Komşu yangın yeri: Tarihin en sert düşüşü

Komşu yangın yeri: Tarihin en sert düşüşü

Yunanistan'da, Atina Borsası 5 haftalık ardan sonra sert düşüşle açıldı.

Komşu yangın yeri: Tarihin en sert düşüşü
16px
24px
03.08.2015 10:15
ABONE OLgoogle
Atina Borsası'nda işlem gören hisse senetleri haftanın ilk gününe önceki kapanışa göre ortalama yüzde 22,87'lik kayıpla başladı. 26 Haziran'da 797,52 puanla kapanan borsa, 5 haftalık aranın ardından bugün piyasaların açılmasıyla 615,61 puana geriledi.

Bankacılık hisselerinde satışların yoğunlaşması dikkati çekerken, National Bank of Greece, Pireos Bank, Alpha Bank ve Eurobank hisse senetlerinin yüzde 30 değer kaybettiği görülüyor.

Borsanın açılışından itibaren yatımcıların yoğun satışlara yöneldikleri gözlenirken, yeterli alıcı bulunmaması nedeniyle genel işlem hacmi 4 milyon avronun altında kaldı.

Yunanistan'da piyasalar, Başbakan Aleksis Çipras'ın kreditörlerin yardım karşılığında öne sürdüğü koşulları referanduma götürme kararının ardından kapanmıştı. Atina Borsası'nda en son işlem 26 Haziran'da yapılmıştı.

Yüzde 30 geriledi

Yunanistan'da borsa hükümetin ülkeden euro çıkışını engellemek için uygulamaya koyduğu sermaye kontrolleri doğrultusunda beş hafta kapalı kalmasının ardından bugün tekrar açılırken, keskin bir düşüş yaşadı. Banka hisseleri yüzde 23 düşerken, National Bank of Greece yüzde 30 geriledi. 

Yunan borsalarının ana endeksi erken seans saatlerinde yüzde 23 düştü. Ülkenin en büyük ticari bankası National Bank of Greece günlük limit olan yüzde 30 düşüş yaşadı. Bankacılık endeksi de günlük düşüş limitine ulaştı. 

Bir anda 100 milyon euroluk hissede satış emri 

Atina Borsa'sındaki tarihi çöklüşü değerlendiren Yatırım Danışmanı Theodore Mouratidis, "Satışta en büyük baskı bankacılık hisselerinde yaşandı. Bir anda 100 milyon euro değerinde hissede satış emri verildi" dedi. Mouratidis,  "Salı günü de bu satış baskısının sürmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Yüzde 22 civarında kayıp bekleniyordu

WallachBeth Capital direktörü Ilya Feygin geçtiğimiz hafta yaptığı değerlendirmede Atina Borsası'ndaki kayıpların yüzde 19 ila 22 arasında olacağını öngörmüştü. 

Açıktan satış yasağı uzatılacak

Öte yandan Yunanistan borsasında açıktan satış yasağı uzatılacak. Konu ile ilgili Reuters'a açıklama yapan adı açıklanmayan bir yetkili, " her türlü açıktan satış yasağı Pazartesi gününden başlamak üzere uzatılacak" dedi. 

Banka hisseleri Atina Borsası'nın beşte birini oluşturuyor. Yunan borsası en son 26 Haziran'da işleme açıktı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde