‘Komşu’nun ihracatını giyim kuşamla geçtik!

‘Komşu’nun ihracatını giyim kuşamla geçtik!

Damat’ın patronu Süleyman Orakçıoğlu, “Bu yıl tekstil ve hazır giyim sektörünün toplam ihracatının 28-29 milyar dolar olacak. Bu, Yunanistan’ın toplam ihracatından daha fazla” dedi.

‘Komşu’nun ihracatını giyim kuşamla geçtik!
16px
24px
28.09.2014 09:54
ABONE OLgoogle
MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu’nun İzmir’de yapılan toplantısına katılan Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektörlürenen ihracatının Yunanistan’ın toplam ihracatını geçtiğini söyledi. 2013 rakamlarına göre Yunanistan’ın toplam ihracatı 30 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşti.
 
Artık bir endüstriyiz 
 

Orakçıoğlu, “Kendimizi belki daha önce hep sektörün önemini, büyüklüğünü vurgulayan ifadelerle gündeme getirmeye çalışıyorduk. İşte istihdama şu kadar katkımız var, gayri safi milli hasıla içinde şu kadar gelirimiz var. Ülke ekonomisinde ve ihracatta şu kadar payımız var derken, bunu rakamlarla ifade etmeye çalışıyorduk. Ve o dönemde en çok kullanılan iki tane sözcük vardı:

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü. Ben artık bunun çok gerilerde kaldığını düşünüyorum. Biz bir endüstriyiz. Tekstil, hazır giyim endüstrisiyiz. Aslına baktığımız zaman gerçekten bu endüstrinin içinde tasarım ekonomisi, marka ekonomisi var. Perakende sektöründe güçlü oyuncular var. 2001 yılında toplam ihracatımız 24 milyar dolardı. Bu yıl tekstilde yaklaşık 9-9.5 milyar dolar, hazır giyimde 19-19,5 milyar dolar ihracat olacağı öngörülüyor. İkisinin toplam ihracatının 28-29 milyar dolar olacağı net. Bu aslında Yunanistan’ın toplam ihracatından daha fazla bir rakam” diye konuştu. 
 
Ağustos ayında otomotiv sanayi ihracatı 1 milyar 268 milyon dolar olurken, hazır giyim sektörü 1 milyar 559 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamla otomotiv sanayi, hazır giyim ve kimya sanayinden sonra üçüncü sırada yer aldı.
 
8 aylık ihracat 18.6 milyar dolar
 
- 2013 Ocak-Ağustos döneminde 99.3 milyar dolar olan Türkiye’nin ihracatı, bu yılın aynı döneminde 104.6 milyar dolara yükseldi.
- Aynı dönemde tekstil ve hammadde ihracatı 5.4 milyar dolardan 5.9 milyar dolara yükseldi. 
- Tekstil ve hammadde sektörünün toplam ihracattaki payı 8 aylık rakamlara göre yüzde 5.6
- Sektör en fazla İtalya, Rusya, Almanya ve İngiltere’ye ihracat gerçekleştirdi. 
- Bu yılın ilk 8 ayında hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 12.7 milyar dolar oldu. Söz konusu ihracat rakamı geçen yıl 11.4 milyar dolar olmuştu.
- Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün Türkiye ihracatındaki payı yüzde 12.2’ye yükseldi.
- İhracatta öne çıkan ülkeler ise Almanya, İngiltere, İspanya...
 
Komşu 30 milyar doları geçti
 
- Yunanistan’ın ihracatı 2011 yılında 28.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. 
- 2012 yılına gelindiğinde ihracat 28 milyar dolara geriledi. 
- Geçen yıl ise ihracatta yine yükselme yaşandı ve 30.6 milyar dolarlık bir rakama ulaşıldı.
- Yunanistan’ın geçen yılki ithalatı ise 50.8 milyar dolar.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde