorum. Çünkü belki de prim yapabilecek bir yeri, projenin finansmanını sağlamak için ucuza satıyorsunuz. Bir taraftan da çok ucuza nakde dönüp, bu nakitle projeyi finanse ediyorsunuz. Bu kar ettiğiniz anlamına gelmiyor.

List İstinye'de fiyat  7-8 bin euroya çıkar

- List İstinye'de satışlar nasıl gidiyor?

Burası çok özel bir lokasyon. Bundan sonra buranın çok daha fazla prim yapacağını düşünüyoruz. Burada 4 bin eurodan satışa çıktık, şimdi 5 binlerdeyiz. Euro bazında yüzde 20-25'lik artış var. Biz bu projenin 7-8 bin euro seviyesinde oturmasını, yüzde 30 civarında daha prim yapmasını bekliyoruz.

İstanbul'un kuzeyinde değerler daha da artar

- İstanbul'un hangi bölgelerinde değer artar?

Bundan sonra da kuzeye doğru bir değer artışı olacak,değer merkezi kuzeye kayacak. Teknik Üniversite'de okuduğum dönemde Maslak dağ başı idi. O zamanlar İstinye'nin bu kadar popüler olacağı kimsenin aklına gelmezdi. 3. köprüyle İstinye daha da merkezde kalacak.

Şenay Köşdere/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde