Komşu bir kez daha ‘Syriza’ dedi

Komşu bir kez daha ‘Syriza’ dedi

Yunanistan'da erken seçimlerden resmi sonuçlar gelmeye başladı. Seçimin galibi Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza oldu.

Komşu bir kez daha ‘Syriza’ dedi
16px
24px
21.09.2015 04:33
ABONE OLgoogle
Yunanistan’da erken genel seçimlerin galibi Aleksis Çipras liderliğindeki Sriza oldu. Çipras liderliğindeki Sriza geçerli oyların yüzde 35′ini aldı, ancak tek başına iktidar için mecliste yeterli çoğunluğu elde edemedi. Yunanistan’ın 300 kişilik parlamentosunda Sriza’dan 2, Potani’den bir milletvekili meclisi girdi.

Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin ardından ocak ayında yapılan seçimlerin ardından iktidara gelen Aleksis Çipras liderliğindeki Sriza’nın Avrupa Birliği ve kreditörlerin dayattığı reformlar sonrası ülkede yeniden baş gösteren siyasi krizin ardından komşu bir kez daha sandık başına gitti. Sriza’nin içindeki bir grup milletvekilinin ekonomik reform programına karşı çıkarak istifa etmesinin ardından erken seçim kararı alan Aleksis Çipras liderliğindeki Sriza Partisi seçimlerden bir kez daha galip çıktı.

Sriza oyların yüzde 35.5′ini alarak kesin olmayan sonuçlara göre 145 milletvekili kazandı. Yeni Demokrasi Partisi ise yüzde 28 ile 75 milletvekili aldı. Ülkedeki ırkçı Altın Şafak Partisi ise yüzde 7.1 oy oranı ile 19 sandalyenin sahibi olurken Sosyalis PASOK yüzde 6.41 ile 17, Komünist Parti yüzde 5.5 ile 15, Merkez Sağ Parti POTAMİ yüzde 4 ile 10, ANEL yüzde 3.7 ile 10, Merkezciler Birliği yüzde 3.47 ile 9 milletvekili kazandı.

Syriza lideri Aleksis Çipras ise, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Yunanlar pazar günü ‘savaşçı bir hükümet’ seçecek ve ‘yeni bir reform dönemi’ başlatacak. Yunan halkı, kendi geleceğini kendi belirleyecek” dedi. 

8 PARTİLİ PARLAMENTO

SYRIZA ve ND dışında barajı aşan diğer 6 partinin alacağı oy oranlarının ise şöyle olması bekleniyor: Altın Şafak yüzde 7,1 (19 vekil), PASOK yüzde 6,4 (17 vekil), Komünist Parti yüzde 5,5 (15 vekil), To Potami 4 (10 vekil), Bağımsız Yunanlar (ANEL) 3,7 (10 vekil), Enosi Kentroon (Merkez Birliği) yüzde 3,4 (9 vekil).

SYRİZA’dan ayrılan milletvekillerinin kurduğu Halk Birliği Partisi ise yüzde 2,8 oyla meclis dışı kalıyor.

Bu sonuçlara göre bir önceki SYRİZA-ANEL koalisyon hükümeti, seçim sonuçları bu şekilde biterse 145+10 toplam 155 vekil ile hükümet kurabiliyor. Ancak bunun parlamentoda oylanacak sert kemer sıkma önlemleri sebebiyle zayıf bir hükümet olabileceği yorumu yapılıyor. Seçimlerden zaferle çıkan Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras, “Yunan halkı, ülke içi ve dışında güreşmeye devam etme yetkisi verdi” dedi.

ZAFER, MÜCADELE VEREN VE HAYAL EDENLERE AİTTİR

Oyların çoğunun sayılmasının ardından Atina’da coşkulu binlerce partiliye konuşan Çipras, “Halk, bizi düne bağlayan her şeyi temizlemek ve 7 ay önce başladığımız mücadeleye devam etmek için net bir yetki verdi.” ifadelerini kullandı.

Seçimlerin galip lideri Çipras, gençleri seçim zaferinden ötürü kutladı. SYRİZA’nın halk mahallelerini ifade ettiğini anlatan Çipras, “Zafer, daha iyi bir yarın için mücadele veren ve hayal edenlere aittir.” diye konuştu.

“Önümüzde zorluklar var. Ancak nereye basacağımızı biliyoruz. Vizyonumuz var. Büyüme çok çalışarak ve kalkınmaya dönmek için de toplumsal planla mümkün olacaktır.” diyen Çipras, “Yunan halkının verdiği yetki, ülkeyi bu kadar yıldır yöneten kısır döngü ve yolsuzluktan kurtulma yetkisidir.” şeklinde konuştu.

ESKİ ORTAKLA YOLA DEVAM

Halkın kendilerine ikinci ve net bir fırsat daha verdiğini söyleyen Çipras, zafer kutlamasına katılan geçen döndem SYRİZA hükümetinin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) lideri Panayotis Kammenos’a da teşekkür etti. ANEL ile yeniden koalisyon yapılmasına da yeşil ışık yapan Çipras, “Güçlerimizi birleştiriyoruz. 7 ay önce başladığımız mücadeleye devam etmek için..” şeklinde konuştu.

Sonuçların aşağı yukarı belli olmasının ardından gözler SYRİZA’ın yapacağı koalisyon hükümeti kurma çalışmalarına çevrildi. Hızlı başlayan Çipras, eski ortak Bağımsız Yunanlar (ANEL) ile koalisyon görüşmelerine başlanacağını açıkladı. Çipras’ın taraftarlarına yaptığı zafer konuşmasına katılarak halkı birlikte selamlayan aşırı sağcı ANEL lideri Panos Kammenos ile birlikte 3 gün içerisinde hükümeti kuracaklarını belirtti.

ANEL, bir miktar oy kaybetmesine rağmen 3,67′lik oranla 10 milletvekilliği kazanması bekleniyor. Bu da iki partinin 155 milletvekili ile hükümeti kurması anlamına geliyor.

ÇİPRAS HALKIN UMUDU OLMAYI SÜRDÜRDÜ

Yunanistan’da ocak ayında yapılan seçimin galibi Çipras, bir kez daha halkın umudu oldu. İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı yüzde 72′lik verilere göre yüzde 35,43 oy alan SYRIZA’yı yüzde 28,31 oyla muhafazakâr ND izliyor. SYRİZA, 145 vekillik kazanırken, ND ise 75 milletvekilliğinde kaldı.

300 üyeli parlamentoda 8 parti temsil edilecek. Diğer partilerin alması beklenen oy oranları ise şöyle: Altın Şafak yüzde 7 (19 vekil), PASOK yüzde 6,4 (17 vekil), Komünist Parti yüzde 5,5 (15 vekil), To Potami 4 (10 vekil), Bağımsız Yunanlar (ANEL) 3,65 (10 vekil), Enosi Kentroon (Merkez Birliği) yüzde 3,4 (9 vekil). 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde