Kontrolöre ‘masayı yumruklatan’ vergi incelemesi

Kontrolöre ‘masayı yumruklatan’ vergi incelemesi

Gelirler Kontrolörleri, Doğan Grubu şirketlerine 1995'te yapılan vergi incelemesi sırasında yaşadıkları ilginç olayı şöyle anlattı:

Kontrolöre ‘masayı yumruklatan’ vergi incelemesi
16px
24px
09.11.2009 08:51
ABONE OLgoogle

Doğan Grubu'na kesilen 3.7 milyar liralık vergi cezasının ardından eleştirilerin hedefi haline gelen Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri, en çok incelemenin siyasi baskı sonucu yapıldığına ilişkin iddialardan rahatsız oldu.

Doğan ile ilgili incelemelerin geçmişte de yapıldığını ifade eden Gelirler Kontrolörleri, Doğan Grubu şirketlerine 1995'te yapılan vergi incelemesi sırasında yaşadıkları ilginç olayı şöyle anlattı:

“Grubun bir şirketini inceleyen kontrolör, şirkete 1995 yılı rakamları ile 800 milyar lira (800 bin lira) vergi cezası kesilmesini içeren rapor yazdı. Grubun yöneticilerinden olan ve 1999 yılında da hayatını kaybeden İbrahim Sezer, kontrolöre 'bu raporu sana yazdırtmam' dedi.

Kontrolör de 'devleti temsil ediyorum, bu cezayı yazarım' diye karşılık verdi. O anda, yumruğunu masaya vuran kontrolör, parmaklarını kırdı. Bu incelemenin ardından kontrolör bir süre arkadaşları arasında 'vergi gazisi' olarak anıldı.

Cezanın sonucuna gelince... Grup cezayı mahkemeye taşıdı. Maliye, vergi kanunlarında 24 Aralık 1995 seçimlerinden birkaç gün önce değişiklik yaptı ve dava, grubun lehine sonuçlandı. Ceza ortadan kalktı. Kontrolör ise Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde görevini sürdürüyor.”

Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde