Kombassan'da hesaplaşma zamanı

Kombassan'da hesaplaşma zamanı

Yeşil sermaye mağdurunun Almanya’da kazandığı davayı Yargıtay geçerli saydı

Kombassan'da hesaplaşma zamanı
16px
24px
01.08.2012 08:26
ABONE OLgoogle

Kombassan mağduru Z.D, Almanya’da 2006 yılında kazandığı davanın Türkiye’de tanınması için “tanıma ve tenfiz” davası açtı. Davaya bakan Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Z.D’nin açtığı tenfiz davasını 2010 yılında kabul etti. Yargıtay’ın kararının ardından yeşil sermaye şirketi Kombassan, mağdura yaklaşık 50 bin Avro ödeyecek. Mağdur avukatı Bilge Doğru, kararın aynı şekilde açılmış yüzlerce dava için örnek karar olacağını söyledi.

Yeşil sermaye şirketi Kombassan’a Almanya’da para yatırarak hisse senedi alan mağdurun parasını geri alabilmek için bu ülkede açtığı ve kazandığı davayı Türk Yargıtay’ı geçerli saydı. Kombassan mağduru Z.D’nin Kassel Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kazandığı davanın Türkiye’de geçerli olması için açtığı “tanıma ve tenfiz” davasını karara bağlayan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını onadı. Yargıtay’ın kararının ardından yeşil sermaye şirketi Kombassan, mağdura yaklaşık 50 bin Avro ödeyecek. Mağdur Z.D’nin avukatı Bilge Doğru, “Söz konusu karar mağdurlar açısından son derece önemli ve zafer niteliğinde örnek bir karar. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin kararı, açılmış olan yüzlerce dava için örnek karar niteliğinde” dedi.

Kombassan mağduru Z.D, Almanya’da 2006 yılında kazandığı davanın Türkiye’de tanınması için “tanıma ve tenfiz” davası açtı. Davaya bakan Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Z.D’nin açtığı tenfiz davasını 2010 yılında kabul etti. Kombassan İnşaat Tarım ve Sanayi İşletmeleri Ticaret AŞ yerel mahkemenin kararını Yargıtay’da temyiz etti. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 25 Mayıs 2012 tarihinde Kombassan’ın talebini reddederek yerel mahkemenin kararını mağdur lehine onadı.

Mağdur avukatı: İcraya konuldu

Almanya’da kazanılmış ve Türkiye’de icraya konulabilmesi için yüzlerce tenfiz davası açıldığına dikkat çeken Kombassan mağduru Z.D’nin avukatı Bilge Doğru, “Bu davalarda Kombassan kararın kamu düzenine aykırı olduğunu ileri sürerek tenfiz edilmesinin mümkün olmadığını ileri sürüyordu. Ancak hem yerel mahkeme hem de Yargıtay 11. Hukuk Dairesi bu itirazın yerinde olmadığına karar vererek kararın tenfiz edilmesi gerektiğine hükmetti” dedi. Kararın 26 Haziran 2012 tarihinde ellerine geçtiğini belirten Doğru şöyle konuştu:

“Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin kararı, açılmış olan yüzlerce dava için örnek karar niteliğinde. Söz konusu karar İstanbul 1. İcra Müdürlüğü tarafından 3 Temmuz 2012 tarihinde icraya konuldu ve Kombassan’ın kendisine tebliğ edilmesini takiben 48.783,46 Avro’yu davacı mağdura 5 gün içinde ödemesi gerekiyor. Eğer bu miktar ödenmezse şirketin malları haczedilecek ve iflası istenecek.”

Tanıma ve tenfiz davası nedir?

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları yaşadıkları ülkede yapılan hukuki işlemlerin, o ülke mahkemelerinin vermiş olduğu kararların Türkiye’de hüküm ve sonuç doğurabilmesi için tanıma ve tenfiz davası açıyorlar. Çünkü yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlı.

Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde