Konut fiyat artışı 1,5 yılın dibinde

Konut fiyat artışı 1,5 yılın dibinde

Reidin Emlak Endeksi'ne göre, Türkiye genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 9.97, kira değerleri ise yüzde 7.32 arttı

Konut fiyat artışı 1,5 yılın dibinde
16px
24px
18.06.2018 14:50
ABONE OLgoogle

Türkiye genelinde 81 şehri kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Mayıs'ta bir önceki aya göre ise yüzde 0.54 artış kaydetti. Yeni Konut Fiyat Endeksi ise, Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 0.28; geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 3.55 arttı.

Türkiye genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 9,97 artarken; fiyat artışı Mayıs ayında talep daralmasına bağlı olarak aylık bazda son 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Konut stokunun en yoğun olduğu İstanbul'da ise Mayıs ayında konut fiyatlarında yaşanan gerileme dikkat çekti.

Reidin Emlak Endeksi'ne göre, Türkiye genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 9,97, kira değerleri ise yüzde 7,32 arttı.

Türkiye genelinde 81 şehri kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Mayıs'ta bir önceki aya göre ise yüzde 0,54 artış kaydetti.

Yeni Konut Fiyat Endeksi ise, Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 0,28; geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 3,55 arttı.

Reidin CEO'su Kerim Alain Bertrand, "Satılık konut fiyatlarındaki (yüzde 0,54) artış oranı son 1,5 yıllık dönemin en düşük aylık bazdaki fiyat artışını ifade ediyor. Piyasalarda yaşanan talep daralmasından kaynaklı bu durum 81 şehir özelinde piyasaların durağanlaştığının da bir göstergesi" dedi ve ekledi:

"Diğer taraftan İstanbul özelinde endeks verilerinin açıklanmaya başlandığı 2003 yılından günümüze kadarki 15 yıllık zaman dilimi içerisinde ABD Kredi Krizi dönemini hariç tuttuğumuzda satılık konut fiyatlarının aylık bazda yüzde 0,18 oranında azaldığını da ilk kez gözlemliyoruz." 

GAYRİMENKULDE TAKİPTEKİ ALACAK SIKIŞMASI

Konut stokunun en yoğun olduğu, en fazla kredi kullanımı ve en fazla konut satışının gerçekleştiği İstanbul'daki fiyat gerilemesinin önümüzdeki dönem açısından da kritik öneme sahip olduğunu belirten Bertrand, "Hükümetin konut piyasasını canlandırmaya yönelik almış olduğu KDV indirimi önlemi, tapu harçlarına ilişkin düzenlemeler ve kamu bankalarının konut kredi faizlerini aylık yüzde 0.98 oranına düşürmesi gibi gelişmelerin yaşanılan bu durgunluğu ne derecede atlatmaya imkan tanıyacağı önümüzdeki çeyrekte daha iyi anlaşılacaktır" dedi. 

BİTMEMİŞ KONUTLARIN SATIŞ ORANI ÜÇ AYDIR DÜŞÜŞTE

Rapora göre, bitmemiş konutların satış oranı da üç aydır düşüş eğilimi gösteriyor. Buna göre, Mayıs ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 33'ü bitmiş konut stoklarından; yüzde 67'si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Yeni Konut Fiyat Endeksi Mayıs ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde adet bazlı yüzde 4,5 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 4,4 oranında erime gözlemlendi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde